Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A magyar költészet napja a Vigadó Művelődési Központban

A magyar költészet napja a Vigadó Művelődési Központban Kultúra

Április 11-én 18 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Központban könyvbemutatóra várják az irodalomkedvelőket: Sárkány Tímea Boszorkányok nyara című kötetéről beszélget Borcsa Imolával.

Hirdetés
Hirdetés

Az út a hátsó szobáig visszanézve egyszerűnek tűnhet, mégis sokszor évek munkája eljutni odáig. Sárkány Tímea nem bízza a körömvirágkenőcsre a gyógyulást: a szavakhoz fordul orvosságért. Leírni ezt az utat számára élet-halál kérdés. Felidézni a folyosó falaiba ivódott szagokat, a repedéseket, a bőrön koccanó fényt, a kopott szőnyeg mintázatát, a sárgult képeket, amelyekről az elődök kísérnek minden lépést.

Mielőtt rátalálna, néha elveszíti a nyelvet, hiszen az új jelentések eleinte testidegenek. Elfogadja, hogy minden elindulás tanulási folyamat, a költészet a hibákban lakozik. És ismeri a különbséget a megérkezés és a helyben maradás között.

Hogy belakhatóvá tegye ezt a szobát, először a tükröket kezdi alaposan letisztítani. Majd gyakorolja eleganciával viselni az identitását, legyen az költőség, önsajnálat, nőiség, kelet-európaiság.

Mert eljön egyszer a boszorkányok nyara, amikor nem kell többé félni az irigység, az önutálat és a szégyen jeges leheletét, kiegészülnek a hiányos mondatszerkezetek, és talán képesek lesznek érvényeset mondani a szeretetről is.

A belépés díjtalan.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2024. április 11., 15:55
    ÉRTÉKELÉS: 0

    A Magyar Költészet Napjára !Ki dönti el… Ki dönti el, hogy jó a vers? Ki dönti el, hogy megjelenjen ? Ha díjazott Költő leszel, nem maradhatsz csendben…Az” Idő-Rostán” ki marad fenn ? És Kire emlékeznek holnap? Ha versed, semmit sem üzen ?! A gyenge versek most, tarolnak…Az embersorsról, sokan írnak ! Érthetetlen szavakat !
    De csak kevesen okítnak ! Jó Költő ma, alig akad… ,
    Díjadat osztogatják, „Attila” ! Semmit mondásért kapják az érdemtelenek…
    Ne feledjétek, „meg van írva”, csak az dicsőül, aki Igaz, aki embert tisztel, és szeret !

  • User
    Dátum: 2024. április 11., 18:11
    ÉRTÉKELÉS: 2

    A versről. A vers, mert Vers, szóljon mindenkihez. Ne csak a költő
    értse. Ne legyen híg, és felszínes. Az igazságot, igazul mérje.
    Ne ingadozzon, mint a hintaló. Legyen érthető célja. Gondolkoztasson el a Szó. És mondandója legyen számunkra példa. Ne legyen Benne köd, És legyen Benne érzés. Mutassa meg Neked, Jövőd. Legyen hát Benne, érték !