Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Társasjátékkal buzdít önkéntes munkára a Gyulafehérvári Caritas

Társasjátékkal buzdít önkéntes munkára a Gyulafehérvári Caritas Életmód

Másfél éves előkészítő munka eredményeként született meg az a társasjáték, amely az önkéntességet és a társadalmi felelősségvállalást kívánja népszerűsíteni a fiatalok körében. A Gyulafehérvári Caritas és a szegedi Talentum Alapítvány közös fejlesztése egyedi módon világít rá a társadalmi problémákra és azok megoldási módjaira, ugyanakkor lehetőséget nyújt az önreflexióra és az érintett témák mélyreható feldolgozására is. A játékot csütörtökön mutatják be Kézdivásárhelyen, nyomtatható változta az internetről is letölthető.

Hirdetés
Hirdetés

Bogdán Beáta önkénteskoordinátor megkeresésünkre elmondta, a Caritas munkatársai mindig igyekeznek valamilyen új, kreatív módokon bemutatni az önkéntesmunka sokszínűségét, így, amikor a szegedi Talentum Alapítvány felvetette, hogy vegyenek részt egy társasjáték fejlesztésében, boldogan csatlakoztak a kezdeményezéshez. A terv megvalósításához Erasmus+ pályázatot nyújtottak be, amely nyertesnek bizonyult, így 2022 őszén nekiláttak a munkának.

A fejlesztési folyamat egy szegedi találkozóval indult. Fotó: Gyulafehérvári Caritas

A fejlesztés során három alkalommal találkozott a projektcsapat Szegeden, Kézdivásárhelyen, illetve Gyulán. A Gyulafehérvári Caritas részéről Bogdán Beáta mellett Kocsis András programvezető, Fekete Gyöngyvér-Csilla marosvásárhelyi önkénteskoordinátor és Fechită Lujza önkéntes vett részt a munkában. „Első alkalommal meghívtunk gamifikációs szakembereket, akikkel a játékosítás témáját jártuk körül, különböző játékmódokkal ismerkedtünk meg, majd lefektettük az alapokat, hogy milyen üzeneteket szeretnénk átadni, milyen módszerrel és milyen formában. Egy kártyajátékból indultunk, végül egy 70×100 centiméteres játéktábla lett belőle” – mesélte a Caritas munkatársa. Hozzátetette, a játékot többszáz diák, önkéntesek, pedagógusok, szociális munkások és szakemberek bevonásával tesztelték Erdélyben és Magyarországon egyaránt.

A változás benned van! Te benne vagy? elnevezésű játékban 4-8 fős társaságok vehetnek részt, a javasolt játékidő 35 perc. Az első szakaszban a résztvevők egyénileg döntenek arról, hogy milyen formában kívánják kivenni részüket a különböző önkéntes tevékenységekből. Választásaik alapján a sikerélmény, jutalom, tapasztalat és közösség útvonalakon haladnak előre, ugyanakkor bónuszkártyákat (erőforrásokat) is gyűjtenek maguknak. A második részben csapatban dolgozva, az erőforrásokat összeadva tudják megoldani a különböző társadalmi kihívásokat, de dönthetnek úgy is, hogy nem kívánnak egy adott kérdéssel foglalkozni, és inkább egy másikat választanak.

A fejlesztőcsapat a kézdivásárhelyi műhelymunka alkalmával. Fotó: Gyulafehérvári Caritas

A játék során 21 önkéntes tevékenyég révén 14 társadalmi kihívás megoldására van lehetőség, de az üresen hagyott kártyák segítségével saját ötletek beépítése is megoldható. A tárgyalt témák között olyan aktuális és fontos kérdéseket találunk, mint az iskolai erőszak, az online zaklatás, a kisebbségi csoportok kirekesztettsége, vagy az idősek elmagányosodása.

Bogdán Beáta kiemelte, a társasjáték célja az önkéntesség, a társadalmi felelősségvállalás népszerűsítése, a fiatalok tájékoztatása és játékos bevonása az ilyen jellegű tevékenységekbe. „Próbáljuk közelebb hozni a játék során ezeket a témákat, hogy érezzék, nem csak cseppek a tengerben, hanem fontos a hozzáállásuk, fontos, hogy meglássanak problémákat, hogy ők is tegyenek bármilyen kis dologgal a nagy, globális változások elérése érdekében” – fogalmazott.

A játék tesztelésében több száz diák vett részt Erdélyben és Magyarországon. Fotó: Gyulafehérvári Caritas

Mind mondta, folyamatosan szükség van újabb önkéntesek bevonására, hiszen azok a diákok, akik középiskolásként kerülnek be a csapatba, egyetemi tanulmányaik idejére nagyobb városokba költöznek, így kiesnek a körforgásból, akárcsak azok, akik itthon maradnak és családot alapítanak. Tapasztalataik szerint nagyon nehéz motiválni a fiatalokat, hogy vállaljanak önkéntes tevékenységet, ugyanis a világjárványt követő időszakban zárkózottabbak lettek, inkább választják az otthoni kényelmet, az online tartalmakat a való világ helyett. „Mi hiszünk még abban a Caritasnál, hogy az emberi kapcsolatok és az emberi interakciók a legfontosabbak” – fogalmazott az önkénteskoordinátor.

A társasjátékhoz egy módszertani ajánlás is készült az érintett témák mélyrehatóbb feldolgozása érdekében. „Az ajánlás segítséget nyújt annak a pedagógusnak, szociális munkásnak, ifjúsági segítőnek, bárkinek, aki játszatja a játékot, hogy hogyan, milyen alapokról kezdje el, milyen játékokkal, módszerekkel, eszközökkel lehet ezt feldolgozni és rávilágítani egy-egy témára” – magyarázta Bogdán Beáta. A játék befejezését követően a résztvevők közösen átbeszélhetik a felmerült kérdéseket, a meghozott döntések mögött álló motivációkat, és azok következményeit, ezáltal jobban tudatosítva az egyes társadalmi problémák fontosságát. A fiatalok ugyanakkor általuk korábban nem ismert önkéntes lehetőségeket is felfedezhetnek a tevékenység során.

A társasjátékot marosvásárhelyi diákok is tesztelték. Fotó: Gyulafehérvári Caritas

Április 18-án, csütörtökön 15 órától a társasjátékot a kézdivásárhelyi Borudvar Pajta-termében mutatják be. A jelenlevők megismerkedhetnek a fejlesztésben részt vevő két szervezet tevékenységével, kipróbálhatják a játékot, ugyanakkor a készlet erejéig igényelhetnek is egy-egy példányt.

A szervezők az érdeklődőket arra kérik, hogy részvételi szándékukat előre jelezzék a 0735 735 165-ös telefonszámon, vagy a beata.bogdan@caritas-ab.ro email-címen. Előzetes időpontegyeztetés alapján a játék osztályfőnöki órák vagy más közösségi események keretében is kipróbálható.

A társasjáték és kellékei nyomtatható formátumban ingyenesen letölthetők.

Önkéntes lehetőségek... Fotó: Farkas Áron

... a társadalmi kihívások megoldására. Fotó: Farkas Áron

Fotó: Gyulafehérvári Caritas

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük