Felhívás!

Hagyaték, ajándék

Felbecsülhetetlen, amit örökül kap az ember. A teremtett világ, az ég és a föld, a tenger és a száraz a maga övezeteivel, illetve az embernek felkínált lehetőségeivel fel nem mérhető, és értelemmel fel nem fogható adomány. S amit aztán hozzáadni képesek leszünk, a szellemi-lelki és erkölcsi szféra, az is öröksége lehet az eljövendőknek.

Talán csak akkor döbbenhetsz rá mindennek a mértékére és értékére, ha nélkülözni vagy kénytelen egyet-mást közülük. Akár egy mosolyt vagy egy jó szót is! Ha például nem tudja megadni egyiket vagy másikat szülő a gyermekének, férfi a nőnek vagy nő a férfinak, hitves a hitvesnek. Mert hát adódhat olyan helyzet, amikor mondjuk – költő szavait idézve – „kedvetlen a kedves”, illetve „a szólott szó is szótlan”…

Egy tiszta tekintet, egy megnyugtató mosoly az arcon oszlatja a félelmet, oldja a szorongást, egy hitelt érdemlő szó pedig eligazít, ha elbizonytalanodtál, ha nem látsz kiutat a magad vagy szeretteid, rádbízottaid számára. A tárgyi világ dolgaival, „ingatlanjaival” együtt ezt is örökségnek tekinthetjük, olyannak, amihez az egyes ember hozzájárulásaként juthatunk hozzá. Képes kell legyen az ember hozzáadni a világhoz önmagából ily módon is. Azzal a hittel teheti ezt, hogy ilyen lelki és erkölcsi energiaforrások megnyitása útján is előbbre vihető a világ…

Örökségünk tehát mindaz, ami nélkül elképesztően nehéz és kietlen lenne az élet. Bizonyára azért kell próbákat kiállnia az embernek, félelmekkel megküzdenie, hogy igazán tudja értékelni a jót és igazat, a hasznosat és a szépet, a boldogságot, a lélek békességét.

Meg kell hát tanulnod, hogy – ugyancsak Szilágyi Domokos verséből, az Utóhangból idézve – „az ártatlan is ártó,/ a föld égre kiáltó”. Egyszóval: folyton önmagad alapos megismerésére kell törekedned. Merthogy így, magaddal is számot vetve becsülheted meg, amit örökül kaptál. Azt is, amit a földi elődöktől, s még inkább azt, amit a Teremtőtől. Férfinak, ki egymagában ugye nem lehet egész, különösen fontos megjegyeznie, ami az Írásban található megfogalmazva: A ház és a vagyon az ősök hagyatéka, az okos feleség az Úr ajándéka.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.