Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Klímaaktivisták megcsonkították Berlin karácsonyfáját

Klímaaktivisták megcsonkították Berlin karácsonyfáját Külföld

Klímavédelmi aktivisták megcsonkították szerdán Berlinben a német főváros legfontosabb jelképei közé tartozó Brandenburgi kapu előtti téren felállított karácsonyfát.

Az Utolsó Nemzedék nevű csoport két aktivistája egy mobil daruval jelent meg a 15 méter magas kaukázusi jegenyefenyőnél, és a teret biztosító rendőrök szeme láttára egy kézifűrésszel levágták a felső két méterét.

A rendőrök azt gondolták, hogy szerelők jöttek javítani valamit a fát díszítő fényfüzéreken. Akkor vették észre, hogy politikai akció játszódik le előttük, amikor a két nő a daru kosarára kifüggesztett egy transzparenst azzal a felirattal, hogy „Ez csak a karácsonyfa csúcsa”.

A csoport az akcióról szóló közleményében az egyik aktivistát idézve kiemelte, hogy a tengerben úszó jéghegyekhez hasonlóan Németországban csak a klímakatasztrófa „csúcsát” látni.

Mint írták, „miközben az egész ország azzal tölti a hetet, hogy a legnagyobb üzletekből beszerezze a legjobb ajándékokat”, mások azon gondolkodnak, hogy a pusztító aszályok és áradások után honnan szereznek majd ivóvizet. Hozzátették: az éghajlati összeomlás Németországban is már a küszöbön áll, de a szövetségi kormány nem tesz erőfeszítéseket az emberek védelmében.

Az Utolsó nemzedék aktivistái az utóbbi hónapokban számos hasonló figyelemfelkeltő és tiltakozó akciót hajtottak végre, a többi között behatoltak a berlini és a müncheni nemzetközi repülőtér zárt övezetébe, hogy megbénítsák a forgalmat.

Hamburgban a nagyváros világhírű koncertpalotájában, a Rajnai Filharmóniában a csoport két tagja a karmesteri pulpitushoz ragasztotta magát egy hangverseny közben,

a Berlin melletti Potsdam ugyancsak világhírű magánmúzeumában, a Barberiniben pedig két másik tagjuk egy jelképes műkincsromboló akcióban burgonyapürével öntötte le Claude Monet szénaboglyákról készített sorozatának egyik darabját, a francia impresszionista festő legmagasabb piaci értékű alkotását.

Az üveggel védett festményben nem esett kár.

forrás: MTI

fotó: Letzte Generation/Facebook

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. december 22., 16:24
  ÉRTÉKELÉS: 22

  És a többi birka tétlenül nézte, igaz? Ha egy menorával próbálkoztak volna le lettek volna lőve! Mindent szabad gyalázni, ami keresztény szimbólum, sőt! De még meddig?

 • User
  Dátum: 2022. december 22., 16:32
  ÉRTÉKELÉS: 22

  Az ehhez hasonló hasznos idiótákat a szocsi olimpia alatt a kozák rendőrök korbáccsal kergették el… Na ezért szimpatizálnak egyre többen az oroszokkal… Mert ott még nem terjed annyira a nyugati agyrém!

 • User
  Dátum: 2022. december 29., 12:12
  ÉRTÉKELÉS: 17

  A németek pénzért adják el a templomaikat, ők már egy halott nemzet! Elintézték őket a
  ,, tudjukkik”! Ott már csak mecsetek épülnek, de azok naponta!,, Wir schafen das! „Következik a többi európai állam!

 • User
  Dátum: 2023. január 23., 18:23
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Menjenek és pisiljenek a több millió 6.2es Hemi motros terepjárók tankjába, vagy a több ezer olyan gyár kéményébe, ahová még levegőszürőket sem szereltetett a multi!!!!
  A karácsonyfa keresztény jelkép, ez bántotta a neonáci „klimaaktivistát”!!! A fa zöld!!! Megújul!!!! Épp újjat kell ültetni, vagy gondozni a felnövést!!!!

 • User
  Dátum: 2023. május 22., 12:21
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Mit vartok egy oljan nemetorszagtol ahol a katolikus pap onkent es dalolva ajandekozza a templomat a beozonlo europat meghodito muzulmanoknak.Vesd a szemed a hajdani burokra akiket tuzzel vassal irt a neger csocselek manapsag Rodeziaban a hajdani Zimbabwe.Ez sors var egesz nyugateuropara ha igy megy tovabb.

 • User
  Dátum: 2023. május 23., 15:42
  ÉRTÉKELÉS: 5

  A mikor megkerdeztek az olajnak hala dusgazdag szaud arabiai politikai tenyezoket hogy ok miert nem fogadnak be a fajtajuk beli menekulteket,ezt a valaszt kaptak,a mi celunk europa megszalasa es ezert hajlandoak vagyunk ketszaz mecsetet epiteni a megszalt teruleteken.Lehet hhogy pontosan nem igy hangzott el de ez a lenyege.