Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Harminc éve lefagyasztott embriókból születtek ikrek

Harminc éve lefagyasztott embriókból születtek ikrek Tech-Tudomány

Több mint 30 éve lefagyasztott embriókból jöttek világra ikrek az amerikai Tennessee államban; úgy vélik, ezzel új rekord született – számolt be róla a BBC hírportálja kedden. 

Az embriókat mínusz 128 Celsius-fokon tárolták folyékony nitrogénben 1992. április 22. óta. A négygyerekes oregoni Rachel Ridgeway október 31-én adott életet az ikerbabáknak.

A testvérpár, Lydia Ann és Timothy Ronald Ridgeway rekordot állított fel az amerikai Nemzeti Embriódonációs Központ (NEDC) vallási alapú magánszervezet szerint, amely saját adataik alapján embriódonáció útján több mint 1200 gyerek születését segítette elő. A NEDC korábbi csúcstartója 2020-ban jött a világra, az adományozott embriót csaknem 27 évvel korábban fagyasztották le.

Az ikerembriókat egy ismeretlen házaspár számára hozták létre méhen kívüli megtermékenyítéssel. A férfi elmúlt ötvenéves, és úgy tudni, a petesejtet egy 34 éves nő adományozta.

Az embriókat egy termékenységi laboratóriumban őrizték 2007-ig az Egyesült Államok nyugati részén, majd a pár a Tennessee állambeli Knoxville-ben lévő NEDC-nek adományozta őket. A felolvasztást és a beültetést idén végezték el a Southeastern termékenységi klinikán, mely az NEDC partnere. A NEDC közleményében azt írta: reméli, hogy a hír másokat is arra bátorít, hogy maguk is megtapasztalják az embrió-örökbefogadás áldását.

Ridgeway-éknek már van négy gyerekük, de az ikerpár az első, amely méhen kívüli megtermékenyítés vagy donáció útján született.

„Ötéves voltam, amikor Isten életet adott Lydiának és Timothynak, és azóta vigyázott rájuk. Úgy is mondhatni, ők a legidősebb gyerekeink, noha ők a legkisebbek. Van ebben valami észbontó” – nyilatkozott otthonában Philip Ridgeway a CNN-nek.

forrás: MTI

fotó: ATK News/Facebook

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük