Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Megszokott nyaralás itthon vagy egzotikus utazás külföldre – mekkorára nyílik a pénztárcánk?

Megszokott nyaralás itthon vagy egzotikus utazás külföldre – mekkorára nyílik a pénztárcánk? Életmód

A török riviéra és a Vörös-tenger korallszigetei idén is húzóerők a nyaralás úti céljának kiválasztásánál, csakúgy mint az üdülési utalványok, amelyek viszont itthon marasztalják a szabadságolók egy részét. Olcsónak azonban egyik utat sem nevezhetjük, még akkor sem, ha külföldön csak csekély a drágulás, a román tengerparton pedig minimális árcsökkenés érezhető. Háromszéki utazási irodáknál érdeklődtünk az idényről, a költségekről és változásokról.

Hirdetés
Hirdetés

Tengervíz, homok és napsütés – három fontos tényező nyáron, amelyet itthon és háromezer kilométerrel távolabb is megkaphat a kikapcsolódásra vágyó turista. Nem mindegy azonban, hogy ugyanazon összegért a Fekete-tenger megszokott partjait vagy más országok jellegzetességeit fedezi fel az ember. Ez a számottevő különbség pedig idén is fennáll, még akkor is, ha a román tengerparton sok helyen a tavalyihoz képest stagnálnak, külföldön pedig némileg megemelkedtek a költségek az idei szezonban.

Túlélő fokozaton a román tengerpart

A háromszéki utazási irodáknál egyetértenek abban, hogy a belföldi nyaralásokat továbbra is azok választják főként, akik üdülési utalványokból szeretnék finanszírozni a nyaralást. Ez a jellemző, legalábbis nálunk. De a román tengerpart iránti érdeklődést tekintve nem lehet összehasonlítani a székelyföldieket a déli megyékből származó és a bukaresti turistákkal” – hangsúlyozta László Endre, a sepsiszentgyörgyi Transilvania Tourist Service (TTS) vezetője. Hozzátette, aki vakációs utalvánnyal rendelkezik, az még mindig a Fekete-tenger partjára megy sütkérezni, esetleg a hazai, hegyvidéki gyógykezelést választja.

 

Már a belföldi nyaralás is minősülhet luxusnak. Fotó: Tuchiluș Alex

„Az utazóközönség nagyon büntette a magas árakért a román tengerpartot, főleg Mamaiat. Utána volt egy olyan tendencia, hogy nem emelnek az árakon, esetleg 1-2 százalékkal visszább is hozzák. Ez a túlélési szindróma, amikor három hónapig azért küzdenek, hogy annyi profitot sikerüljön termelni, amivel át tudjuk vészelni az évet. Ez a szezonalitás átka” – vélekedett a turisztikai szakember. Ennek a jelenségnek az a vonzata is érződik, hogy az árak alapvetően magasak, a minőség azonban csak romlik.

Ennek ellenére még most is sikeresek a hazai partra szóló utazási csomagok, kiemelendő azonban, hogy ezek többsége nem tartalmaz étkeztetést, szállítást, csupán elszállásolást. A TTS ajánlatában egy háromcsillagos szállodába egy hétre egy főre 500 euró körül, a kézdivásárhelyi Treff Travelnél egy négytagú család számára 1300 euró körül (fejenként 325 euró) alakulnak az árak. Erre azonban rá kell számítani az utazási költséget és az étkezést, néhány esetben a strandhasználatot, napozóágyakért fizetendő összegeket is.

Az egzotikus országok köszönik, megvannak

Ami a külföldi utakat illeti, László Endre szerint némileg mindenhol növekedtek az árak, Horvátországról pedig egyenesen kijelenthetjük, hogy megdrágult. A kézdivásárhelyi Treff munkatársai, Siposs Zita és Bene Krisztina szerint ugyanakkor a bulgáriai part utáni érdeklődés csökkent, Olaszország iránt viszont jelentősen nőtt.

A nyaralási úti célok toplistája a háromszékiek körében viszont változatlan, Törökország, Görögország, Horvátország, Egyiptom és Tunézia még mindig magasan az élen járnak. Ezekért pedig a többség hajlandó is kifizetni a magasabb összeget, jóllehet, hogy az ellátás is jóval színvonalasabb, nem beszélve a táj változatosságáról.

A legnépszerűbb úti célok között szerepel Egyiptom és Törökország is. Fotó: Tuchiluș Alex

Aki idén a nyári szezonban nyaralna, és nem foglalt előre, több száz, esetleg több ezer eurós költségekkel is számolhat, az átlag csomagok egyhetes utat, teljes ellátást, repjegyet, transzfert és idegenvezetőt is tartalmaznak.

Ennek megfelelően a sepsiszentgyörgyi TTS ajánlatában a török riviérán egy jobb szállodában (legalább négy csillagos) fejenként 1000 euróért pihenhet a turista, Görögországban valamivel olcsóbban, 800 euróért is. A kézdivásárhelyi Treff a törökországi Antalyába egy négyfős családnak 1800 euró környékén tud ötcsillagos szállodát ajánlani, ugyanezzel az ellátással ez családtagokra leosztva 450 euróba kerül. Ugyanennél az irodánál két fő számára 800-1000 euróéért is találni Egyiptomba szóló utazási csomagot.

Ezek nem kis összegek, azonban sok tényezőtől függ az, hogy miként alakulnak a költségek: főként az utazási időszaktól, a szálloda besorolásától, az utazás hosszától és a foglalás időpontjától. Igény szerint ugyanis ezek több száz euróval alacsonyabbak, de magasabbak is lehetnek, mindenképp érdemes azonban kiemelni, hogy ha előre foglalunk, akkor a pénztárcánk is hálásabb lesz érte.

Alakul a brassói reptér

Tekintve, hogy a Brassó-Vidombák Nemzetközi Repülőtér a legközelebbi a háromszéki utazóknak, valamint az, hogy számos „vakációs” járatot is bevezettek idén nyáron, felmerült a kérdés: mennyire segítheti ez az utazási irodák munkáját. Törökországba például rekordszámban indulnak gépek, heti ötször, összesen 900 férőhellyel.

Horvátország jelentősen megdrágult a tavalyhoz képest. Fotó: Farkas Orsolya

„Most meglátjuk azt, hogy ezt be tudjuk-e tölteni teljesen. A mi szempontunkból, mint utazási iroda, a brassói repülőtér jól működik. A charter járatok rendben vannak, viszont a menetrend szerinti járatoknál várjuk azt, hogy mit hoz a Fly Lili. Nem szeretnék, ha megismétlődne az, ami a Dan Airrel történt, mert a Fly Lili viszonylag kevés géppel sok úticélt vállalt” – vélekedett László Endre.

A Dan Air társaság még tavaly visszakozott a brassói reptérről, annak szűk napi programját kifogásolva Bákót választotta, azóta azonban történtek újdonságok. A Fly Lili légitársaság ugyanis kilenc új városba fogja repíteni rendszeresen az utasokat, a Wizz Air továbbá budapesti úti célt is kitűzött, ősztől pedig növeli a londoni és dortmundi járatait is. „A mi álláspontunk az, hogy nekünk kell a brassói repülőtér, tehát még hogyha nehézségek vannak is, ki kell állnunk mellette” – nyilatkozott a turisztikai szakember.

Időben, és jó kedvvel kell nekivágni

A múlt év hasonló időszakához képest idén 10 százalékkal többen foglaltak utazási csomagot, és László Endre szerint ez a dinamika látszott az elmúlt években is, kivéve 2019-2020-at, amikor a világjárvány tombolt. „Ugyanakkor a turisták is visszavettek a költekezésből, csak az a kellemetlen a szállásadók és az utazási irodák számára, hogy ezzel együtt az elvárások megmaradtak” – fogalmazott László Endre, aki szerint nehéz egyensúlyozni a minőség és az alacsony árak között, főként azért, mert az ember hajlamos rá, hogy utólag megfeledkezzen a költségekről, azonban az utazás emléke megmarad, és eszerint fog választani a turista a következő utazás tervezésénél is.

Az sem mindegy ugyanakkor, hogy alapvetően frusztrált az utazó, és ezzel végleg megpecsételi a nyaralást, vagy kiegyensúlyozottan vág neki az útnak, élményszerzés céljából.

A román tengerpartnak is megvan a szépsége, főleg, ha üdülési utalvánnyal utazunk. Fotó: Tuchiluș Alex

Viszont egyvalamit mindenki megtanult, függetlenül attól, hol nyaral: ha időben foglalnak, jelentősen csökkennek a költségek, akár negyven százalékkal olcsóbban is hozzá lehet jutni az utazási csomagokhoz. Ehhez a turisztikai szakember szerint ideális a decembertől áprilisig terjedő periódusban foglalni, valamint figyelni az időszakos (charter) járatok telítettségét is.

A Treff munkatársai szerint Kézdivásárhelyen is jól működik az előfoglalás, de csak azoknál, akik előreláthatóan tudják, hogy szabadságot vehetnek ki a munkahelyen az adott periódusban. Itt például a költségek 10-30 százalékát foglaláskor, a többit utazás előtt egy hónappal kell kifizetni. Érdemes tehát előre gondolkodni, legyen szó belföldi vagy külföldi utazásról.

Fotó: Tuchiluș Alex, Farkas Orsolya 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2024. június 18., 19:06
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Igen, frusztrált kis,, bukott diák”! A tanárokról, akik a Vadász negyedben laknak óriás házakban és terepjárokkal furikáznak munkába! Elfogyott a gyógyszered megint ?

 • User
  Dátum: 2024. június 19., 11:13
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Mindenki hangosan sír, hogy szegénység van, de a külföldi, főszezonban történő nyaralásra akkor is kikoplalják a pénzt, ha hónapokig csak egy nap egyszer esznek. De azt a Facebookra nem teszik ki, így senki nem tudja, csak a nyaralós képeket látja 😛