Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Radioaktív sugárzástól félti a kézdivásárhelyieket az EMSZ polgármesterjelöltje

Radioaktív sugárzástól félti a kézdivásárhelyieket az EMSZ polgármesterjelöltje Kovászna megye

Többségében formai döntések születtek Kézdivásárhely önkormányzati képviselő-testületének csütörtöki rendes ülésén, kisebb feszültség csupán az ipari parkok könyvelési mérlege kapcsán alakult ki. A különféléknél az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) tanácsosának kérdése okozott értetlenséget.

Hirdetés
Hirdetés

A tanácsosok elsőként a helyi költségvetést módosították: a jövedelmi oldal 365 ezer lejjel növekedett, ebből 235 ezer lejt az iskolaorvosi rendelők dolgozóinak fizetésére tettek félre, 100 ezer lejt pedig az úgynevezett DAC-tónál zajló beruházásra különítettek el.

Valóban veszteségesek az ipari parkok?

A Kézdivásárhelyi Ipari Parkok Kft. 2023-as könyvelési mérlegének és könyvvizsgálói jelentésének elfogadása kapcsán kisebb szóváltás alakult ki, miután Balázs Attila, az EMSZ képviselője elégedetlenségének adott hangot annak kapcsán, hogy a cég 2017-es bejegyzése óta először a tavalyi évben termelt profitot.

Fejér Áron ügyvezető válaszában hangsúlyozta, a korábbi években könyvelési vesztesége volt a cégnek, amely abból adódott, hogy egyes esetekben – segítség gyanánt – törlesztési haladékot adtak a bérlőknek. Hozzátette ugyanakkor, hogy a cég bevételének felét minden évben be kell fizetniük az önkormányzatnak, ami kiadásként szerepel a könyvelésben, ezáltal látszólagosan csökkentve a cég nyereségességét.

A vitához az RMDSZ több képviselője hozzászólt, Szigethy Kálmán például azt emelte ki, hogy az ipari parkokat kezelő cég nem abból a célból jött létre, hogy óriási jövedelmet generáljon, hanem hogy az ott tevékenykedő cégek nyereségesek legyenek. A jelentést Balázs Attila kivételével végül elfogadták a tanácsosok.

A továbbiakban a képviselő-testület több formai döntést hozott, többek között jóváhagyták egy területcserét a város és a katolikus egyház között a sárfalvi iskola és kultúrotthon telekkönyvezése érdekében; létrehoztak egy konzultatív tanácsot a gyerekek családtól való elszakadásának megelőzése érdekében; ugyanakkor elfogadtak egy határozatot, amely lehetővé teszi a Dr. Csiha Kálmán Református Kollégium hátsó udvarán lévő, régen iskolai műhelyeknek helyet adó, mára azonban rossz állapotba került épületek lebontását.

Czipa Lóránd EMSZ-es tanácsos a pár éve – Dan Tanasă AUR-os politikus feljelentése nyomán – a Székely Katonanevelde elől eltávolított Kratochvil Károly-mellszobor sorsáról érdeklődött. Bokor Tibor polgármester válaszában elmondta, a szobrot magánterületen szerették volna elhelyezni, de mivel ilyent senki nem ajánlott fel, az önkormányzat a felújítás befejezte után ismét a katonanevelde területén állítaná fel a műalkotást. Hozzátette, az engedélyezésről egy bukaresti bizottságnak kell döntést hoznia, ezért nem derűlátó a szobor jövőjét illetően.

Atomsugárzás és chemtrail fenyegeti a lakosságot?

A különféléknél Miklós Árpád, a városháza polgári védelmi irodájának vezetője tartott éves beszámolót, ismertetve a szolgálat tevékenységét és feladatkörét. Ennek kapcsán Szőts Emil, az EMSZ képviselője és egyben polgármesterjelöltje arról érdeklődött, „veszélyezteti-e a lakosságot radioaktív sugárzás, ugyanis tudomása szerint az elmúlt két évben három atomrobbanás is történt Ukrajnában, amelyek nyomai a vízben és a levegőben is kimutathatók”, ugyanakkor azon véleményének is hangot adott, hogy repülőgépek segítségével is radioaktív anyagokat permeteznek a lakosságra.

Szőts összeesküvés-elméletes felvetése kapcsán Miklós Árpád a következőt válaszolta: a városi polgári védelmi iroda a hivatalos adatokra tud támaszkodni ebben a kérdésben, ezek szerint pedig Kézdivásárhelyen a megengedett sugárzási határértékek csupán század vagy ezret részét mérik. Balázs Attila kérdésére válaszolva az irodavezető arról is beszélt, háborús helyzet esetén központilag oldják meg az élelmiszer szétosztását, ezért a város nem rendelkezik saját tartalékkal.

Fotó: Farkas Áron

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
   Dátum: 2024. április 26., 10:07
   ÉRTÉKELÉS: 17

   Igen, valóban úgy néz ki, hogy történelmi pillanat előtt állunk: a kézdi EMSZ a helyi román pártokkal szövetkezik, hogy román polgármestere legyen a városnak. Mert hogy Patru ugyan csak alpolgármesternek titulálja magát, de nem kérdés, hogy ki lesz az igazi főnök, ha véletlenül az ő jelöltje nyeri meg a választást. Ez lenne az oldaláról minden „ellenzékit” letiltó balázs attila híres stratégiája. Taierling úr, ehhez mit szólnak a magyar barátai? Már csak abban bízom, hogy ön nem képes ilyen árulásra.

 • User
  Dátum: 2024. április 25., 20:13
  ÉRTÉKELÉS: 31

  Ma a masodik nagyon szuper iras , szepen kerem hagyjanak holnapra is, nem birom a rohogest.
  Biztos,hogy Szotsot mindharom atomrobbanas szele megcsapta, raadasul atomot is dobtak ra repulorol.
  Szenzacios ! Ez az ember 4 ev alatt nem szolalt meg ? Vagy most fogyott el a gyogyszere ?
  Remelem meg vannak hasonlo temai, peldaul az erdoszelen gugolo zold emberke titka .

 • User
  Dátum: 2024. április 25., 20:10
  ÉRTÉKELÉS: 40

  az egy idiota b+meg!!!!!ez kell meg a parasztnak, panikkeltes, mert egy taho, tul sok netflixet nez…hat ennek nincs ki a negy kereke.Megaldott az Isten idiotakkal, nemeleg az okoskodo analfabeta acs, ott van a jamborkepu tortenelemtanar, s a fizikusdoktor…ugyes, na me Kezdi te kit valasztanal. jaj ne felejtsem el a magatol is fuggetlen roman polgarmester jelolte Csaba kiralyfit

 • User
  Dátum: 2024. április 25., 21:57
  ÉRTÉKELÉS: 32

  EMSZ képviselő, chemtrail fenyegeti a lakosságot: Egyre nagyobb késztetést érzek aziránt, hogy a központban üvöltsem el magam: „Hol élek én, könyörgöm?!”

 • User
  Dátum: 2024. április 25., 21:40
  ÉRTÉKELÉS: 30

  Segítség!
  Ezek klinikai esetek!

  Kalandorok , elmebetegek, idióták, ?
  Ki irányítja ezt a sok salakot?

  Az isten oltalmazon ennek a városnak!

 • User
  Dátum: 2024. április 25., 22:38
  ÉRTÉKELÉS: 11

  Csabeszka jobban tenné ha tovább árulná a szimeringeket négyszeres áron. Vagy Bármi Áron. Ahogy röhögte a nép Rácskarcsikát… Csak neki román a strómanja és egy meghasonlott ács. Bécóka jó pénzé csinál róluk egy szép családi fotót, címe lesz : Kézdin megvalósult a nemzetek békéje, együtt cseresznyézik független, Pnlpsd és az erdélyi „magyar” ácsszövetség. 🙂

 • User
  Dátum: 2024. április 25., 22:19
  ÉRTÉKELÉS: 14

  Ezt a faszit az UFO-k elvittek, mint EDDA Miskolc Pataky-t hej!!! Sajnos, visszahoztak ezt is…Az megvan,hogy Fuggetlen Csaba testvere Patru tanacsoslistajan van??? Kitol fuggelen a Csabesz🤔. Azt hittem 4 eve,hogy Peszinel nincs lejebb…Mekkora allatkertben elunk tesok???

 • User
  Dátum: 2024. április 25., 22:06
  ÉRTÉKELÉS: 12

  Szegeny „Marslakok” tudták volna h. Kézdivásárhelyen nem csak atombombát hanem lassan a helyi „kisebbség” segítségével hidrogénbombát szeretnének ledobni… = EMSZ+ független+ Patru kombo… sikerülhet?

 • User
  Dátum: 2024. április 25., 23:47
  ÉRTÉKELÉS: 16

  Ezt tényleg így kimondták tisztelt Farkas Áron úr?!
  Az az Emsz az milyen kotyvalék?! 30 éve nem képesek 1 konkurens pártot létrehozni!!! Lassan az Abc betűi is elfogytak! 4 év múlva 4 betűs lesz a párt ha ezek a Szőtsök rendesen szedik a tablettájukat!(a jódtablettára) gondolok, h senkit ne sértegessek!
  A politika az jót soha sem hozott az erdélyi magyaroknak, de ez a társaság….
  Az a Szigethi is kicsoda? Miért nem ezekkel tart?🤣
  Imre & pötru🤣🤣🤣
  Siralmas!!!! Szègyellem, h magyarok vagytok🤣🤣🤣🤣

 • User
  Dátum: 2024. április 26., 7:39
  ÉRTÉKELÉS: 15

  Barna viragporos atom
  Naponta szivom, szivom
  Agyam elborul nagyon
  Kell a hatalom
  Vajon?

  Irta: EMSZi Atom
  Irjatok Ti is, a legjobbakat dijazzak, EMSZ tagok lesznek

 • User
  Dátum: 2024. április 26., 8:35
  ÉRTÉKELÉS: 11

  Cirkuszt a népnek! Ügyes embereket fizetnek a mi adónkból ,dolgozz paraszt,hogy ennyi ingyenélőt szégyen nélkül fizessenek. Választások előtt mindenki milyen nagy legény utána csak a hazugság. Ilyen emberekre van szükségünk mert ehhez vagyunk szokva.

 • User
  Dátum: 2024. április 26., 10:04
  ÉRTÉKELÉS: -3

  En nem a radioaktiv sugarzastol feltenem a kezdivasarhelyi es kornyekbeli lakosokat hanem attol hogy lassan elhuz az osszes nagyobb gyar Bulgariaba es Moldovaba, ezek az igazi bajok es nem az , hogy amiota megnyilt a brassoi repuloter azota tersegunkben nagyobb a repulo mozgas amely persze magaval hozza a kerozen elegeteset amelyet eggyesek „Chemtrail” jelensegnek titulalnak, holott az nem mas mint a repulok fustje, 🙂 , a gondok ott vannak hogy lassan Kezdivasarhely szellemvaros lesz mert megelhetes = NULLA, hiaba van uszoda, jegpalya , sportcsarnok es szabadido park megcsinalva egy hatalmas bank kolcsonre ha az embereknek lassan nincs penz meg a mindennapi kenyerre se !

 • User
  Dátum: 2024. április 26., 10:55
  ÉRTÉKELÉS: 11

  Halkan mondom ennek az ufohivonek hogy a BTK a panikkeltest bunteti. Az hogy en a kocsmaba mit nyeletlenkedek egy dolog de o tanacsos es nem egy piaci kofa. Ambar a kofak ertelmesebbek mint ez a diszpinty.

 • User
  Dátum: 2024. április 26., 11:41
  ÉRTÉKELÉS: 14

  Hát én öregember vagyok egy pár dolgot láttam , megéltem de ha csak ennyi eszed van fiam akkor jobban teszed ha kimaradsz ebből a játékból . Hidd el jobb lesz mindenkinek , főleg neked.

 • User
  Dátum: 2024. április 26., 14:35
  ÉRTÉKELÉS: -8

  Itt az az acs ossza az eszt,aki nem is itt lakik a varosban?Istenigazabol en csak orulnek,ha egy roman ceg nyerne meg a magas szeket,csak hogy az eremdeeszeseknek essen le az alluk,na meg valami elore jutas is lenne a varosban.

  • User
   Dátum: 2024. április 26., 15:29
   ÉRTÉKELÉS: 10

   Ha a román pártok veszik át a hatalmat a városban, attól még nem fejlődünk jobban, mert az ország is inkább hátrafelé menetel. Mitől tennének csodát pont Kézdin? Ha viszont Patru lesz a polgermester (mert mindenki tudja, hogy a jelöltjét csak bábként tolja maga előtt), akkor annyit érünk el, hogy a román nyelv lesz a hivatalos a városházán, piros-sárga-kék trikolórokkal díszítik fel a főteret, s március 15-én hórát járunk Gábor Áron szobra körül. Lehet választani.

  • User
   Dátum: 2024. április 26., 15:30
   ÉRTÉKELÉS: 10

   Persze. Fél év után megnyílhatna a Városháza Pub. Minden belépő kapna egy ingyen pizzaszeletet és egy olajszűrőt. Most már két autóbótos is van, ezek nagyon sorba állnak, olyan nagy biznisz a hivatal autóit szervizeltetni? Vagy lecseréljük azokat atommeghatású UFOkra?

 • User
  Dátum: 2024. április 26., 16:00
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Ujraolvastam Emil Szots valasztasi programjat es ismet talaltam emlitesre melto gondolatokat:

  “Build in Suit” – magyarul „öltonyben epitett ” . Vagyis a bohocok oltonyben korhazat fognak epiteni.
  7. pont a.) “Fejlődjünk együtt!” – rajottem mit jelent. Az EMSZ konyvtarban a hivatal uj alkalmazottai Szotsel egyutt a kovetkezo (szellemileg nem megerolteto) irasokat fogjak tanulmanyozni :
  A fejszes Atom – krimi , 4 mondat (Nyissz.Ver.Ki volt? Az Atom.)
  A kemeny Atom – porno , hangoskonyv
  Torkos Atom – nem porno , szakacskony
  A kezdivasarhelyi atomkutatas tortenete – irni kezdte Dr. C.L.
  A reintegracio reintegracioja – filozofia, nagyon nehez olvasmany. Valaszt keres arra a kerdesre, hogy komplexus-e a reintegracio?
  Un atom sau o atom ? – Roman nyelv erthetoen