Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Fergeteges hétvége elé néznek Sepsiszentgyörgyön

Fergeteges hétvége elé néznek Sepsiszentgyörgyön Kultúra

A Szent György Napok hétfő óta zajló programja az előttünk álló hétvégén csúcsosodik. Üzembe lép a két nagyszínpad, de emellett többek között kézműves- és termelői vásár, gyermekváros, ifjúsági bázis és borudvar várja az érdeklődőket.

Hirdetés
Hirdetés

A kisebbik, úgynevezett Közösségi színpadon pénteken és vasárnap 11, szombaton 10 órától kezdődnek az este 8-9 óráig tartó, többnyire kulturális jellegű műsorok, amelyekben a néptáncé, népdaloké, népi gyermekjátékoké, színjátszásé lesz a főszerep, de lesz zumba, modern tánc, aerobic, klasszikus és fúvószene is. Többek között óvodások, iskolások szerepelnek, továbbá a Lélektárogató Színjátszó Csoport, a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége és különféle néptáncegyüttesek, dalkörök. A sepsiszentgyörgyi Gyermekek Palotája és a Love to Dance közös produkciója szombaton 19 órakor esedékes.

A Közösségi színpadon idén is a néptáncé a főszerep. Fotó: Vargyasi Levente

A főszínpadon 18, illetve vasárnap 17 órakor csapnak a húrok közé az első zenekarok. Pénteken a Raklap, a Moby Dick és Lidia Buble, szombaton a Sepsi Gospel Band és Luiza Zan, a Connect-R és a Halott pénz zenéjére lehet csápolni, míg utolsó nap a Knock Out, a Csík Zenekar és Karácsony János James, valamint a Bagossy Brothers Company lép fel. 22:50-kor tűzijáték zárja a városünnepet.

A színpadok körül is zajlik az élet

Napközben kézműves- és termelői vásár, gyermekváros, ifjúsági bázis, Street Food corner, borudvar várja a szórakozni, kikapcsolódni, nézelődni vágyókat, és természetesen az eddig jól bevált utcazene sem marad el. Az egykori cigarettagyár udvarán berendezkedő The Base egyebek mellett különféle sportágak művelése, élő szoborpark, könyvturi, kézműves- és olvasósarok, közönségtalálkozók, workshopok, tűzzsonglőr-show, májusfa-díszítés, prevenciós tevékenységek, hangszersimogatók, slam poetry, előadások színhelyéül szolgál, de a dj-k is fontos szerephez jutnak.

A kézműves-vásárt a Kós Károly utcában lehet felkeresni. Fotó: Tofán Levente

A múzeumkertben és az Erzsébet parkban berendezkedő gyermekváros különféle foglalkozásokkal, interaktív zeneórával, mesékkel, színházi előadásokkal, családos piknikkel, önismereti játékokkal, papírsárkány- készítő műhellyel, hangszerbemutatóval, gyermek-táncházzal, kutyasimogatóval, mondókázással, arcfestéssel óriáskifestővel és egyebekkel várja a kicsiket és szüleiket. A tiroli pályát az veheti igénybe, aki a foglalkozásokon való részvételért legalább 5 pontot összegyűjt. Aki megunja, az Olt utca 8. szám alatti Babaházat is felkeresheti 10:30 és 18 óra között.

Pénteken 17 órától a Művészeti Népiskola balett szakos diákjainak nagyprodukcióját lehet megtekinteni a Tamási Áron Színház nagytermében, miközben az Árkosi Művelődési Központban Mihai Trifoi és Doina Lavric tartanak kettős könyvbemutatót. Az ünnep oltárán feláldozandó ökröt szombat délben kezdik sütni a Park Hotel udvarán, míg a Pro Urbe díjakat vasárnap 13 órakor adják át a Székely Nemzeti Múzeum Bartók-termében.

Tavaly is tűzijáték zárta a Szent György Napokat. Fotó: Jakab Ádám

Bor, blues és jazz

A szombaton 15 és 20 óra között nyitva tartó Észműves Sátorba (az Isabella Boutique Hotel udvarába) elsősorban „a világ és benne kis városunk fejlődése” iránt érdeklődők látogathatnak el „laza, értelmes és gondolatébresztő beszélgetésekre”. Itt a végén Folk on 45-koncert teszi fel a pontot az i-re.

A református vártemplom udvarán ugyancsak szombaton 10 órakor kezdődik a Református Kollégium gyermekkórusának koncertje, amit óvodásokat, kisiskolásokat és V–VIII. osztályos gyerekeket célzó foglakozások követnek. A Messzehangzó ifjúsági együttes 12:30-kor kezdődő koncertje zárja az itteni programot.

Hajdú Klára ez alkalommal Kézdivásárhelyen és Csíkszeredában is fellép. Fotó: Nemzeti Kulturális Alap

Zene az idén a Székely Nemzeti Múzeum romudvarába költöző borudvarban is lesz mindhárom nap 17-től 22 óráig. Pénteken a Codex, a Chalaban és a Napfonat, szombaton a Katlan, a New Fossils és a Besh O Drom, vasárnap a David Luca Trió, a Bega Blues Band és a Hajdú Klára Quartet akkordjaira lehet kóstolgatni a borfelhozatalt.

A Hajdú Klára Quartet (Hajdu Klára – ének, Cseke Gábor – zongora, Soós Márton – nagybőgő, Richter Ambrus – dob) pénteken 20 órától a kézdivásárhelyi Jazz Bisztróban, szombaton pedig a csíkszeredai Zengőtérben is fellép a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. A baróti művelődési házban csütörtök este zenéltek.

Hajdu Klára a magyar jazz élet kiemelkedő énekes-dalszerzője és énektanára, Európa és az Egyesült Államok számos nagyvárosának klubjaiban és fesztiváljain szerepelt már. Saját quartetje 15 éve a jazzszakma elismert zenekara. Eddig négy lemezük jelent meg, dalaikat a magyar jazzcsatornák mellett Európától Mexikóig pörgetik a rádiók, és több mint 30 országban streamelik a hallgatók. Minden eddigi albumuk a japán lemezboltok polcain is elérhető.

Legújabb lemezünk 2022 tavaszán jelent meg Fúvom az énekem címmel, amelyen Klára kedvenc magyar népdalai hallhatóak a tőlük megszokott hangzásban és hangszerelésben. A zenekar 2023 tavaszán a Müpában ünnepelte fennállásának 15. évfordulóját, amikor is vendégként a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas Borbély Mihály fúvós hangszereken, Fekete-Kovács Kornél trombitán, míg Szakonyi Milán különleges énekhangjával és gitáron csatlakozott a quartethez.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük