Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Népvándorlás kori, vélhetően hun uralom alatt élt vezér sírját tárták fel Romániában

Népvándorlás kori, vélhetően hun uralom alatt élt vezér sírját tárták fel Romániában Tech-Tudomány

Több mint száz aranytárggyal és a lova fejével együtt eltemetett népvándorlás kori, vélhetően hun uralom alatt élt vezér sírját tárták fel a bukaresti Vasile Pârvan Régészeti Intézet kutatói a tervezett A7-es autópálya Ploiești és Buzău közötti szakaszának nyomvonalán.

A hírt több romániai portál is közölte szerdán a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) Facebook-oldalán tett bejelentésére hivatkozva. A közösségi oldalon közölt videóban Silviu Ene, a Vasile Pârvan Régészeti Intézet tudományos felelőse elmondta: a 4-5. századi sírban talált több mint száz arany vagy aranyozott tárgy között aranyozott kard, tőr, tegezveretek, ruhaveretek, egy bronzüst, nyílhegyek voltak. Az eltemetett férfi arcát vélhetően aranymaszk borította, ennek a maradványait is megtalálták. Hozzátette: a sírból lókoponyát és lócsontokat is kiemeltek.

A régész megjegyezte: nagyon nehéz körülmények között zajlott a feltárás, hiszen esős időben akadtak rá a leletre. Úgy ítélték meg, hogy addig nem hagyhatják abba a munkát, míg a teljes sírt fel nem tárják, különben nem tudták volna megoldani az ásatási helyszín őrzését. Így az éjszakába nyúlóan, elemlámpák fényénél fejezték be az értékmentést.

Radu Băjenaru Vasile Pârvan Régészeti Intézet aligazgatója kivételes jelentőségűnek minősítette a leletet. Úgy vélte: olyan harcos sírját találták meg, akit minden jelvényével presztízstárgyával együtt temettek el.

Az MTI kérdéseire írásban küldött válaszokat Radu Băjenaru, Silviu Ene, és Andrei Magureanu régészek írták alá. Mint közölték: a lelet egyaránt tartalmaz fegyvereket, dísztárgyakat, lószerszámokat, ezért a tárgyak közötti összefüggések is fontosak. Hozzátették, a sírba csak a ló reprezentatív részeit temették, amilyen az állat koponyája és lábszárcsontjai.

A lelet korát a tárgyak tipológiája alapján becsülték a 4-5. századra, a pontosabb kormeghatározás érdekében további vizsgálatokat kell elvégezni. Az írásos források alapján ebben a korban a Dunától északra fekvő területeken vélhetően hun, gót és hun uralom alatt álló más népek éltek. A mostani felfedezést egyedinek tartották, de megjegyezték: a környéken találtak még hun üstdarabokat, sírokat és viseleti tárgyakat, és itt került elő a pietroaselei kincs is.

„A vizsgálatok még az elején tartanak, de a fegyverek alapján feltételezhetjük, hogy az illető harcos volt, a leltárba vett tárgyak kronológiáját összevetve az ókori forrásokkal feltételezhetjük, hogy hun uralom alatt élt. Az etnikai besorolása nem hisszük, hogy lehetséges lenne olyan vizsgálatok elvégzése nélkül, amilyen a stronciumizotóp vagy archeogenetika, nem beszélhetünk az illető valószínű eredetéről” – válaszolták a leletet feltáró régészek. Hozzátették, azt remélik, hogy a vizsgálatokkal többet sikerül megtudni a személyről, a temetési szertartásáról és közvetve a térség történetéről.  

forrás: MTI

fotó: videókivágás

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. december 28., 16:17
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Decebal az jobb mert a római eredet már nem jó! Habár az új elméletek már azt is tagadják ,hogy közük lenne a rómaiakhoz…
  árja elmélet.

  • User
   Dátum: 2023. május 30., 9:36
   ÉRTÉKELÉS: 2

   Pontosan!A római vonal azért ne jó már ,mert ugye nem tiszta rómaiakat telepítettek Daciába ,hanem mindenféle népséget a
   birodalomból.Akkor maradt ahogy írta az árja elmélet ,a tiszta dák elmélet ,amelynek
   nagy ideológusa egy Daniel Roxin nevezetű
   történész ,aki vöröse- szőke hajával kék szemével a tipikus tiszta dák -árja figuráját
   akarja megtestesíteni.Sz.tem ő az AUR fő
   ideologusa,azok óltöznek be elképzelt dák ruhákba ,aminek zöme Made in China.