Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Tizenkét megye diákjai mérettetnek meg az országos hittanolimpián

Tizenkét megye diákjai mérettetnek meg az országos hittanolimpián Kovászna megye

A kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Házban szerda este lezajlott nyitóünnepséggel kezdetét vette a hatodik alkalommal megszervezett Országos Magyar Nyelvű Római Katolikus Hittanolimpia, amelyen 12 megye 156 diákja méri össze tudását.

Hirdetés
Hirdetés

A múlt hétvégén Sepsiszentgyörgyön megtartott országos magyar nyelv és irodalom tantárgyverseny után, a napokban újabb rangos megmérettetésnek ad helyet Háromszék. Szerda és péntek között Arad, Bihar, Brassó, Fehér, Hargita, Kolozs, Kovászna, Máramaros, Maros, Szatmár, Szilágy és Temes megye legjobb hittanos diákjai vendégeskednek Kézdivásárhelyen, hogy próbára tegyék tudásukat a Nagy Mózes Főgimnáziumban zajló országos szintű tantárgyversenyen.

Bejan András, a főgimnázium igazgatója nyitóbeszédében az esemény jelentőségét hangsúlyozta. „Minden egyes résztvevő szerepe és jelenléte nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az olimpia igazi jelentése kibontakozzon: együttműködésünk és összetartásunk által az Isten iránti szeretet kifejezése” – fogalmazott. Hozzátette, a versenyen való részvétel nem csupán a győzelemről, hanem a közösség építéséről és a hit megerősítéséről is szól.

Nóda Mózes, a központi bizottság elnöke a diákokhoz szólva hangsúlyozta, az olimpián való részvétel tanúságtételt jelent, és Isten mindig megjutalmazza mindazt, amit őszintén érte teszünk. „Aki többet tud Istenről, az jobban is tudja szeretni. Aki jobban ismeri az Istent, az ezt a világot, amelyben élünk és a benne élő embereket is jobban tudja szeretni” – jelentette ki.

Fotó: Kocsis Károly

Gál László, a Gyulafehérvári Főegyházmegye főtanfelügyelője Kovács Gergely érsek szavait tolmácsolta, aki az iskolai hitoktatás fontosságát emelte ki. „Ha a vallásóra esetleg nem is válaszolja meg korunk kérdéseit, de tudatosítja a gyerekkel, fiatallal, hogy hitének megélése nem valami elvont, máshová tartozó dolog. Sajátos értékeket közvetít, segíti az ifjú nemzedéket kulturális-, érték- és hagyományőrző fejlődésében” – üzente az érsek.

Bartók Enikő Mária, Kovászna Megye Tanácsának képviselője a hit és a vallás életünkben betöltött szerepéről beszélt. „A hittan az életünk fontos része, ami segít eligazodni a világ sokszínűségében, erőt a mindennapi kihívások legyőzéséhez” – mondotta, hozzátéve, hogy a hittanolimpia nem csak a győzelemről szól, hanem arról is, hogy minden résztvevő új tapasztalatokkal, ismeretekkel gazdagodjon.

Kiss Imre, Kovászna megye főtanfelügyelője felidézte, hogy az ő nemzedéke nem tanulhatott az iskolában hittant, ehhez képest a mostani diákok jobb helyzetben vannak, hiszen szabadon gyakorolhatják vallásukat és tantárgyversenyen is részt vehetnek. „Ti magatok vagytok zálogai annak, hogy a jövő nemzedéke is képes lesz értékeket teremteni és átadni” – hangsúlyozta.

Dávid Sándor, Kézdivásárhely önkormányzatának képviselője örömét fejezte ki, hogy a tantárgyversenyen részt vevő diákok plusz energiát fordítanak a hit tanulására. „Egyházi vezetőinknek, pedagógusoknak, szülőknek az a legfontosabb feladatunk, hogy Isten lámpásai legyünk, hogy próbáljunk arra az útra terelni, ami Istennek is tetszik”– fogalmazott.

Fotó: Kocsis Károly

A beszédeket követően a házigazda iskola diákjai Utad: nyílegyenes labirintus címmel mutattak be verses-zenés-táncos előadást, amelyben az emberi élet nagy kérdéseit járták körül.

A csütörtöki írásbeli próba után a versenyzők és kísérőtanáraik tanulmányi kiránduláson vesznek részt, meglátogatva a kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeumot, a lemhényi Szent Mihály templomot, illetve a gelencei Szent Imre műemléktemplomot.

A hittanolimpia péntek délelőtt, a kantai Szentháromság római katolikus templomban tartandó szentmisével és díjkiosztóval zárul. A diákok a minisztérium által biztosított díjak mellett különböző különdíjakban is részesülnek.

Fotó: Kocsis Károly

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások