Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ezúttal meg is nyírta juhait a sepsiszentgyörgyi kerékpárút mentén legeltető juhász

Ezúttal meg is nyírta juhait a sepsiszentgyörgyi kerékpárút mentén legeltető juhász Kovászna megye

A sepsiszentgyörgyi kerékpárút mellett esztenát felállító juhász még mindig nem költöztette el a nyáját. Sőt, a juhait is ott nyírja, jelentős mértékékű környezetszennyeződést idézve elő. Most 10 ezer lejes bírságot róttak ki rá.

Hirdetés
Hirdetés

Az Olt menti kerékpárút mellett megtelepedő juhász nemrég azt ígérte a hatóságoknak, elköltözik a nyájával. Ezt nemcsak hogy nem tartotta be, hanem a juhokról lenyírt gyapjút sem használta fel semmilyen módon, sőt olyan helyen hagyta, ahonnan a víz könnyedén elviszi.

A Sepsiszentgyörgyi Helyi Rendőrség vezetője, Hadnagy István szerint egyértelmű, hogy az illető szándékosan hagyta olyan helyen a gyapjút, hogy onnan az állatok könnyedén a vízbe taposhatják, illetve esőzés folyamán a folyómederbe kerül. „Nem tudunk abba beleszólni, hogy valaki hogyan vagy éppen hogyan nem használja fel a lenyírt anyagot, de az már a mi feladatunk, hogy amikor szemétként kezeli, akkor fellépjünk. A törvény értelmében 5000 és 10 000 lej közötti bírság szabható ki környezetszennyezésért, és mivel az illető nem először nem tartja be az előírásokat, a maximális értéket kapta” – tájékoztatott.

Mint ismeretes, a Sepsiszentgyörgyi Helyi Rendőrséghez több éve érkeznek panaszok a Kilyén település határában tanyát verő juhász miatt, aki amellett, hogy a tilosban, nem egy esetben mások  földjén legeltet,  időnként a biciklisávra is rátereli nyáját.  Arra is akadt példa, hogy az Oltmező utcában található nagyáruházig hajtotta fel a juhait, és felügyelet nélkül hagyta azokat, amiközben ő nyugodtan bevásárolt.

„A félreértések elkerülése végett szeretném pontosítani, csak és kizárólag akkor lépünk fel, ha valaki, esetünkben a juhász nem tartja be az előírásokat. Az, ha az állatok lelegelik valakinek a termését, ha szemetet hagy maga után, ha a kutyák megijesztik az arra járókat, nincs rendben, intézkednünk kell, és intézkedni is fogunk. Azt szeretnénk, ha az illető jó szomszédja lenne a városnak, úgy tartaná a juhokat, hogy ne okozzon vele kárt, hiszen juhászokra, juhokra is szükség van, ez nem is vitás. Ha minden rendben lenne, mi is nagyon elégedettek lennénk, hiszen nekünk sem okoz örömöt, hogy folyamatosan gondot okoz valaki” – hívta fel a figyelmet Hadnagy István.

Fotó: Sepsiszentgyörgyi Helyi Rendőrség

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2024. június 30., 11:17
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Ezen lap hasábjain is megjelent a kép pár évvel ezelőtt, amikor a tehenei az állomási körforgalom virágágyásában taposva szét mindent, lakmároztak. Vagy a Peny üzlet körül a blokkok közé mentek be ősszel a juhok. De minden évben szoktak tehenek is lenni, talán kesőbb, hozzák viszik tréjlerrel. A szentgyörgyi csordát sok éve felszámolták pedig, mert indokként a trágyájuk az Olt partjáról belefolyhat a folyóba.

 • User
  Dátum: 2024. június 30., 11:30
  ÉRTÉKELÉS: 11

  A gazda nem ülhet a gabonatáblája mellett mindig, ha végigmegy a juhsereg egyszer is rajta lehet, hogy hetek múltán látja meg a kárt. De addigra még a lábnyomukat az eső is elmossa, tettes nem kerül meg soha. Nem csoda sokan feladták a gazdálkodást.

 • User
  Dátum: 2024. június 30., 11:32
  ÉRTÉKELÉS: 14

  Bezzeg mástól papírt kérnek mindenre és bármi apróság miatt elveszti az uniós támogatását. Ha ártereken nem lehet legeltetni a trágya miatt környezeti okokból hanem csak kaszálni mást rég annyira büntettek volna, hogy nem lenne amiből kifizesse.

 • User
  Dátum: 2024. június 30., 13:28
  ÉRTÉKELÉS: 14

  Kié a terület?! A juhász tartsa a juhait a saját telkén! Ha szemetel nemcsak büntetést kapjon, hanem vágják el a szubvenciókat!!! Az nagyobb érvágás!!! Szerte az országban ez van! A juhosok mindig kiskirályok voltak! A patak, az erdő tele gyapjúval, szeméttel utánuk!!!!

 • User
  Dátum: 2024. június 30., 17:54
  ÉRTÉKELÉS: 14

  Istenem , milyen kesztyüs kézzel bánnak a juhásszal!! Ha törvényt sértett halmozottan , miért nem távolítják el? Nem tudtam , hogy az Olt partja hivatalos legelő.Maholnap bocsánatot kérnek tőle , hogy büntetést szabtak ki számára. Már , ha kifizeti.A város polgáraival miért nem ilyen gyengéden együttérzőek?

 • User
  Dátum: 2024. július 1., 10:09
  ÉRTÉKELÉS: 13

  Ilyen nincs,hogy megigérte, mi is igérjük meg pl.a rendörnek ,hogy nem elölözünk folytonos vonalon ne vegye el a hajtásit,nem igaz a hatoságok ennyire tehetetlenek egyszerűen hihetetlen szerintem az elölljáronk ezt nem tudja konkrétan.
  Esetleg még annyit ki a tulajdonosa a nyâjnak ??

  • User
   Dátum: 2024. július 2., 1:59
   ÉRTÉKELÉS: 4

   Ha a böriben nem tanult rendet akkor sehol sem fog. Az összes gazda ismeri a környéken, nincs olyan akinek ne legeltetett volna a földjén jóval nagyobb kárt okozva. Aztán a gazda a saját földje ellenére pártfogásként azt tanácsolták, hogy kerítse be a földjét. Szeptemberre az egész mezőbe elcsapják a juhokat, teheneket, senkit sem kérdeznek meg.

 • User
  Dátum: 2024. július 2., 1:57
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Sok év alatt ugyanezt csinálta csak a bicikliút felkapottsága és a véletlen miatt került ez szem elé. Jövőre az Olt vize elviszi mert tuti nem viszi haza magával ezután sem a Kárpátokon túlra.

 • User
  Dátum: 2024. július 2., 8:36
  ÉRTÉKELÉS: 11

  Olvasva a ciket es a komenteket egy ket dologra pontositanek.Tehat nevtelen juhaszrol van szo, nem irjak ki a sajtoba a nevet mert ez torvenybe utkozik, de az amit o tesz aszt nem tudjak a helyi hatosagok orvosolni mert az nem utkozik torvenybe? Es itt van elasva minden hiszen velemenyem szerint olyasvalaki all a johasz hata mogott, vagy akar a tulajdonos is akinek minden megvan engedve.Ha kozulunk barki legeltetne nem egy nyajat hanem 5 db juhot akkor aszt az elso szabajtalansagert nyomba kocsiba raknak es vagohidra szalitanak a Hadnagy Istvan fele vicc helyi rendorei, es azert irom hogy vicc – mert ez a diszrendorseg teljesen mindd a vicc ugy mukodik. Mindenre megvan a torveny de senkire nem lehet alkalmazni.Cikezunk jobbra, cikkezunk balra mar kb vagy ket hete de a problema nincs megoldva.Jo hogy az RMDSZ – nek sikerult most valasztasok elott egy egeszen hatalmas osszeget beleverni egy olyan bicikliutba amit a juhok hasznalnak es ha biciklis hasznalna akkor aszt a johaszkutyak komolyan megtanitsak (vagy rosza esetbe a medve) bringazni – na csak eldudjon hajtani eloluk.De jo kampanyfogas volt – ha mar egy ket bator bringazo megprobalja akkor mar e szives alakulatnak megerte es buszkek is erre – nembeszelve hogy igy megy el a sok penz hulye fele.

 • User
  Dátum: 2024. július 3., 13:02
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Az egyszerű adófizető kispolgár számára, amikor büntetésről van szó, hol vannak azok a kiskapuk, amelyek csak ennek a juhásznak nyílnak? Hadnagy úr?

 • User
  Dátum: 2024. július 7., 0:25
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Fejlödik a város hajrá RMDSZ!! Pár karika ingyen sajtért képesek egy egész várost visszazülleszteni balkáni szintre. Eddig piromániás alkesz csövesekkel voltak tele a hidak alatt. Mostanra eltessékelték azokat is de ezt babusgassák. Nem lehet kutyát sétáltatni mert ha te meg is menekülsz de a kutyáidat hamar hatfele tépik. A részeg juhász aki egy sörért és egy doboz cigiért van ott az meg nem lesz megbüntetve mert nincstelen. Mossák kezeiket.

 • User
  Dátum: 2024. július 9., 10:26
  ÉRTÉKELÉS: 1

  A galambsz.rt és a madártet.t elhallgatjuk, úgy lesz, mint Kézdin a csókákkal, az embert rákötelezték, hogy ne lássa a varjakat!Mi a galambokat!

 • User
  Dátum: 2024. július 11., 18:50
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Egyetértek , ami a galambokat illeti . Már rendesen terorizálják a felső emeleten lakókat. Nem részletezem mert aki szenved tőlük az tudja miről van szó. Ja, és elűzni sem lehet őket , annál rafináltabbak. n+1 módszer kipipáva ! De , ugye olyan édesek! Még a feszekrakást is megoldják helyettük a kajáról nem is beszélve…..Hálából a frissen mosott ruhát rondítják össze , aranyoskáim….