Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

A világ jelentős részén nagyot csökkent a várható élettartam

A világ jelentős részén nagyot csökkent a várható élettartam Életmód

Az elmúlt két évben tíz országból kilencben több évtizedes fejlődést vetett vissza a várható élettartam, az oktatás és a gazdasági jólét terén a világjárvány – állapította meg az ENSZ csütörtökön közzétett jelentése.

Az emberi fejlettségi index (Human Development Index, HDI) című jelentést először 1990-ben készítették el, hogy a GDP-nél (bruttó hazai termék) alkalmasabb, több tényezőből álló mutatóval mérjék a jólétet.

Először fordult elő, hogy két egymást követő évben – 2020-ban és 2021-ben – is romlottak a számok, ami visszatérést jelent a 2016-os szintre. A világ öt évvel marad le a fejlődésben, és az ENSZ attól tart, az ukrajnai háború tovább ront a helyzeten.

A jelentés szerint 2021-ben Svájc volt a világ éllovasa 84 éves várható élettartammal, az oktatásban töltött áltagosan 16,4 évvel és 64 475 svájci frankkos medián éves fizetéssel.

A skála túlsó végén Dél-Szudán helyezkedik el, ahol 55 év a várható élettartam, a helyiek átlagosan mindössze 5,5 évet töltenek iskolában, és évente 768 dollárt keresnek.

(forrás: MTI, fotó: Gecse Noémi)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások