Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Medvék költöznek a dálnoki búvártóba

Medvék költöznek a dálnoki búvártóba Kovászna megye

Extrém helyszínen lesz megtekinthető Gál László kézdivásárhelyi ökológus medve és ember kapcsolatát bemutató dokumentumfotó-sorozata: Európa egyetlen, Székelyföldön található mesterséges búvártavában helyezik el. A tárlatot, amely a tusnádfürdői medvék életét tükrözi tudományos keretekben, merüléssel lehet majd megtekinteni július elejétől. Mi több, a búvárkodás sörözéssel és zenehallgatással is összeköthető, a tó valóságos vízalatti kulturális és kocsma-élményt kínál a Dálnokra érkező bevállalós látogatóknak.

Hirdetés
Hirdetés

Az ősi székely falvak egyike, amelynek egyrészt a festői környezet, másrészt a szűkös, de erős közösség adja a különlegességét, tíz éve még egy specialitással gazdagodott. A Szabó család tava ugyanis vonzza a búvárokat, a fiatal és idősebb amatőröket, nyáron rendszerint minden hétvégét zsúfolásig töltenek programmal. Az ország egyetlen, sőt Európa szinten egyedülálló búvártavát tíz évvel ezelőtt Szabó Jenő nemzetközi búvároktató álmodta meg, a kilenc méter mély vízbe halakat és növényeket telepített, amely nem csak egyedülálló látványt nyújtanak, de természetesen tisztítják a vizet is.

Az aranyhalak mellett medvék is láthatóak lesznek a dálnoki búvártóban. Fotó: My Lake Facebook-oldala

Mára gazdag programmal fogadják a látogatókat, Szabó Jenő egészséges és fogyatékkal élő gyerekeknek tart vízi-terápiát, fia, Szabó Kolos búvároktató pedig a felnőtteknek kedvező programokat hozott létre: a tóban sörözni, zenét hallgatni is lehet, júliustól pedig fotótárlatot is szemügyre lehet majd venni merülés közben.

Medve itt, cápa ott

„Mi rengeteget merülünk cápákkal. A velük való együttélésnek, a medvékkel való együttélésnek egyaránt szabályaik vannak és nagyon sok párhuzam vonható le” – fogalmazott Szabó Kolos búvároktató, a kiállítás ötletgazdája. A tavat, amely helyet ad a tárlatnak, elmondása szerint tíz évvel ezelőtt úgy alakították ki, hogy megfeleljen a nemzetközi oktatási standardoknak.

Szabó Kolos is örökölte édesapja szenvedélyét. Fotó: My Lake Facebook-oldala

A tóban a nyári szezonban lehet merülni, azoknak viszont, akik búvárengedélyt szereznének, télen is biztosítanak oktatást a brassói akvaparkban, valamint ősszel túrákat is szerveznek külföldre. „Szóval az, aki megnézi a medve-galériát és megtanul búvárkodni a tóba, az ősszel jöhet velünk cápát nézni Egyiptomba” – jegyezte meg humorosan az oktató, hozzátéve, hogy a búvárkocsma is működik, a tárlatnézést így sörözéssel is egybe lehet kötni, mindezt a felszín alatt.

Az már csak hab a tortán, hogy akár zenét is lehet hallgatni a tóban, akárcsak egy rendes kocsmában, de legfőbb célja a berendezésnek, hogy egyedülálló hangterápiás élményt nyújtson. Fontos ugyanakkor, hogy tanfolyamot biztosítanak és nemzetközileg elismert engedélyt állítanak ki azoknak, akik komolyabban belemerülnének a sportágba, azonban a tóban való búvárkodáshoz nincs szükség tapasztalatra.

A tó mélyén található söröket a kezdők a felszínen, a tapasztaltak már a vízben is fogyaszthatják. Fotó: My Lake Facebook-oldala

Életképek, több méterrel a vízfelszín alatt

 A július első hétvégéjén nyíló, víz alatti tárlatot alkotó fotók Gál László kézdivásárhelyi ökológus, vadfotós és filmes munkái. Tőle tudtuk meg, hogy a kiállítandó fényképek a doktori kutatásának részei, amelyen már négy éve dolgozik. A képek Tusnádfürdő környékén készültek egy 62 négyzetkilométeres kutatási területen, és ugyan néhányat már használtak fel oktatóanyagként, tárlat formájában először lesz megtekinthető, jóllehet, elég extrém körülmények között.

Témája szűken vett értelemben a medve és az ember kapcsolata, azonban a kutató szerint a mondanivaló ennél jóval sokrétűbb. „Ha nagyon leszűkítjük, beskatulyázzuk, a medvének kétféle életútja van: az egyik az, amikor természetes környezetben nő fel és azt is szokja meg, a másik, amikor beavatkozás hatására – lehet akaratlagos vagy sem – emberi környezetben nő fel” – magyarázta Gál László, hozzátéve, hogy ezt a kettősséget kell figyelembe venni a fotók szemlézésekor is.

Gál László által megörökített medve. Fotó: Gál László Facebook-oldala

Bár fotó-filmesként kezdte, mostanra az ökológia tudományterülete felé vette az irányt, kutatási munkája, valamint a tusnádfürdői intervenciós csapatban való tevékenysége köti le az idejét. A mostani kiállítás ugyan Szabó Kolos ötlete volt, Gál László szívesen támogatta a kezdeményezést. Szerinte ez egy nagyon jó alkalom felhívni az emberek figyelmét arra, hogy a természet – amit a medve is jelképez – mindenhol jelen van, és valahol a mi felelősségünk, hogy hogyan viszonyulnak hozzá a fiatal nemzedékek.

„Ha azt mondjuk, hogy félni kell a természettől, akkor félni fognak. És mindannyian tudjuk, hogy az ember amitől fél, vagy amit nem ismer, azt elég gyakran elpusztítja” – fogalmazott. Az elmúlt négy évnyi kutatás során gyakran találkozott olyan újdonságokkal, összefüggésekkel, amelyek még mindig nem tisztázódtak, így ezen a területen még bőven akad megfejtenivaló.

A kutató több éves munkája elevenedik meg képekben is. Fotó: Gál László Facebook-oldala

Kiemelte, ez egy tudományos kiállítás lesz, így nem a fotó művészeti értékét kell majd szemügyre venni, sokkal inkább a jelentésre helyeződik a hangsúly, az állat és a környezetének milyenségét adja vissza életképek formájában. Ilyenszerű tudományos tárlatról, kiváltképp víz alatti helyszínnel, mindeddig maga a szerző sem hallott, így akár világszinten is egyedi lehet a kezdeményezés.

A tárlat július első hétvégéjén nyílik és egész nyáron megtekinthető, a merülés árán kívül nem kell rá pluszba fizetni. Az érdeklődők a My lake nevű, dálnoki búvártónál érdeklődhetnek a közösségi oldalukon, vagy Szabó Kolos búvároktatónál az 0755 011 497-es telefonszámon.

Címlapfotó: My Lake Facebook-oldala

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük