Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A települések fejlesztésére fordíthatják a gyógyvizek kitermelési illetékének 80 százalékát

A települések fejlesztésére fordíthatják a gyógyvizek kitermelési illetékének 80 százalékát Románia

A terápiás célokra használt gyógyvizek kitermelése után járó illetékek 80 százaléka is a helyi és megyei önkormányzatoknál marad, amelyet ezentúl a helyi közösségek fejlesztésére fordíthatnak. Az RMDSZ által kidolgozott jogszabályról kedden szavazott a képviselőház plénuma – közli az RMDSZ.

Hirdetés
Hirdetés

Törvénybe foglalták a gyógyvizek után járó illetékek visszaosztását hasonlóan, mint a fogyasztásra használt szénsavas és szénsavmentes ásványvizek esetében – mutatott rá Miklós Zoltán, az RMDSZ Kovászna megyei parlamenti képviselője, a törvénytervezet kidolgozója.

A gyógyvizek esetében is a kitermelők által fizetett illetékek ezentúl 35 százalékban a megyei, míg 45 százalékban az adott helyi önkormányzat költségvetésében maradnak – szögezte le.

„A gyógyászati célú ásványvizek az ásványvízforrásokkal azonos kategóriába tartoznak. Ezeket a gyógyfürdőkben és gyógyászati központokban használják számos betegség megelőzésére, kezelésére vagy enyhítésére. A helyi önkormányzatok a törvénytervezet értelmében jogosultak lesznek ezekre az összegekre, amelyet a lakosság életszínvonalának növekedését célzó intézkedések finanszírozására, a szükséges közszolgáltatásokra vagy infrastrukturális beruházásokra fordíthatnak, de akár turisztikai fejlesztésekre is felhasználhatják. Az RMDSZ célja az, hogy az illetékek helyben maradjanak, amit visszafordíthatunk a közösség javára” – emelte ki Miklós Zoltán.

A képviselő elmondta, hogy az országban több mint 15 települést érint ez a törvénykezdeményezés, Kovászna megyében Árkoson, Kovásznán, Málnásfürdőn és Sepsibükszádon juthatnak plusz jövedelemhez, amelyet a települések fejlesztésére fordíthatnak.

Mint ismert, az RMDSZ munkájának eredményeként 2020-ban sikerült úgy módosítani ezt a törvényt, hogy az a fogyasztásra használt ásványvízipari kitermelés után fizetett illetékek 80 százalékát hagyta a megyei és a helyi közigazgatási egységek kasszájában.

A törvénytervezet a Hivatalos Közlönyben való megjelenést követő 30 napon belül lép érvénybe, miután a Pénzügyminisztérium aktualizálja az erre vonatkozó kiegészítő jogszabályt.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2024. március 23., 8:40
  ÉRTÉKELÉS: 3

  100% vissza állami tulajdonban!!!!!
  Mi az, hogy 1 pár dörzsölt gazdagodik, lásd BORSEC, TUŞNAD.stb! A nyelvük törne le…. Őseink ezért adták a vérüket?
  Vagyonelkobzás/ Államosítás!!!!!!

 • User
  Dátum: 2024. március 24., 13:29
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Jó, tegyük fel államosítják ezeket. És rövid ideig senkiházi bürokraták élnek utána és lassan elsorvasztják majd elkótyavetyélik és újabb dörzsöltek teszik rá a kezüket. A recept ismerős nemde? A történelem ismétli önmagát…