Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Szükségszerű a fémkorlát Sepsiszentgyörgy új kerékpárútján a városvezetés szerint

Szükségszerű a fémkorlát Sepsiszentgyörgy új kerékpárútján a városvezetés szerint Kovászna megye

Látványos szakaszba ért az Olt folyó töltésén épülő bicikliút, az azt szegélyező fémkorlátnak azonban bőven akadtak kifogásolói a városlakók körében. Többen balesetveszélyesnek, ízlésrombolónak vélik a hét kilométer hosszú szakaszon felhelyezett védőkorlátokat, az önkormányzat viszont leszögezte: a gát menti lejtők miatt törvény kötelezte, hogy kialakítsák azokat.

Hirdetés
Hirdetés

Közleményben adott választ a városháza a korlátok miatt háborgó lakosságnak, akik már több hete hangoztatják elégedetlenségüket, javarészt a közösségi médiában. Az önkormányzat ezért ismertette, hogy a Kilyén és Árkos pataka között épülő új kerékpárút kialakítása során több szakaszon szükség volt a gát magasítására és szélesítésére. Kifejtették, hogy Romániában a bicikli- és országutak építése ugyanazon jogszabály alapján történik, így ha a leendő út két oldalán lejtő van, akkor a szabványoknak megfelelően kötelező a biztonsági korlátok felszerelése. A gáton épülő út estében mindkét oldalon huszonkét fokos a lejtő, ezért kötelező volt megtenni ezt a lépést.

Többen feltették a kérdést, hogy mi történik majd a gyalogos átjárókkal, hogyan lehet majd átjutni a korláton. Az önkormányzat tájékoztatása szerint a régi ösvények helyén feljárókat, átkelőhelyeket alakítanak ki, valamint a gát karbantartása érdekében négy átkelőpontot is létesítenek gépjárművek számára. Nyomatékosították, hogy kizárólag kerékpárosok használhatják az utat, motorbiciklivel, lovasszekérrel vagy négykerekű motorral nem lehet majd ráhajtani, így az utat a rongálástól, a bicikliseket az ütközéstől óvják meg.

A hét kilométeres út teljes hosszán, mindkét oldalon elhelyezik a fémkorlátokat. Fotó: Tuchiluș Alex

Kihangsúlyozták, hogy a bicikliút szélessége több mint két méter, a fémkorlátokat mindkét oldalon 40-40 centiméterre helyezték el a szegélykövektől, így kényelmesen elfér majd egymás mellett két kerékpározó is. Az aszfaltozás és a védőkorlátok felszerelése jelenleg is zajlik, ezután az aszfaltút festése következik, valamint közlekedési táblákat is elhelyeznek. A Debren-pataknál és a Kökényes-ároknál két 28 méter hosszú és 2,5 méter széles felüljárót építenek. Arról is tájékoztattak továbbá, hogy az önkormányzat a jövőben három irányba tervezi bővíteni a kerékpárutat: a kilyéni hídig, a Sylvester Lajos utca, illetve az Energia utca irányába.

Fotó: Tuchiluș Alex

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2024. április 17., 9:23
  ÉRTÉKELÉS: 11

  Mindìg „jò èrzès” belekötni abba, ami màr kèsz van.
  Csak ennèl nagyobb baja ne legyen a szentgyörgyi lakòssàgnak!
  🙂
  Demeter Elemèr
  Kèzdivàsàrhely

 • User
  Dátum: 2024. április 17., 13:53
  ÉRTÉKELÉS: 5

  1. ha már törvény kötelezi a lejtés miatt, akkor miért csak egyik felén van.
  2. Miért nem lehetett valami puhább anyagból, pl. Fa
  3. Így egy szerencsetlenebb esésnek súlyosabb következményei vannak mint nélküle.
  4. A pénz oldaláról ne is beszéljünk.

  • User
   Dátum: 2024. április 17., 15:31
   ÉRTÉKELÉS: 3

   1. Elég egyértelmű, hogy az út és a korlát nincs befejezve…
   2. passz
   3. Ne essünk túlzásba, ha csak nem teker mint őrült akkor semmi baja nem lesz ha nekidől a korlátnak.
   4. aláírom

   • User
    Dátum: 2024. április 18., 13:34
    ÉRTÉKELÉS: 8

    A dőlés/borulás esélye jellemzően a lassabb mozgással kapcsolódik. Minél gyorsabban mész annál könnyebb egy enyhe egyensúlyvesztést korrigálni.
    Amúgy meg tökmindegy: az esély meg lett teremtve akár halálos kimenetelű balesetre is. Ha nem lenne korlát, legfeljebb legurul valaki a füves marton – abból nem gondolnám, hogy nagy baj legyen.
    És egy érdekes epizód, ami ellentmond ennek a bizonyítványmagyarázatnak: a frissen épült Olt-híd lábánál a hídfő 2 oldalán le van betonozva a lejtő, ráadásul meredekebb és hosszabb is. Na az már valóban rejt magában némi veszélyt ha valaki ott gurul le. És láss csodát: pont oda nem került korlát.
    Akkor hogy is van ez?

    • User
     Dátum: 2024. április 18., 16:31
     ÉRTÉKELÉS: 1

     Ha lassan mész nem esel nagyot. Nekidőlsz a korlátnak, leszállsz. Ha gyorsan mész és nekimész akkor lehet megütöd magad. Komolyan nem látom mi ebben a balesetveszély. Mondjuk abban se, ha nincs korlát, hisz akkora kifutási helyed van, hogy csak.

     • User
      Dátum: 2024. április 22., 13:10
      ÉRTÉKELÉS: 1

      Gondolom, nem biciklizel és nem láttad a korlát tartóoszlopait. Esésnél, dőlésnél nem kiszámítható, hova esel. Így simán megtörténhet a találkozás a homlokod és a tartóoszlop csúcsa között. Masszív acélról beszélünk. Ez végzetes is lehet.
      Érdekes elnézni: a biciklisek egyöntetűen veszélyesnek ítélik meg, a kívülállók meg nem – és persze ők vannak többségben. Ők miért nem ülnek biciklire?

  • User
   Dátum: 2024. április 20., 21:25
   ÉRTÉKELÉS: 2

   Akik csak a káka csomóját vakarják, nem veszik számba, hogy a hídtól a Kilyén felé tartó szakaszon semmi sem biztosít arról, hogy szekérrel vagy kocsival, vagy motorral ne vágtassanak át rajta. Jaj nekünk mikor esetleg hétszámra itt lesz a cirkusz. Mielőtt túlfőttenék magukat, gondolkozzanak egy csöppecskét.

   • User
    Dátum: 2024. április 22., 19:29
    ÉRTÉKELÉS: -2

    Már hogyne bicikliznék. Városban kevesebbet, terepen többet. A homlokod a szegélykőbe, villanyoszlopba vagy simán az aszfaltba is beverheted, lásd a rollerest. Tegyél sisakot és kevésbé lesz ez baj. A fizika is velem van…ha lassan mész kevésbé ütöd meg magad,kisebb a mozgási energiád. Nyugodtan el lehet dőlni, sőt a lábadat is lesz időd lerakni.

 • User
  Dátum: 2024. április 17., 18:34
  ÉRTÉKELÉS: -5

  Igen könnyű a készent kritizálni, de érdekelne hogy a varoslakok hány százaléka kérte hogy így át változtassuk a természetet egy beton halmazá.

 • User
  Dátum: 2024. április 23., 17:35
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Akik csak a káka csomóját vakarják, nem veszik számba, hogy a hídtól a Kilyén felé tartó szakaszon semmi sem biztosít arról, hogy szekérrel vagy kocsival, vagy motorral ne vágtassanak át rajta. Jaj nekünk mikor esetleg hétszámra itt lesz a cirkusz. Mielőtt túlfőttenék magukat, gondolkozzanak egy csöppecskét.