Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Lakónegyed és duális kampusz épül az egykori tyúkfarm helyén

Lakónegyed és duális kampusz épül az egykori tyúkfarm helyén Kovászna megye

A lebontásra ítélt volt sepsiszentgyörgyi tyúkfarmon tartott ma sajtótájékoztatót Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester, Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, illetve Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. Azért ebben a felállásban, hogy jelezzék: ennek a lepusztult városrésznek az újjászületése csakis az RMDSZ kormányzati szerepvállalásának tulajdonítható: a megyei és városi önkormányzat, illetve a bukaresti érdekképviselet összmunkája nyomán jutottak el addig, hogy aláírt szerződések léteznek az ide tervezett új lakónegyed és duális egyetemi kampusz építésére.

Hirdetés
Hirdetés

Antal Árpád visszatekintve a közelmúltra, beszámolt arról, hogy a tyúkfarmot a város 2020 decemberében vásárolta meg, azóta elkészült a rendezési terv, pályáztak és meg is nyerték a finanszírozást a terület átalakítására az Országos Helyreállítási Alapból (PNRR). A programot az akkor még fejlesztési miniszteri funkcióban levő Cseke Attila indította el, Kelemen Hunor lobbizásának köszönhető, hogy kisebb városok, megyei jogú városok is pályázati lehetőséghez jutottak, hogy „nemcsak a nagy egyetemi központokban épülhetnek kampuszok, hanem egy Szentgyörgy méretű városban is”.

Fotó: Tuchiluș Alex

Több mint 50 oktató közreműködésével 300 szakközépiskolás és egyetemista diák tanul majd a kampuszban, melynek kínálata is bővült az eddig ismertetetthez képest. Nemcsak egészségügyi és vendéglátóipari képzés lesz, hanem mechanikai, környezetvédelmi, illetve a piac igényei szerint akár más profilú is, mert a cél az, hogy a fiatalokat versenyképes tudással és jövőképpel vértezzék fel, magyarázta Antal Árpád az újságírók érdeklődésére. Összesen 96 lakást tartalmazó tömbházak is épülnek majd a 11 hektáron, a város másik felén pedig ugyanúgy 96 lakást építenek, illetve azok mellett az Országos Lakásügynökség is vállalt tömbházépítést.

Állatorvosként nem becsüli alá a tyúkfarmok hasznát, de ha már nem sikerült megőrizni a létesítményt, a lehető legjobb cél az itt épülő duális kampusznak az oktatást szolgálni, illetve a tömbházaknak az egészségügyben és oktatásban dolgozók lakhatását – mondta Kelemen Hunor. A szövetségi elnök szerint ez a két terület (oktatás, egészségügy) már akkor elsőrendű volt, amikor még csak tervezték a PNRR-alapok legjobb felhasználási módját. Szentgyörgyön és Csíkszeredában már aláírt szerződések biztosítják, hogy elkészüljenek a képzőközpontok, ahol a fiatalok szakmát tanulhatnak és bebiztosíthatják jövőjüket.

Fotó: Tuchiluș Alex

„2026 végéig el kell készülnie, és ha szoktak is halasztások lenni, az már biztos, hogy belátható időn belül ez a terület rendezett része lesz a városnak, közösségi célt és a jövőt fogja szolgálni” jelentette ki Kelemen Hunor. Amikor a fejlesztési minisztériumban megtervezték a következő évtizedet, azt tartották szem előtt, hogy a megyei jogú városok egy egyszerű menürendszerből választhassanak, mire költik a pénzt, amelyeket más forrásból nem tudtak megszerezni – emlékeztetett. „Örülök, hogy Antal Árpád, Tamás Sándor ezt megálmodták, partnerségük kiegészült a piaci szereplőkkel és a beruházás elindulhat” –  zárta mondandóját az RMDSZ-elnök.

„Történelmi távlatban talán 130 évvel ezelőtt volt olyan erős stratégiai partnerség Háromszék és Sepsiszentgyörgy között, amilyen most van” – taglalta Tamás Sándor megyeitanács-elnök, a Pótsa József-Gödri Ferenc XIX. századvégi együttműködéséhez hasonlítván az ő és Antal Árpád összefogását. És ha abban a korban még az ő lakhelyén, Kézidvásárhelyen, a céhes városban még unokáikra örökítették szakmájukat az emberek, ma naponta születnek és tűnnek el szakmák, erre a dinamizmusra kell, hogy választ adjon a kampusz, ami itt épül – mondta Tamás.

Fotó: Tuchiluș Alex

Végül a polgármester számokkal is szolgált az itt bekövetkező fejlesztések költségeire vonatkozóan: a kampuszra a PNRR-keretből 85 millió lejes vissza nem térítendő támogatást kaptak – a finanszírozási szerződés aláírása kedd reggel történt meg – mintegy 20 millió lej a megye, város és kisebb részben a Babes-Bolyai Tudományegyetem hozzájárulása.. A lakásokra 35 millió lejt nyert a város, itt még nem tudható az önkormányzat önrésze.

Igy néznek ki a tyúkfarm területére tervezett, oktatásban és egészségügyben dolgozó fiataloknak szánt tömbházak, Fotó: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata

A tyúkfarm bontása ősszel kezdődhet, először a leendő tömbházlakások helyén látnak neki, a munkálatot a város útépítő cége, a Sepsi Protekt fogja kivitelezni, tájékoztatott Antal Árpád.

Fotó: Tuchiluș Alex

Fotó: Tuchiluș Alex

Fotó: Tuchiluș Alex

 

Fotó: Tuchiluș Alex

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2024. április 16., 21:43
  ÉRTÉKELÉS: 12

  Gödri Kossuth Lajost imádta, Pótsa sajnos Ferenc József embere volt a monarchia legszegényebb vármegyéjében. Tamás Sándor hasonlata nem szerencsés. Jó modellje volt Gyárfás Jenőnek és jól pénzelt a vasútépítéshez kapcsolódó korrupcióból. Röviden, de jobban is ki lehetne domborítani,mint Vargha a hatolykai szobrát.

 • User
  Dátum: 2024. április 17., 7:33
  ÉRTÉKELÉS: 12

  Sepsiszentgyörgyön annyi mega projekt indul el minden választási évben, ha mind megvalósultak volna, akkor Brassót rég leköröztük volna. Akkor kellene Antal Árpi s bandája sajtótájékoztatót tartson amikor az első kapavágás megtörtént egy-egy projektben. Na reméljük utolsó mandátumának fog neki a megapolgármester.

  • User
   Dátum: 2024. április 17., 10:39
   ÉRTÉKELÉS: 14

   Nyugodj meg,marad a polcon a Megapolgi is meg a Bajuszur is,a bandaja is ! Meg mindig megtudjak gyozni a valasztopolgarokat a javukra! Gyokeret eresztettek a polcon!

 • User
  Dátum: 2024. április 17., 9:53
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Minden szép és jó.
  Csakhogy miközben a fizetések alig emelkedtek az építéshez szükséges anyagok ára az egekbe szökött.Megjelentek az ingatlan közvetítő cégek akik sokszor ha nem legtöbbször olyan áron hirdetnek ingatlanokat ,hogy azok kb.ha a fele árukat érik valójában !

 • User
  Dátum: 2024. április 17., 12:21
  ÉRTÉKELÉS: 18

  A lako negyed esetleg az fontos, de az egyetemi kampusz ??? ki fog ott tanulni ,amikor a Bolyain is alig vannak ! Ha 2020 -ban megvasartolta a varos , negy ev alatt nem volt fontos , hogy valamit mozditsanak ?? tudjak ok jol mikor kell a nepet hujjitteni ,amikor valasztas jon !

 • User
  Dátum: 2024. április 17., 13:19
  ÉRTÉKELÉS: 18

  Nahat, 300 diakra 50 tanar jut vagy forditva 1 tanar es 6 diak. Ez hanyadik egyetem, kampusz lessz ebben a kis varosban. A Babes Bolyai epultet sem tudtak benepesiteni , oda be van koltozteyve az egeszsegugyi biztosito es meg egy par magan ceg. Epitunk, hogy csinaljunk valamit.

 • User
  Dátum: 2024. április 17., 17:44
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Annyi szent, hogy épületben Szentgyörgy lassan veri a 80as évek kolozsvárját!!! Nem elég ami van? Pnrr, Afir….itt folyik el az ország pénze! ……vissza nem térítendő🤣🤣🤣🤣 ez kemény! Nyugat nyomja a hülyeségbe a pénzt!!! Olyat kellene létrehozni ami pénzt termel!!!!

 • User
  Dátum: 2024. április 18., 14:56
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Igaz is…minek tyúkfarm,csirkefarm,bébi böff,keményítőgyár stb amikor ömlik befelé a jó szalmonellás hús,génkezelt gabona a műtej,műcsokoládé és más „műfajok” innen-onnan észak-keletről meg nyugatról is.(tej,tejtermék növényi kotyvaszból.
  Egyk nap egy honlapon a következőt láttam az ortodox Húsvét közeledtével.Când va fi dezlegarea la greier?(Mikor oldják fel a tücsökevést?)Mert ugye a nagyböjti időszak vége előtt van a halevés feloldása (dezlegare la peşte).Hát itt tartunk.