Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

„Zágontól Csíkdánfalváig” – Nagy Anna festőművész egyéni kiállítása

A Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy és az Árkosi Kulturális Központ szeretettel hív minden érdeklődőt Nagy Anna „Zágontól Csíkdánfalváig” című képzőművészeti kiállítás megnyitójára és az azonos címet viselő katalógus bemutatójára,  június 27-én, 18 órai kezdettel, az Árkosi Kulturális Központba.

Hirdetés
Hirdetés

Köszöntőt mond: Dr. Both Hajnal konzul, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának képviseletében. A kiállítást megnyitja: Szebeni Zsuzsanna kurátor, a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy vezetője. A házigazda intézmény részéről Kopacz Attila szólal fel. Az esemény keretében bemutatják a kiállítás tekintélyes anyagát tartalmazó katalógust is és lehetőség lesz a kiadvány megvásárlására. (Nagy Anna: Zágontól Csíkdánfalváig. Top Invest Kiadó, Székelyudvarhely, 2024.)

Nagy Anna festőművész 1965-70 között egyetemi tanulmányainak utolsó évében kereste szakdolgozata témáját, amelyhez számára a székely falu világa, a tájak, a mesterségek és a hely emberek jelentették az inspirációt. A helyiek vendégszeretete, autentikus léte, a helyi táj, a porták, a falu lakói képzőművészeti világának középpontjába álltak, amihez későbbi munkái során is visszakanyarodott monumentális olaj- és pasztellképein.

A jelen anyag, tus-, szén-, aquarell és guasche technikával háromszéki és csíkszéki (főként zágoni és csíkdánfalvi) tájakat és portrékat mutat be, keresetlen egyszerűséggel, ugyanakkor nagyon inspiratívan, empatikusan. Könnyedebb és drámaibb darabok váltják egymást, ritmikusan visszavezetve a 65-ös évek hangulatába, a székely lét szigorú, ugyanakkor humorral és közösségi érzéssel átitatott hamisítatlan világába.

„Ha visszagondolok arra, hogy kik is vagyunk és kik jártak előttünk, akkor egyetlen biztos pontba kapaszkodhatok, a családom története egyetlen emberben testesedik meg. Ahogy bepillantok az emlékezetem kisszobájába és azonnal megérzem a hamisítatlan szalmaillatot, vegyülve a málna és a petróleum illatával, és látom a már hajlott hátát dédapámnak, amint magára kanyarítja aranykeretes szemüvegét, és minden délután akkurátusan végigböngészi a lapot, mindent a vezércikktől az apróhirdetésig. Hátulról látom, rövidre felnyírt haját, gyönyörű formájú tarkóját, mindig makulátlan vászoningeit és a mellényt, amelyet a legmelegebb nyárban sem vesz le soha. A szobában gyönyörű szűrt és villódzó fények a bokrok és fák miatt szűrve mind a plain air festmények legjobbjai. De ez élő és mozog, legkorábbi emlékeim egyike. Dédapám nagyothallott, nehezen kommunikáltunk, ő már kilencven felett járt, emlékszem komótos járására, a kerti munka ellenére is gyönyörűen ápolt kezére, mindig makulátlan, elmaradhatatlan kalapjára és kackiás bajszára, ami gyönyörű világos szemét, még mosolygósabbá tette. Magas szikár ember, nem túl bőbeszédű. Nekem ő a kiállítás legjelentősebb darabja, Csutak Mózes, Zágon presbitere.”(Szebeni Zsuzsanna)

A tárlat első ízben 2023. novemberében Zágonban, majd 2024. márciusában Székelyudvarhelyen mutatkozott be. Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke részt vett a zágoni tárlat megnyitóján és az alábbi ajánlást írta a megjelenő katalógushoz: „Leplezetlen lokálpatriotizmussal kérem, nézzük együtt, milyen csodálatos helytörténet elevenedik meg Nagy Anna festőművész képein! Sajátos időutazásra invitálnak alkotásai, melyek ismerős tájakról, mesterségekről, helyi emberekről, a 60-as évekbeli székely világról szólnak. Öröm felfedezni, hogy milyen gazdag inspirációt jelentett a székely falu, ez a sajátos tájhaza, vele együtt az itt élő közösség erőteljes kisugárzása. Ma is erőteljesen hat a helyi identitás és a művészete rendkívüli találkozása, a hagyományos székely életforma a maga teljességében és erejében mutatkozik meg ezeken a képeken. Ez a katalógus arra késztet, hogy ismerjük meg, fedezzük fel a Nagy Anna szemével láttatott székely falut. Érdemes!”

A rendkívüli összeállítás szeptember 1-ig tekinthető meg.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük