Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Jack Cole dalaival ünnepelik a magyar költészet napját

Jack Cole dalaival ünnepelik a magyar költészet napját Kultúra

A magyar költészet napja alkalmából, április 11-én, csütörtökön a Transzylvanian Bú Boys zenekar Jack Cole dalaiból című lírai koncertjét láthatják az érdeklődők a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház kamaratermében.

Hirdetés
Hirdetés

Az előadás története 1997-ig vezethető vissza, amikor a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem három színinövendéke – Fazakas Ernő, Márton Lóránt és Nagy Csongor – lecsapott Kovács András Ferenc (KAF) Jack Cole daloskönyve című, frissen megjelent kötetére, és megzenésítette a közel egy évtizedes költői szerepjáték több darabját.

Identitásaink sok-sok humoros történetét idézi fel a közel másfél órás lírai koncert a Kossuth-díjas Kovács András Ferenc csodálatos szövegei és egy olyan zenei világ által, mely három fiatal színész kirobbanó energiáját és játékosságát tükrözi.

Az első megzenésített KAF-verseket az 1997-es városnapok alkalmával adta elő a csapat a marosvásárhelyi várkertben, ahol koncertjük akkora sikert aratott, hogy újabb költeményeket is feldolgoztak, illetve bemutattak egy zalaegerszegi színházi kiszálláson. Ezután egy kanadai fellépés reményében kerültek be újabb Jack Cole-dalok a repertoárjukba, mely vendégszereplés végül is elmaradt, de az elkészült műsorból 1997 decemberében a Transzylvanian Bú Boys megtartotta első egész estés, nagy sikerű koncertjét a marosvásárhelyi Art Galériában.

Ezután a marosvásárhelyi nemzeti színház műsorára tűzte a Jack Cole dalaiból című előadást, és egy több éven át tartó, országhatárokon is átívelő turnésorozatuk következett Csíkszeredától Temesvárig, Sepsiszentgyörgytől Szatmárnémetiig, Szászrégentől Tatáig, Szegedtől Budapestig, Bécstől Prágáig. Itt a Prague Writers’ Fesztiválon többek köztt Sławomir Mrożek, Parti Nagy Lajos és Esterházy Péter is gratulált az előadóknak. Egyik legnagyobb koncertjüket Tusványoson tartották több száz néző előtt, ahol annyiszor visszatapsolták őket, hogy valamennyi dalukat újra eljátszották.

Közel hetven koncert és egy lemezfelvétel után, a zenekar tagjainak egyéni elfoglaltságai miatt hosszú időre abbamaradt a Transzylvanian Bú Boys működése. 2019-ben újították fel a legendás előadást, melyet azóta csak néhány alkalommal játszottak, legutóbb Marosvásárhelyen, ahol a decemberben elhunyt Kovács András Ferenc emléke előtt tisztelegve felvételt készített róla az Erdélyi Magyar Televízió. Az április 11-én 19 órától műsorra kerülő sepsiszentgyörgyi előadást követően Szatmárnémetiben, az Északi Színház Harag György Társulata alapításának 70. évfordulója alkalmából szervezendő jubileumi ünnepségen is bemutatják a produkciót.

Fotó: Tamási Áron Színház

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük