Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az RMDSZ a nyugodt erő Háromszéken

Az RMDSZ a nyugodt erő Háromszéken Kovászna megye

Beigazolódott, hogy az RMDSZ a nyugodt erőt képviseli Háromszéken, ugyanakkor a veszély nem múlt el, hiszen megvetette a lábát a megyében az AUR – figyelmeztet Tamás Sándor, aki Kovászna Megye Tanácsának elnökeként kapott erőteljes mandátumot, ugyanis a megyében leadott magyar szavazatok 91,58 százalékát szerezte meg az önkormányzati választáson.

Hirdetés
Hirdetés

A végleges eredményeket elemezve a tanácselnök kiemelte: több mint 15 éves építkezés eredménye az a bizalom, amely Háromszéken az RMDSZ iránt érezhető.

„A következetes és összehangolt csapatmunkát, a magyar ügyek iránti elköteleződést, a megye kiegyensúlyozott fejlesztését értékelik az emberek, és ez a bizalom szavazatokban is mérhető. Ha a két ellenzéki magyar pártot nézzük, azt látjuk, hogy jelentősen visszaszorultak a helyi önkormányzatokban, és kiestek a megyei tanácsból. Míg 2008-ban az MPP-nek 9 megyei tanácsosa volt, 2012-ben az MPP 4, az EMNP 3 helyet szerzett meg, 2016-ban az MPP-nek 3, az EMNP 2 tanácsosa volt, 2020-ban egy közös listán már csak 3-at tudtak bejuttatni a megyei önkormányzatba, idén egy helyet sem sikerült megszerezni. A két párt összesen nem kapott 5000 szavazatot, miközben az RMDSZ megyei tanácsosi listára 56 730 szavazat érkezett be” – fejtette ki Tamás Sándor.

Kovászna Megye Tanácsában 22 mandátumot az RMDSZ, 3-at a Szociáldemokrata Párt (PSD), 3-at a Nemzeti Liberális Párt (PNL), 2-t a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) szerzett meg. A 30 tagú testülethez hozzaszámolják a szavazati joggal rendelkező tanácselnököt, így az RMDSZ-nek 23 szavazata (74,2 %) van Kovászna Megye Tanácsában.

Háromszéken hét tanácselnök-jelölt méretkezett meg, 86 217 érvényes szavazat érkezett be. Ebből a három magyar elnökjelöltre összesen 65 410-en szavaztak (75,86%) a következő megoszlás szerint: Tamás Sándor (RMDSZ): 59 877 (91,58%),  Fazakas Péter (EMSZ): 3634 (5,55%), Nagy Gábor (MPE): 1899 (2,20%). A fennmaradó 20 807 szavazatot 4 román jelölt kapta. A megye 45 közigazgatási egységéből 34-ben nyert RMDSZ-es polgármesterjelölt, egy független jelölt a szövetség támogatásával indult a választáson. Háromszéken az RMDSZ-nek 399 önkormányzati képviselője lesz, harminccal több mint négy évvel ezelőtt.

„A szélsőségesek térnyerésének veszélye nem múlt el. Kovászna megyében a vártnál több, 19 tanácsosi mandátumot szerzett meg az AUR, és nemcsak román vidéken. Ez azt jelenti, hogy sikerült betenni a lábukat az önkormányzatokba. Mint fentebb említettük, ketten bejutottak a megyei önkormányzatba, ugyanakkor az AUR-nak Előpatakon 5 helyi tanácsosa lesz, Hidvégen 2, Kökösben 1, Bardocon 1, Bodzavidéken összesen 8.  Jelzés kell ez legyen számunkra, hogy megyei szinten elérték az 5,3 %-ot, nekünk továbbra is közösségként egységesnek és aktívnak kell maradni” – fogalmazott a megyei elnök, emlékeztetve, hogy idén még két választási megmérettetés vár az erdélyi magyarságra.

az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezet sajtóirodája

Fotó: Tamás Sándor/Facebook

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2024. június 20., 8:59
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Beigazolódott, hogy nem akadt méltó ellenfele az RMDSZ politikusainak haromszeken,meg hányszor kell tapsolni az elért eredmények után? Tessék már dolgozni is valamint,mert csak a sok szereplés de semmi látszat.

 • User
  Dátum: 2024. június 21., 7:51
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Kezdjenek el dolgozni is,ne azt lassuk megvalasztottuk es hallgatnak 3 evig,legyen eredmenye,mert nem biztos a kovetkezo valasztasnal nem lesz on legyozve,kezdenek sorakozni a ellenfelek,a magyarsagnak meg kezd a kedve elmenni az RMDSZtol. Mint tudjuk,most is az AUROS riogatasra indult el a nep szavazni,hanem ennyi pecset nem lett volna az RMDSZnek se!!!!!!!!!