Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Új sportkomplexumot adtak át a Csíki-negyedben

Új sportkomplexumot adtak át a Csíki-negyedben Kovászna megye

Új sportkomplexummal gazdagodott Sepsiszentgyörgy egyik „leszakadtnak” tartott városrésze, a Csíki-negyed ezáltal is nagyot lépett előre a felzárkózásban. A szombati megnyitó könnyed hangulatban zajlott.

Hirdetés
Hirdetés

A Csíki negyed a Sepsi Helyi Akciócsoport Egyesület (Sepsi HACs) által kidolgozott 6 éves fejlesztési terv egyik célnegyede, az Őrkő és Szépmező mellett. Az önkormányzat több fronton is igyekszik az itt lakók – jelentős számban romák – életminőségén javítani. Ennek a sportkomplexumnak a megvalósításához a város az Inklúzió és Méltányosság Operatív Program támogatását is megnyerte, az összesen közel 4,2 millió lej értékű beruházáshoz ugyanakkor a város is hozzájárult 2, 5 milliós önrésszel.

A több mint 7000 négyzetméteres létesítmény építése 2022 júniusában kezdődött. Az egykori focipályák helyén ma több új pályát alakítottak ki, ahol focizni, teniszezni, tollaslabdázni, röplabdázni, kosárlabdázni, pingpongozni lehet, de játszótér, fitneszpark és illemhely is van a területen, idővel pedig – ha megnőnek az elültetett csemeték – árnyék is lesz a padokon pihenőknek.

Egésznapos programmal készültek

A szombat délelőtti megnyitón Veres Nagy Timea, a Sepsi HACs vezetője üdvözölte a jelenlevőket és ismertette a nap programját, amelyet előzetesen a negyed lakosaival történt konzultácók után formáltak olyanra, amilyen végül lett. A Máltai Szeretetszolgálat önkéntesei a sátrakban gyermekfoglalkozást tartottak és vérnyomást, vércukrot, koleszterint mértek, a Gödri Ferenc Iskola, illetve a Sportiskola tanárai munkával és kellékekkel járultak hozzá a játékokhoz, sportbemutatókhoz, amelyekre a nagy hőség miatt kellően rövidre szabott hivatalos beszédek után került sor.

Veres Nagy Timea, a Sepsi Helyi Akciócsoport vezetője és a megnyitó főszervezője. Fotó: Bodor Tünde

Tóth-Birtan Csaba alpolgármester hangsúlyozta, az önkormányzatnak fontos, hogy a város minden negyede élettel teljen meg, és a lakosok egészségének ne csak a gyógyszertár legyen hasznára, hanem a sportolás is.

A pályát Dénes Előd református lelkész áldotta meg. Felidézte, hogy neki is vannak ehhez a helyhez, illetve a focihoz fűződő élményei. Ugyanebben a „cipőben járt” Kertész Dávid, a Sepsi OSK Labdarúgóklub aligazgatója is, aki szintén jólesően emlékezett arra, hogy gyermekkorában ő maga is sokat rúgta a labdát ezen a helyszínen, amelyen akkor nagy rangadók zajlottak, és a pálya már akkoriban elektromos eredményjelző táblával is fel volt szerelve. Szomorúan vette tudomásul az egykori focipálya felszámolását, mondta, majd annál nagyobb örömmel az újabb beruházás tervét. Felhívta a figyelmet arra, hogy fontos lenne a sporttanároknak jelen lenni e pályákon, mert itt tűnhetnek fel a jövő tehetséges sportolói.

Sok erősítési lehetőséget kínáló fitnesszpark csábítja a gyerekeket és felnőtteket egyaránt. Fotó: Bodor Tünde

A továbbiakban a Csíki-negyediek kifejezett kérésére Szávuly Balázs, az X-Faktor tehetségkutatóban feltűnt tehetséges roma származású fiatal tartott minikoncertet. A nap programjában szerepeltek még ügyességi játékok a Gödri Ferenc Iskola tanárának irányításával, társasjátékozás a Máltai Szeretetszolgálat önkénteseivel, interaktív tánc Dima Kozminnal, végül – a szabad sportolást megelőzően – egy flashmob is.

Már csak egyetlen nagy kívánsága van a környékbelieknek és a városvezetésnek: a gyönyörű létesítmény maradjon is meg ebben az állapotában. A sportpályák ingyenesen látogathatók reggel 10-től este 10-ig, éjszaka és nappal is felügyelet alatt lesznek.

Címlapfotó: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata/Facebook

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások