Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Háromszéken is bemutatják a Baska magyarul beszél című dokumentumfilmet

Az erdélyi közönségnek is bemutatják a Baska magyarul beszél című dokumentumfilmet, amely Baska József festőművész gyermekkori élményeit és a száműzetés traumáját eleveníti fel, emellett annak a több tízezer magyarnak is emléket állít, akit 1945 után kitelepítettek Csehszlovákiából. Az alkotást – amely a Magyar Mozgókép Fesztiválon a legjobb rövid dokumentumfilmnek járó díjat nyerte el – július 9-én Sepsiszentgyörgyön, július 10-én pedig Kovásznán vetítik.

Hirdetés
Hirdetés

1947-ben, egy januári éjszakán két felnőtt és négy gyermek indult el Rozsnyóról a magyar határ felé. A felvidéki Baska család – Baska György földműves és felesége, valamint négy gyermekük – szekérháton menekült a kitelepítés utolsó hulláma, a jogfosztottság és az erőltetett szlovakizáció elől. Az akkor 12 éves Baska József életének alapélményévé vált a menekülés, a szekér később alkotói világának visszatérő motívuma lett.

Magyarország érdemes művésze, a Munkácsy Mihály-díjas festőművész gyermekkori élményeit és a száműzetés traumáját eleveníti fel a Baska magyarul beszél című dokumentumfilm, amelynek erdélyi premierjére július 9-én, Sepsiszentgyörgyön kerül sor, 18 órától a Művész Mozi by Cityplexben (Kőrösi Csoma Sándor utca 10).

Július 10-én, szintén 18 órától, Kovásznán, a Kovászna Városi Művelődési Központban (Dózsa György utca, 3. szám) mutatkozik be a dokumentumfilm. A vetítéseket mindkét helyszínen közönségtalálkozó követi, Szebeni Zsuzsanna színháztörténész, a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet vezetője Baska Barbarával, a dokumentumfilm írójával és rendezőjével beszélget. A következő erdélyi vetítés előreláthatólag szeptemberben lesz Csíkszeredában.

Az események ingyenesek.

Több tízezer kitelepített magyarnak állít emléket

Ez nem csupán édesapám, Baska József, hanem tízezrek közös története, amely a mai napig több százezer emberre – gyerekekre, unokákra, leszármazottakra – van hatással” – mondja Baska Barbara grafikusművész, operatőr, rendező. A Baska magyarul beszél annak a több tízezer magyarnak is emléket állít, akit 1945 után kitelepítettek Csehszlovákiából, de olyan kérdésekre is választ keres, mint hogy képes-e a művészet egy generáción ejtett történelmi sebet gyógyítani, és hogy az utánunk következő nemzedéknek vajon csak kérdéseinket adjuk-e tovább, vagy válaszokat is kaphatnak tőlünk.

A film előzetese itt érhető el.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük