Hirdetés
Hirdetés

Az AUR megerősödését jelzi egy friss közvélemény-kutatás

Az AUR megerősödését jelzi egy friss közvélemény-kutatás Románia

A nacionalista szólamokkal két éve törvényhozási képviselethez jutó, a többi parlamenti párt által szélsőségesnek tartott Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) az egyedüli politikai erő, amely decemberben az előző hónaphoz képest növelte támogatottságát egy friss felmérés szerint – közölte csütörtökön a G4Media hírportál.

Az Inscop közvélemény-kutató intézet adatai szerint továbbra is a kormánykoalícióban részt vevő Szociáldemokrata Pártra (PSD) adnák legtöbben szavazatukat, ha most rendeznének parlamenti választásokat, de támogatottsága egy hónap alatt csaknem 3,5 százalékponttal 31,5 százalékra csökkent. Több mint fél százalékpontot veszített népszerűségéből a nagykoalíció másik pártja, a jobboldali Klaus Iohannis államfőt támogató Nemzeti Liberális Párt (PNL) is, amelyet 20,2 százalékon mértek.

Az ellenzéki, nacionalista AUR-ra most a megkérdezettek 18,1 százaléka szavazna, ami két százalékpontos erősödést jelent november óta. Az internetnemzedék rendszerkritikus pártjaként alakult, szintén ellenzéki centrista Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) néhány tizedet rontva jelenleg 10,9 százalékos szavazatarányra számíthat.

A nagykoalícióban szintén részt vevő, a romániai magyar közösség 6 százalékos részaránya körüli választási eredményt rendszeresen elérő Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) támogatottságára a felmérést ismertető cikk nem tér ki.

A 2020-as decemberi parlamenti választásokon elért eredményekhez képest a választási ciklus félidejénél készült felmérés a PSD esetében 2,5 százalékpontos javulást, a PNL és az USR esetében 5-5 százalékpontos visszaesést mutat, míg az AUR 9 százalékpontos növekedése a választási eredménye megduplázását jelenti.

Remus Ștefureac, az Inscop igazgatója rámutatott: a választások óta eltelt két évben a közvélemény-kutatások valamennyi román parlamenti párt esetében hullámzó támogatottságot mutattak, amit az egymást érő, gyakran egymásra tevődő válságoknak tulajdonít.

Az AUR egy évvel ezelőtt a teljes téli időszakban, majd idén szeptemberben is megelőzte a PNL-t és Románia második legnépszerűbb pártjává lépett elő.

A szakértő szerint 2023 és 2024 politikai tendenciái egyelőre megjósolhatatlanok, de Ștefureac úgy vélte: a választók inkább a felelősségteljes, komoly munkát fogják értékelni a demagógiával és populizmussal szemben.

Simion: az AUR célja a következő választásokon eltávolítani a hatalomból a PSD-t és a PNL-t

A Románok Egyesüléséért Szövetségnek (AUR) az az érdeke, hogy a 2024-es választásokon a külföldön élő román állampolgárok szavazatai révén demokratikus úton eltávolítsák a hatalomból a Szociáldemokrata Pártot (PSD) és a Nemzeti Liberális Pártot (PNL) – jelentette ki George Simion egy csütörtöki konferencián.

Az AUR elnöke szerint egymillió határon túli szavazat “boríthat mindent”: a választások egyensúlyát, a kormánypártok felméréseit, a “törvényes és törvénytelen” szavazatvásárlásaikat. “Ezért nagyon fontos nekünk meggyőzni a határon túli románokat, hogy mi jelentjük a megoldást Románia jövője szempontjából” – mondta az ellenzéki politikus a diaszpórában élő románok konferenciáján, amelyet csütörtökön és pénteken tartanak a parlament épületében az AUR szervezésében.

Simion bírálta Bogdan Aurescu külügyminisztert, aki szerinte már bizonyára a határon túli románok szavazatának akadályoztatásán dolgozik, valamint Gheorghe Cârciu diaszpóráért felelős szociáldemokrata párti államtitkárt is, aki – szerinte – a ‘legnagyobb veszélyt’ látja a határon túli román állampolgárokban.

Az AUR elnöke úgy vélekedett, sértő a diaszpórára nézve, hogy éppen Gheorghe Cârciu a képviselőjük. ‘A több tízezer fiatal közül, akik a határon túl tanultak és nem vesztették el a kapcsolatot az országgal, lehetett volna találni valakit, aki méltó erre a feladatra, nem ezt a megosztó embert’ – jelentette ki az államtitkárról.

Az AUR által szervezett konferencián olyan kérdésekről tárgyalnak, mint a külföldi választási körzetek számának növelése, a diaszpórában élő román családok gyermekeinek tanítása román nyelvre, történelemre és kulturális ismeretekre, a konzulátusi személyzetek számának növelése azokon a településeken, ahol jelentős számú román közösség él, valamint az ügyintézés ütemének felgyorsítása a román konzulátusokon.

forrás: MTI, Agerpres

fotó: INSCOP

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük