Hirdetés
Hirdetés

Karácsony

A várakozásban nyitottság van, a nyitottságban pedig végtelen tér. A végtelen térben lakik, akire várakozunk, s mindez bennünk van.

Eltelt a karácsony. Csökken az ajándékozási kedv, kihunyt a csillogás a szemekből, mindenki visszatért a szürke hétköznapok valóságába. Az embert ilyenkor olyan érzés keríti hatalmába, hogy a szeretet csak erre az egy napra költözött ebbe a világba. Mert így élnek, így élünk mi, emberek. A keresztény világ karácsonykor Jézus Krisztus születését ünnepeli. Mária, az édesanyja volt az első, aki várta eljövetelét. Vajon milyen érzések kavarogtak Máriában, miközben fia születését várta.

Éjszaka van. Mindenki mélyen alszik. Mária is. De ő álmot lát, Gábriel arkangyal jelenik meg neki, és adja hírül, fia fog születni, aki a magasságbeli fia is egyben. Mikor felébred, rádöbben, tényleg áldott állapotban van. Milyen gyönyörű a magyar nyelv, ha egy nő megtermékenyül, azt áldott állapotnak nevezi. Hát nem csodálatos! Mária elfogadja ezt, vagyis igent mond erre az állapotra, ami számára is ismeretlen. Ezzel megváltozik teljesen az élete, a nőből anya lesz. Totális újjászületés. Készül az ismeretlen fogadására, hiszen azt senki sem tudja, milyen lesz a gyerek. Szép-e, vagy csúnya? Jó-e, vagy rossz? Okos-e, vagy buta? Így tehát egyetlen dolgot tesz: bízik és várakozik.

A természetben csodálatos rend van. A sietést, a rohanást nem ismeri a természet. Minden folyamatnak megvan a meghatározott ideje. Gyorsítani, vagy lassítani ezeket a folyamatokat nem ajánlatos, bízni, megérteni és csodálkozni annál inkább. Ha meg akarunk tanulni várakozni, Máriától meg a természettől lehet. Létezik egy harmadik tanító is, ez a halál. Hiszen attól a perctől fogva, ahogy megszülettem, ha akarom, ha nem, feléje tartok. Másképpen mondva, egyszer eljön értem, ezért jó, ha megtanulok rá várni. A legnagyobb ismeretlen, amiről szintén nem tudjuk, barát-e vagy ellenség.

Karácsony tehát igazából a várakozás ünnepe, ebből a várakozásból születik a türelem, a megértés, a bizalom és végső soron a szeretet is, mert szeretni várakozás nélkül nem lehet.

Ruszka Zsolt

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások