Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Országos második Háromszék a kanyarós esetek gyakoriságát tekintve

Országos második Háromszék a kanyarós esetek gyakoriságát tekintve Kovászna megye

A legfrissebb hivatalos egészségügyi adatközlés alapján Kovászna megye a nem kívánatos második helyre került Romániában a kanyarós fertőződések, megbetegedések számarányát illetően. Ezt a helyet korábban Maros megye foglalta el. Aggodalomra adhat okot az is, hogy a listavezető a szomszédos Brassó megye, ahol meghaladta az 1880-at a kanyarós betegek száma (341,41 minden százezer lakosra).

Hirdetés
Hirdetés

Április 21-ig – az illetékesek által figyelembe vett időszaktól kezdődően – Háromszéken 453 kanyarós megbetegedés került orvosi nyilvántartásokba, illetve a közegészségügyi intézet statisztikai adattárába, ez matematikailag 227,56 eset 100 ezer lakosra számítva. A megyében a legtöbb megbetegedést Székelyszáldobos és Árapatak községekben, Hete faluban, valamint Sepsiszentgyörgy Őrkő nevű lakótelepén jegyezték, ahol túlnyomórészt roma családok élnek. Az utóbbi helyszínen sajnos most is fertőző góc észlelhető sorozatos megbetegedésekkel.

A Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság tájékoztatója szerint a háromszéki kanyarós fertőzöttek 90 százaléka kórházi kezelésben részesült. A nyilvántartásokban szerepel 79 olyan gyermek is, akik a védőoltásra előírt életkort még nem érték el. A szakorvosok rámutattak, a kicsik zömmel elkerülhették volna a fertőződést és a megbetegedést, hogyha környezetükben, családjaikban a nagyobb gyermekek és a felnőttek kaptak volna korábban védőoltást. Igaz viszont – jelzi az igazgatóság tájékoztatója –, hogy a 453 fertőzöttből 30 részesült korábban kanyaró elleni védőoltásban, sőt, egyikük többször is. Öröm az ürömben, hogy Háromszéken az utóbbi időszakban nem jegyeztek súlyos eseteket, kanyaró okozta életveszélyes komplikációkat.

Az Országos Közegészségügyi Intézet járványtani ügyosztályának adatai szerint április 21-ig (a viszonyítási alapként szolgáló időponttól kezdődően) Romániában 13 113 kanyarós megbetegedést jegyzetek hivatalosan, a kórtérképen minden megye rajta van. Sajnos, a több mint 13 ezer beteg közül 14 életét vesztette (4 Brassó megyében, 2-2 Argeș és Giurgiu megyében, 1-1 Maros és Szeben megyében, 4 Bukarest fővárosban). Az egyik Giurgiu megyei áldozat 34 éves nő volt, halálát bizonyára közvetett módon okozta a kanyaró, ugyanis eleve tébécés, krónikus májgyulladásos és HIV-fertőzött SIDA-beteg páciensként szerepelt az orvosi nyilvántartásban.

Fotó: Dr. Fogolyán Kristóf Sürgősségi Kórház/Facebook

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2024. április 26., 21:39
  ÉRTÉKELÉS: 4

  A sok ostobának nem lehet elmagyarázni hogy azért találták ki a védő oltást hogy segítsen. A sok amatőr orvos és szakértő jobban tudja,mint az aki nyolc tíz év alatt tanulja ki a szakmát.

 • User
  Dátum: 2024. április 28., 12:31
  ÉRTÉKELÉS: -4

  A,, sok ostoba” tudja, hogy MINDEN MEGGYÓGYULT EMBER EGY ELVESZETT KLIENS A GYÓGYSZERIPAR SZÁMÁRA. A függőség a kulcs és a gyenge immunrendszer. Mert sem az egészséges ember sem a halott nem érdekes számukra. De a hasznos idióták igen. Lásd három éve!