Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Várólistán a székelykapu

Várólistán a székelykapu Kovászna megye

Székelyföldi értékek feltárása témában szervezett pénteken szakmai beszélgetést Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ. A találkozó elsődleges célja a három székelyföldi megye területén zajló értéktári mozgalmak irányítóinak szakmai tapasztalatcseréje és a kölcsönös segítségnyújtás, valamint Barcaság bevonása a mozgalomba.

Hirdetés
Hirdetés

A szakmai beszélgetésen a Kovászna, Hargita és a Brassó megyei értéktárak bizottságának képviselői voltak jelen, őket Tamás Sándor megyetanácselnök és Szőts Papp Zsuzsa, a Székelyföldi Értéktár Mozgalom vezetője köszöntötte. „Hat éve indult el az Értéktár Mozgalom Erdélyben is, amelynek már vannak kimagasló eredményei, ezek közül az egyik, hogy a kürtőskalácsot mint hungarikumot sikerült bejegyeztetni, de ugyancsak hungarikum várományosa a székelykapu és a Székely himnusz is”– emelte ki Tamás Sándor.

A magyarországi Zala testvérmegyével közös pályázat útján Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ 2016 májusában hozta létre a Kovászna Megyei Értéktárat, és ekkor kezdte meg működését a megyei értéktár-bizottság azzal a céllal, hogy a megye területén azonosított települési és tájegységi értékeket összesítse, valamint javaslatokat tegyen ezek népszerűsítésére, támogatására. A Kovászna Megyei Értéktár a magyarországi értéktár-rendszerrel azonos, amelyet a magyar nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló törvény szabályoz. Ezen keresztül van esélye bármely Kovászna megyei terméknek arra, hogy nemzeti értékké, hungarikummá váljon.

„Nagyon fontosnak tartom, hogy a Magyarországon kidolgozott rendszer keretet biztosít, vagy-is nem szabályoz, hanem értékjavaslatokkal dolgozik. Figyelembe véve a helyi lehetőségeinket, azt kell néznünk, hogy a rendszerből mit tudunk átvenni, és azt itthon hogyan tudjuk hasznosítani” – magyarázta Szőts Papp Zsuzsa.

Olyan találkozási terek létrehozására van szükség, amelyek különböző projektek, kiállítások, találkozások számára biztosítanak felületet, ugyanis a kultúra egyik alappillére a kommunikáció. A helyi értékek felfedezésének, megőrzésének egyik alapgondolata, hogy mindez lentről felfelé kell megtörténjen, a helyi emberek bevonásával, történetek, fényképek begyűjtésével, ugyanis értékjavaslatot nem a szakember, hanem a helyi ember kell adjon – hangsúlyozta a bizottság elnöke.

A szakmai beszélgetés során a résztvevők megosztották egymással a saját tapasztalataikat, az eredményeket, illetve további javaslatokat tettek különböző értékfeltáró és népszerűsítő programokra.
Az utóbbi 4 évben a Kovászna Megyei Értéktárhoz felterjesztett és továbbküldött értékjavaslatok közül a hungarikumok közé beválasztották a kürtőskalácsot, ugyanakkor hungarikumvárományos a székelykapu és a Székely himnusz, amelyek a kulturális örökség kategóriában kiemelt nemzeti értékek lettek.

(Kovászna Megye Tanácsának sajtóirodája)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.