Hirdetés
Hirdetés

Az államfő megtámadta a román állampolgárságról szóló törvényt módosító jogszabályt

Az államfő megtámadta a román állampolgárságról szóló törvényt módosító jogszabályt Románia

Klaus Iohannis államfő csütörtökön megtámadta az alkotmánybíróságon a román állampolgárságról szóló törvény egyik paragrafusát kiegészítő jogszabályt.

A kifogásolt törvénymódosítás előírása szerint a román állampolgárokkal összeházasodott külföldi állampolgárok is megszerezhetik a román állampolgárságot, ha a házasságkötés óta legalább 10 éve külföldön élnek, és megfelelnek a törvényben előírt egyéb feltételeknek.

Az államfő alkotmánybíróságnak küldött beadványa szerint a “a házasságkötés időpontjától számítva legalább 10 éve külföldön élnek” megfogalmazás nem egyértelmű és nem pontos, ami ellentétes az alkotmányos követelményekkel. Nem derül ki ugyanis egyértelműen, hogy ennek a 10 éves időszaknak folyamatosnak kell-e lennie vagy sem.

“Nem világos, hogy a román állampolgár házastársának kell-e bizonyítania, hogy a házasságkötéstől számított 10 éven keresztül megszakítás nélkül külföldön éltek együtt, vagy a külföldön töltött együttélési időszakokat összeadhatja a Romániában töltött együttélési időszakokkal” – olvasható a beadványban.

Az államfő szerint nem világos az sem, hogy a külföldön való együttélés 10 éves időtartama a román jog szerint kötött házasság időpontjára vonatkozik-e, vagy a külföldi állampolgár országának vagy egy harmadik állam jogrendje szerint kötött házasságra, ami felvetheti a házasságkötés romániai elismerésének kérdését.

A törvénymódosító jogszabályt december 5-én továbbította a parlament az elnöki hivatalnak kihirdetésre.

forrás: Agerpres

fotó: ccr.ro

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. december 22., 17:16
    ÉRTÉKELÉS: 3

    Ez nagy semmi te zsohanisz!🤣 Ha nem szórod az ingyenpénzt, senki sem lesz román egyéni meggyőződésből!!!! Addig viseltétek magatokat, h pár millió romániai többet nem is jön haza, csak látogatóba! Közvetlen közelünkben több személy nem is járt haza évek óta!!! Mivel fog melegíteni az, h pár idegen esetleg papíron román lesz?! Én is papíron ” magyar” lettem! Meddig? Amig a gyurcsi félék hatalomra kerülnek!!!!🤣