Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Készen áll az átadásra a vargyasi híd

Készen áll az átadásra a vargyasi híd Kovászna megye

Hivatalosan is megnyitják a forgalom előtt a kevesebb mint egy éve készülő új acélhidat Vargyason. A polgármester szerint ugyan csúszott némileg az átadás, néhány utolsó simításra szorult a szerkezet, de ha minden jól megy, szerdától új híd köti össze Erdővidéket Udvarhelyszékkel.

Hirdetés
Hirdetés

A dokumentáció már elkészült, a hivatalos átadása azonban csúszott az új, 128 tonnás vargyasi acélszerkezetnek. Bár múlt hétre ígérték a forgalom előtti nyitást, Imets Lajos, a község polgármestere kérdésünkre elmondta, hogy kissé elhúzódtak a véglegesítő munkálatok, például a szalagkorlátok felszerelése. „Az utolsó simításokat végezzük, az átadás már megtörtént papíron, de a hivatalos nyitás elméletileg szerdán lesz” – magyarázta.

Az utolsó simításokon dolgoznak. Fotó: Tuchiluș Alex

A vargyasi híd létfontosságú szerepet tölt be, hiszen ez biztosít átkelést a Vargyas-patakán, összekötve Erdővidéket Udvarhelyszékkel. A 2023 augusztusától tartó munkálatok idejére egy ideiglenes hidat épített az önkormányzat a megyei út- és hídüggyel közösen, ennek állapotát együttesen őrizték meg és javították az elmúlt hónapokban. Az elöljárótól megtudtuk, hogy ezidő alatt négyszer volt szükség komolyabb beavatkozásra, amikor  a megáradt patak megrongálta az átkelőt. A póthíd februárban  hat órára volt lezárva, ezért igyekeztek minél hamarabb végezni a munkálatokkal.

Ami a régi, monarchiabeli hidat illeti, már elhelyezték a vargyasi parkban, de egyelőre érintetlen. Imets Lajos elmondta, hogy még a megyei önkormányzat tulajdonában van a szerkezet, amelyet a község műemlékként szeretne megőrizni. Az átadás később történik meg, ezután újítják fel, hogy a vashíd visszakapja régi pompáját.

gyalogos átkelést is biztonságossá tették. Fotó: Tuchiluș Alex

A monarchiabeli hidat a 131-es jelzésű megyei út felújításának részeként cserélték le, a történelmi építmény helyére új, korszerű, a régire valamelyest hasonlító híd kerül. A Barót–Olasztelek–Vargyas–Hargita megye határa közötti 16 kilométeres útszakasz korszerűsítését Kovászna Megye Tanácsa  európai uniós forrásokból finanszírozza, a 47 millió lej értékű felújításnak 2021-ben láttak neki. A Vargyas községen áthaladó útszakasz felújításának részeként a hidat 2023-ban kezdték el építeni, ez mintegy 4 millió lejes beruházást jelent.

Fotó: Tuchiluș Alex

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások