Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Rekviem az aláírásokért

Rekviem az aláírásokért Vélemény

Minap az Erdélyi Magyar Szövetség kézdivásárhelyi vezető személye problémát vélt felfedezni a kézdivásárhelyi aláírások számában, amelyeket a Romániai Magyar Demokrata Szövetség nyújtott be, miszerint Kézdivásárhelyen 3511 aláírást gyűlt az európai parlamenti listára, viszont Bokor Tibort és csapatát 2500 ember támogatta.

Aki kicsit is érti, hogy miként működik a közigazgatás, és hogyan lehet egy jelöltet támogatni, az kéne ezt is értse. Feltételezzük, hogy aki több mandátum óta önkormányzati képviselő, ezzel tisztában is van, tehát csak provokálni próbál, álhíreket gyárt. De azért elmagyarázom, mi is a szituáció.

Az európai parlamenti választásokra bárki aláírhatott, akinek szavazati joga van, és a személyigazolványa Romániába szól, a megyei önkormányzat listáját, valamint az elnökjelöltet Kovászna megye lakosai támogathatták, míg a helyi önkormányzati listára és a polgármesterjelöltre az adott település polgárai írhattak alá, jelen esetben Bokor Tibor indulását Kézdivásárhely és a közigazgatásilag hozzátartozó települések polgárai támogathatták, ám az RMDSZ standjainál sokan írtak alá az EP-listára más településekről, néha még más megyékből is.

2024. március 20-án Kolozsváron a RMDSZ és az EMSZ aláírta a „Megállapodás az erdélyi magyar közösség közéleti ügyeinek összehangolt képviseletére és a 2024. évi választásokon való összefogásra a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és az Erdélyi Magyar Szövetség között” című dokumentumot, amelyben a II. cikkely (Az európai parlamenti választások tekintetében) 4. pontja a következőként szól: a választásokon való induláshoz szükséges aláírások összegyűjtését mindkét szervezet saját feladatának tekinti, és lehetőségeihez mérten tevőlegesen részt vállal ebben. 2024. március 26-án Háromszéken is összefogás jött létre, ahol ismét elhangzott, hogy a választásokon való induláshoz szükséges aláírások közösen gyűjtik össze.

Ám ahogy az elmúlt napok eseményeiből kiderült, Kézdivásárhelyen az EMSZ-nek az összefogás a román pártokkal sikerült, számukra az erdélyi magyarok brüsszeli képviselete nem fontos. Átverve a saját választóikat, azokat az aláírásokat, amelyeket a polgármesterjelöltjüknek gyűjtöttek, átadták a román pártok által támogatott független jelöltnek? Hány aláírással segítették a RMDSZ-t a közös EP-listán? Mi történt ezekkel az aláírásokkal, talán atombomba-támadás érte?

Szöllősi Tamás

Fotó: Balázs Attila-József Facebook-oldala

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2024. április 30., 16:17
    ÉRTÉKELÉS: 3

    Gratulálok Tamás igazán jó írás, megfogtad a lényeget. Balázs Attila csak számolgassa az aláírásokat, annyit ér vele. Hajrá a választáson!