Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Vadvonulás – Jász Attila és Murányi Sándor Olivér közönségtalálkozója

Vadvonulás címmel kerül sor irodalmi találkozóra április 17-én, szerdán 18 órától a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban. A rendezvény meghívottjai Jász Attila költő és Murányi Sándor Olivér író, házigazda Szonda Szabolcs könyvtárigazgató.

Hirdetés
Hirdetés

„Az életközeli problémák érdekelnek. Olyan művek, amelyek jó kérdéseket tesznek fel a mindannyiunkat érdeklő és érintő problémák kapcsán, és nem erőltetik rám a saját válaszukat. Kényszerítenek és hagynak is gondolkodni” – vallja magáról Csendes Toll, alias Jász Attila. Az 1966-ban született, Tatán élő költő az elmúlt húsz évben számos verses- és esszékötetet publikált. Legújabb könyvei a Hétköznapi királyságok és a Felhőfoszlányok a hajnali fűben. Utóbbi vers- és versprózakötet, amelyben az útitárs Fausztina nővér, vagyis Faustyna Kowalska (1905–1938) krakkói szent: az ő naplói, Jézus-beszélgetései, versei találkoznak és „fikcionalizálódnak” a költő útiélményeivel, mai tapasztalataival. „Ez a kötet a megnyugvás keresése az időtlenben, menekülés a mozdulatlanba. Egyszerűbben fogalmazva: valós és fiktív lélektani útinapló” – mondja a szerző, akit bevallása szerint nem érdekel maga az irodalom, inkább az, ami azon túl van – például az, hogy hogyan lehet valamit pontosan megírni.

Murányi Sándor Olivér 1974-ben született Székelyudvarhelyen. Az író, harcművész, néptáncos 1987-ben a Nicolae Ceauşescu tiszteletére rendezett Megéneklünk, Románia országos fesztiválon kisebbségiként első díjat nyert a kalotaszegi legényessel, megelőzve a többségi táncosokat. 1986-ban kezdett el karatézni, 2006-ban lett fekete öv harmadik danos karatemester. Előtte azonban 1998-ban országos bajnok lett. Tizennyolc évesen két hétig volt ferences szerzetesjelölt. Jelenleg a hargitai medvék és a dunai harcsák között ingázik. Merész hangvételű, humorral átszőtt leírásokban bővelkedő, de a természethimnusz szentségéig emelkedő prózája egyként a magáénak mondhatja a kortárs kalandregény, felnövésregény sajátosságait, amelyek a megnevezetlenül maradt erdélyi áthallásokkal, átszövődésekkel megkülönböztetett helyet biztosítanak számára a mai irodalomban. Medvenéző című könyve érettségi tétel volt Magyarországon, idén adta ki Németországban a Schlosser Verlag. Utóbbi kötetei Folyamtánc (2022) és Panasz helyett (2023) címmel jelentek meg.

A szerzők kötetei a helyszínen kedvezményesen megvásárolhatók, dedikálják azokat.

(közlemény)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük