Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Tavaszi nagytakarítás a Turul Iroda önkénteseivel

Tavaszi nagytakarítás a Turul Iroda önkénteseivel Vélemény

Vasárnap, március 19-én a Turul Iroda fiatal önkéntesei tavaszi szemétszedéssel indították a napot. Csatlakozott hozzuk pár felnőtt is, így közel húsz ember két és fél óra alatt tisztította meg a sepsiszentgyörgyi Olt folyó partjának a Sepsi Arénától a Kauflandig terjedő szakaszát. Összesen 20 zsák szemét gyűlt össze.

Hirdetés
Hirdetés

Legutóbb, két évvel ezelőtt került sor hasonló akcióra, ahol a Turul Iroda önkéntesei és nemcsak, valamint más intézményekkel együttműködve, közös erőfeszítéssel megtisztították az Olt partját. Az utóbbi sikeres alkalomból erőt nyerve idén is felvették a kesztyűt a szemetelőkkel szemben, így ismét több zsáknyi hulladékot sikerült összegyűjteniük. A munka, a tavaszi napsütésben, vidáman telt, ki-ki egy zsákot és egy pár kesztyűt megragadva, egy baráti csevegés közben tett a környezetünkért. A szemétszedés után, a már tiszta parton piknikezhettek a fiatalok, megvitatva a területen talált legfurcsább dolgokat, mint például egy pár búvárcipő, matrac vagy a sárból alig kilátszó roller.


A hulladék, amit a természetben leraknak, nem tűnik el a világból, csupán felgyülemlik egy kevésbé látható helyen. Ahogy, a probléma sem oldódik meg, ha mindig a felszínét kapargatjuk. A Turul Iroda egyik önkéntese az elmúlt hét folyamán kutyasétáltatás közben az említett partszakaszon találkozott két fiatallal, akiknek a szeméttel teli szekere fennakadt a folyóban. Ekkor szembesült a ténnyel, hogy a fiatalok a szekér tartalmát nyilvánvalóan a folyó partján vagy a folyóban ürítették volna le. Az iroda munkatársa, lélekjelenlétének köszönhetően, gyorsan reagált és felszólította, őket, hogy vigyék azt a törvényes szemétlerakóhelyre. Erre azt a választ kapta, hogy majd olyan helyen ürítik le a szekeret, ahol nem látja senki. Szerencsére a beszélgetés itt nem ért véget, és sikerült megtudni, hogy miért hordják a szemetet a partra.
A fiatalok egyikéről kiderült, hogy hátrányos családi helyzete miatt, 8. osztályos korában abba kellett hagynia az iskolát, és azóta alkalmi munkákkal segíti családját. A lomokat a szekéren, azért vitték az Olt partjára, mivel a helyi köztisztasági vállalat nem szállíthatja el az ilyen típusú szemetet a lakóhelyükről. Ahhoz, hogy a már nem használt bútordarabokat le lehessen adni egy szeméttelepen, fizetni kell, ami nemegyszer kényszeríti az ilyen helyzetű embereket arra, hogy illegálisan szabaduljanak meg a hulladéktól. Továbbá nem viszonyultak támadóan az iroda munkatársához, végighallgatták a magyarázatát a folyóvizek tisztántartásának fontosságáról, hogy mennyi munkát jelent az önkénteseknek a part megtakarítása évről évre. Beleegyeztek a lomok visszavitelébe is, hogy a későbbiekben munkatársunk segítségével törvényesen adhassák le a szeméttelepen.


Ennek a történetnek az alapján is arra következtésre juthatunk, hogy sok szemetelő nincs tudatában tetteinek következményeivel, valamint nem engedheti meg magának, hogy törvényesen járjon el saját szemetével. Ahhoz, hogy a problémát a gyökerénél ragadhassuk meg, elsősorban fel kell hívnunk az emberek figyelmét, akár többszörösen, hogy miért fontos vigyázni környezetünkre, valamint segíteni azoknak, akiknek anyagi hátterük miatt ez nem megoldható.
Egyszerű, de ugyanakkor fontos, hogy a parton sétálva, ne forduljunk el, ha szemetelőt látunk. Ne engedjük, hogy a sodrás magával vigyen minket! Tartsuk tisztán a környezetünket!

Pakucs-Damokos Karolina, a Turul Iroda önkéntese

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük