Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Közel 1500 helyet hirdet felvételijén a Sapientia, több mint fele tandíjmentes

Közel 1500 helyet hirdet felvételijén a Sapientia, több mint fele tandíjmentes Közérdekű

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem széles oktatási kínálatot ajánl a továbbtanulni vágyóknak: 33 alapképzésen és 13 mesterképzésen indul az oktatás 2024 őszén. A folyamatos fejlődésre és szakmai felkészítésre törekvő egyetem hat tudományterületen, társadalomtudományok, humántudományok és művészet, mérnöki, matematika és természettudományok, valamint testnevelés és sporttudomány területén indít alap- és mesterképzési szakokat Csíkszeredában, Kolozsváron, Marosvásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön, melyekre online lehet iratkozni 2024. július 8-ától.

Hirdetés
Hirdetés

A Sapientia EMTE sajtótájékoztatón mutatta be szakkínálatát. Az egyetem rektora, dr. Tonk Márton elmondta, az erdélyi régiók magyar közösségének igényeit tartják szem előtt, amikor szakkínálatot alakítják, és arra törekszenek, hogy a munkaerőpiaci változásokra is választ adhassanak. Dr. Farkas Csaba rektorhelyettes a sajtótájékoztatón kiemelte, az intézmény nagy hangsúlyt fektet a korszerűsítésre és digitalizációra is, és az egyetem 14,3 millió lejes PNRR-pályázata segítségével már óriási beruházásokra volt lehetőségük.

A Sapientia szakmai kapcsolatai erősítésével, különböző tanulmányutakkal, a karrierközpont szolgáltatásaival mind arra törekszik, hogy megfelelő alapot biztosítson az egyetemre jelentkezőknek, hogy elérhessék önmaguk legjobb verzióját, és jó szakemberekké válhassanak. Ráadásul a tanárképzésre jelentkezők egy plusz szakmát is nyerhetnek, így választott egyetemi képzéseiket két diplomával zárhatják. A Sapientiának az is nyíltan vállalt célja, hogy megfizethető magyar továbbtanulási lehetőséget nyújtson akár a középiskolások otthonaihoz közel, az 1486 meghirdetett hely több mint fele, 772 tandíjmentes, a tandíjak pedig 300–900€ között mozognak. Emellett az egyetem a távolabbról érkezők számára lakhatási alternatívát is nyújt, és a bentlakási helyek elosztásakor külön figyelnek az elsőévesekre.

A nemrég önállósult Sepsiszentgyörgyi Kar 3 alapképzését dr. Náhlik András dékán mutatta be, aki elmondta, míg a mérnöki képzéseik esetében a jelentkezési határidő július 18-a, a tandíj pedig egy tanévre 500€, a sport iránt érdeklődők július 17-ig jelentkezhetnek, és ha tandíjas helyre kerülnének, ennek mértéke 400€ egy évre. Utóbbi képzés a kar kínálatát 2023 óta egészíti ki, az első felvételin óriási érdeklődésnek örvendett, közel kétszeres túljelentkezés volt a magyarországi sportegyetemmel együttműködésben indított szakra. A kar a helyi sportklubokkal is együttműködésben áll, például a Sepsi OSK-val, így törekszik a legjobb szakmai tudást átadni a négy szakirány (küzdősportok, foci, hoki és fitneszedző) művelői számára.

A helyi közösségek megélhetésének biztosításában fontos erőforrást jelentenek a földterületekhez és erdőkhöz köthető javak, ezért fontosak az agrár irányú képzések. A sepsiszentgyörgyi erdőmérnöki szakot végzők munkájukkal a közösséget segíthetik, ráadásul sokan már egyetem alatt kezdenek dolgozni, így biztos megélhetést is jelent ez a szak. Az agrármérnöki iránt érdeklődők több mint 100 hektár földterületen tanulhatják ki a szakmát, olyan fogalmakat sajátíthatnak el, mint a smartfarming, de akár drónok irányítását is kipróbálhatják, ráadásul ha saját vállalkozásba fognának az egyetem után, a különböző pályázatokon legmagasabb pontszámot kapják az itt megszerzett diplomával.

Az egyetemre iratkozás online zajlik: július 8-án nyitják meg a felveteli.sapientia.ro honlapot. Kérdésekkel az ugyanitt megadott elérhetőségeken lehet keresni az egyetem munkatársait, valamint a nyár folyamán a VIBE Fesztivál, Tusványos és a Tabakó Fesztivál keretében lehet találkozni velük, beszélgetni a szakkínálatról.

Alapképzés

Agrármérnöki: 25 tandíjmentes hely, 5 költség-hozzájárulásos hely
Erdőmérnöki: 25 tandíjmentes hely, 5 költség-hozzájárulásos hely
Sport és edzőképző: 15 tandíjmentes hely, 10 költség-hozzájárulásos hely

(közlemény)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük