Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Vizsgaelőadás a sepsiszentgyörgyi Kamarateremben

Rendhagyó bemutatóra készül a Tamási Áron Színház: Sztojka Sebestyén Az Angyal című darabját nem a színház társulatának előadásában láthatja a közönség, hanem a kolozsvári színművészeti egyetem harmadéves színész szakos hallgatóinak vizsgaelőadásaként Pálffy Tibor rendezésében. A főpróbahét, valamint az április 19-ei és 20-ai első két előadás után a végzős színisek Kolozsváron játsszák tovább a produkciót.

Hirdetés
Hirdetés

A Tamási Áron Színház és a kolozsvári színművészeti egyetem együttműködése a rendező ötlete volt, ő készítette elő a főpróbahetet is, támogatókat találva a diákok sepsiszentgyörgyi tartózkodásának finanszírozásához. „Arra gondoltam, miért ne fűzhetnénk szorosabbra színházunk és a kolozsvári színművészeti egyetem kapcsolatát, mi lenne, ha lehetőséget adnánk ezeknek a fiataloknak megismerni egy kőszínház működésének sajátosságait. Mindkét intézmény vezetője nyitott volt az együttműködésre, a diákok is örültek az ötletnek. Otthon rengeteg más dolguk is van, elméleti órákra járnak, stb., itt néhány napig csak erre a munkára koncentrálhatnak. A helyi önkormányzat, a Combridge, a KBS Sped, a Sepsiszentgyörgyi Unitárius Egyházközség és a Vendelin vendéglő voltak a támogatóink, akiknek nagyon hálás vagyok, hogy lehetővé tették ezt az április 12–20. között zajló sepsiszentgyörgyi próbafolyamatot”” – nyilatkozta Pálffy Tibor az előadásról.

Az eredeti ötlet az volt, hogy a diákok közösen találják ki a szövegkönyvet, ami végül annyiban módosult, hogy csupán egyikük, a dramaturg vénával rendelkező Sztojka Sebestyén írta meg a darabot. A fiatalember regényírással is próbálkozott már, tehát otthonosan mozog az írás területén. Kimondottan az évfolyamtársaira, tizenöt szereplőre írta a darabot úgy, hogy nagyjából mindenkinek ugyanakkora feladata van benne. A történet azt a meglehetősen szokatlan kérdést járja körül, hogy mi lenne, ha megjelenne a földön egy angyal, és teljesítené minden ember kívánságát? Vajon mit kezdene vele az emberiség? Barátságosan vagy ellenségesen fogadná, követné vagy keresztre feszítené? Jobbak lennénk tőle, vagy még inkább eluralkodna a káosz a világban?

A megírt szöveg csak nyersanyagként szolgált az előadás elkészítéséhez, hisz a rendező szerint azt is meg kell tapasztalniuk a játszóknak és szerzőnek egyaránt, hogy hogyan alakul át a dráma egy előadás szövegkönyvévé, milyen szempontok alapján zajlik a dramaturgi munka. Pálffy Tibor ezúttal nem arra törekedett, hogy rendezőként nagyot alkosson, hanem, hogy minél több ismeretet átadjon diákjainak, hogy a próbafolyamat során átélhessék a gyakorlati színházi munka örömeit és nehézségeit. Kísérleteztek tehát, felvállalva a bukás kockázatát.

És ha már így alakult, hogy több napig Sepsiszentgyörgyön tartózkodnak, egy másik vizsgaelőadásukat, a Gemza Péter által rendezett New Genesis című produkciót is bemutatták szombaton a Háromszék Táncstúdióban. Aki látta az előadást, minden bizonnyal megnézi majd Az Angyal bemutatóját is. Még kapható néhány jegy a sepsiszentgyörgyi Központi Jegyirodában és a biletmaster.ro honlapon.

(közlemény)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük