Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A stílus maga a jelölt, avagy önkéntes népvezérek viszonyulása az anyanyelvhez

A stílus maga a jelölt, avagy önkéntes népvezérek viszonyulása az anyanyelvhez Vélemény

A stílus maga az ember – mondta jó 270 évvel ezelőtt, akadémiai székfoglaló beszédében Georges-Louis Leclerc de Buffon francia természettudós, és azóta számtalanszor idézték, bizonyára nem alaptalanul. Bizonyos külcsíni jegyek elvileg bármikor, tetszés szerint alakíthatók vagy elleshetők másoktól, hiszen szappanoperákon csüngve is napirenden lehetünk a divat alakulásával, legyen az öltözet vagy hajviselet, de a – többek között – magabiztosságban, igényességben, modorban, beszédkészségben megnyilvánuló stílus belülről fakad, és elsősorban neveltetés meg tanulás kérdése, ami utólag nehezen pótolható. Aki diákként mindig mással íratta a fogalmazásokat, és a kötelező házi olvasmányoknak is csak a diafilmes verzióit hajtotta, ma aligha tud összeszedetten beszélni, közérthetően fogalmazni, –horribile dictu! – helyesen írni.

Merthogy jól írni annyi, mint jól gondolkodni, jól érezni és jól kifejezni – egyszerre kell hozzá szellem, lélek és ízlés. Ezt szintén a fentebb említett francia természettudós mondta, ugyanabban a székfoglaló beszédében. És ezzel egyáltalán nem arra célzok, hogy mindenkinek szépen kell tudnia fogalmazni, és tisztába kell lennie a magyar helyesírás esetenként nehezen követhető szabályaival, hiszen például egy ácsmester anélkül is mintaszerű faházakat tud összeállítani, hogy közben József Attila-idézeteket mormolna magában.

A baj akkor kezdődik, amikor valaki önként, amolyan hályogkovács-módra közszereplést vállal, és a közösségi oldalán (hol máshol?) kiütköző stílusából az anyanyelve iránti ijesztő igénytelenség köszön vissza. Mindez városom, Kézdivásárhely pártkorifeusainak, polgármesterjelöltjeinek választási kampány turbózta felhívásait, „programjait” olvasva vetődött fel bennem, mert csak ezeket szoktam követni – bár attól tartok, szélesebb körben vizsgálódva is ugyanilyen elkeserítő képet nyernék.

Akad olyan, aki „fejlődési kilátást szeretne vetíteni a közösségre”, és „a valóságot kiemelő és jobbá változtató, kiemelkedő hang” lenne, ha őt választanák meg elöljárónak. A másik még arra sem figyel, hogy legalább a települése nevét írja nagy kezdőbetűvel, és közben „munkahely gerjesztő helyzet kialakításán” munkálkodna, míg a harmadik a saját ékes nevét biggyeszti oda ékezetes betűk nélkül, fordított sorrendben, mint egy filmsztár! És még elvárná, hogy rá szavazzak.

Akkor inkább már arra, akinek legfőbb célkitűzése, „hogy a municípiumi lakosságának aprajanagyja… szakszerű koordinálásban részesüljön”, még akkor is, ha nem biztos, hogy értem, mire gondol. Mint ahogy ezt sem: „a sportágak diverzifikálása, beleértve az olyan sportágakat, ami nem kíván különösebb fizikai megterhelést…” Aztán tőle származik az a gyöngyszem is, amely a magyar kabaré legfrappánsabb mozzanataival vetekedve még akár nevetésre is tudna késztetni, ha nem a bőrömre menne a játék: „egy új társadalmi, gazdasági reintegráció folyamat elkezdése, amelyben a fő elvünk a társadalmi, szociális reintegráció.” Tetszenek érteni?

Hát hol van itt a szellem, a lélek és az ízlés? Főleg az utóbbi, mert bizony kirívó ízléstelenségre vall annak a választópolgárnak az ilyen mérvű lenézése, semmibe vétele, akinek a szavazatára ácsingózunk. Ha már nem rendelkezünk bár átlagos fogalmazói készséggel, legalább egy magyartanárt kérjünk meg kiáltványaink átfésülésére, mielőtt első indulatból fellőnénk a világhálóra, mert falucsúfolókat gyűjtő néprajzosok a tanúi rá, hogy egész közösséget köznevetség tárgyává tehet egy félresikerült, elevenbe vágó mondat. Főleg, ha a „forrás” meg is nyeri a választást…

Fotó: depositphotos.com

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2024. április 25., 10:36
  ÉRTÉKELÉS: 11

  Ezek után nincs kizárva, hogy az EMSZ bedobja a törölközőt, és beáll Patru embere mögé. Még a végén tényleg román alpolgármestere lesz Kézdivásárhelynek!

  • User
   Dátum: 2024. április 25., 11:15
   ÉRTÉKELÉS: 7

   Fejen utotted a szeget, az egyesseg megszuletett. A tegnap a foteren a romanok altal kitalalt fuggyetlen az igen igen szovetseges emsz jeloltjevel,Tankoval fotozkodott! A muvesz, az uvaribohoc Becoka vala!

 • User
  Dátum: 2024. április 25., 11:40
  ÉRTÉKELÉS: 24

  A szomorú valóság az, hogy a jelzett jelenség csak a jéghegy csúcsa. Ha ilyenék a hatalomra ácsingózók akkor milyen a nép. Elárulom: a nagy többség meg rosszabb. Érdemes megnézni az apróhirdetési oldalakat, a közösségi média fogyasztóit, sportolóink megszólalását, a médiumokban megjelenő bunkó reklámokat. Külön fejezetet érdemel a mainstream Pittyes, vagy a Székely góbék. Ezek közizlés és műveltség romboló hatása kétségtelen és óriási. De a sort régesrég egy fő művelődésszervező kezdte az Aranka szeretlek című művével.
  Ne csodálkozzanak, a magyar politikum által birtokolt média is ezt nyomja.
  A buta középszerű embert könnyebb megvezetni. És a butaság ingyen van és végtelen, terjedésének segítői a bíta szülők, nem érdekelt tanerők , es a vezetőink akik milyenek is ? Hat amint a fenti cikkben Kocsis úr felvázolta.
  Tiszta középkor..

 • User
  Dátum: 2024. április 25., 12:55
  ÉRTÉKELÉS: 11

  Nagyon jo iras, gratulalok ! Azt gondoltam, hogy ezt a zavaros programot csak a reintegralodasra szorulok fogjak erteni a reintegracios folyamat utan. Megdobbenve latom, hogy komolynak tartott szemely(ek) is reszt vesznek ebben a bohozatban. A ” 4 legsotetebb ev a varos tortenelmeben” semmi ahhoz a melysotetseghez kepest ,amit ez a bohoc csapat a „kivalo szakerto, kozgazdasz” koordinalasaval es diverzifikalasaval gerjesztene .

  • User
   Dátum: 2024. április 25., 18:24
   ÉRTÉKELÉS: 11

   Szomorúan nyugtázom, hogy mennyire valósak ezek a sorok. Ami még szomorúbb, Ilyés pl. tanár. Czipa is. A „főnökük” az a nímand Peszkula. A bibliai József utódja, egy törtető, nagyképü ács. Ha tükör lenne vele szembe, szégyenében elrepedne. Ezt az „ellenzéket” tudta kitermelni Kézdivásárhely. IQ mínusz kettő, de úgy tűnik hogy Einstein genetikai utódainak tartják magukat. Csabika meg hamarosan megtanul hórázni, van az a borjús pizza.

 • User
  Dátum: 2024. április 25., 18:04
  ÉRTÉKELÉS: 14

  Tisztelt Kocsis Ur ! Szepen kerem irjon meg legalabb egy cikket errol a temarol . Otszor olvasas utan is ujra rohogok , gyonyoru napom volt. A kovetkezo gondolatokat is ki kellene elemezni : „orvosi rendelő komplexus” , „tömegközlekedési személyszállítás ” ,”Terepmunkák vállalása” (neprajzi gyujtes is lesz , szuper ) .

 • User
  Dátum: 2024. április 25., 19:15
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Elgondolkodtató, hogy vannak olyan személyek akik a változás igényét így fogalmazva nyilvánosan, komolyan gondolva kijelentik meggyőződéssel és van támogatottságuk. Nem a változás igény ellen írom (mindenkinek joga van) csak a konkrétumok, hiteles jellem, vízió hiány dominálhat a ràcio, következetesség és a valóság felett?
  Tényleg ennyire akarjuk saját magunk alatt vágni a fát (mások nem elegek?). Hajrá jövő…

 • User
  Dátum: 2024. április 25., 22:21
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Hm. A város jutányos áron tevékenykedő fotósa mi a rákért fotózta a „független” Csabikát és a „magyar” pártban hirtelen feltünő Sanyikát? Csak úgy kérdem, hátha nem mindenki hülye. Mert a rosszarcú Peszkulától sok „magyar” dolog kitelik, főleg ha van mögötte egy vetítő ember. Értsd: mozis.