Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Születésünktől halálunkig figyelnünk kell a fogaink egészségére

Születésünktől halálunkig figyelnünk kell a fogaink egészségére Életmód

Hogyan őrizzük meg fogaink egészségét egy életen át? – ezt a kérdést járta körbe Lukács Helga-Erika fogorvos a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Központban. A Tavaszi Zöld Napok keretében megtartott eseményen a jelenlevők tanácsokat kaptak a helyes fogmosásra, fogápolásra vonatkozóan, a szakember ugyanakkor néhány gyakori tévhitet is eloszlatott a szájhigiéniával kapcsolatban.

Hirdetés
Hirdetés

Bevezetőjében az előadó elmondta, tapasztalatai szerint páciensei próbálnak figyelni az egészségükre, reggel és este megmossák a fogukat, de sokan abban a tévhitben élnek, hogy ezzel csupán kinyújtani tudják a szuvasodás megjelenését, és valójában genetikailag beléjük van kódolva fogaik romlása. „Vannak olyan genetikai elváltozások, amelyek következtében a fogazat károsodhat, viszont ez nem általánosan jellemző” – hangsúlyozta. Hozzátette, időskorban gyakran bebarnulnak és elkopnak a fogak, de ez sem jár feltétlenül fogvesztéssel.

Kiemelte, a fogak egészségének megőrzése több szempontból is fontos. Szükség van rájuk a táplálék megrágásához, a megfelelő hangképzéshez, ugyanakkor a rendezett fogazat javítja a megjelenésünket, és ezáltal önbizalmat kölcsönöz a mindennapokban. A szájüregi állapot számos kórral (szív- és érrendszeri problémák, tüdő- és cukorbetegség) összefüggésbe hozható, egy szakember a fogak állapotából is fel tudja fedezni ezeket. A legnyilvánvalóbb előnye a megfelelő fogápolásnak a fájdalom és a kényelmetlenségek elkerülése, azonban az emberek általában csak a fájdalom megjelenése után mennek fogorvoshoz – tette hozzá.

Mivel és hogyan mossunk fogat?

A továbbiakban a szakember a helyes fogápolás lépéseit ismertette, amellyel elkerülhető a fogszuvasodás és a fogkő megjelenése. Mint mondta, használhatunk kézi vagy elektromos fogkefét egyaránt, fontos azonban, hogy puha sörtéjű eszközt válasszunk, ugyanis a kemény sörtéjűek roncsolhatják a fogzománcot, és felsérthetik a fogínyt, ami fogínygyulladáshoz és fogágy-betegség kialakulásához vezethet. „A kemény és közepes erősségű fogkefét az elefántnak sem ajánlanám” – fogalmazott Lukács Helga-Erika.

A megfelelő fogkefe kiválasztása után annak helyes használatát is fontos elsajátítani. Az előadó elmondta, a fogkefét az írószerhez hasonlóan kell kézben tartani, mivel így nem tudunk akkora erőt kifejteni, hogy túldörzsöljük a fogfelszínt, vagy megsértsük a fogínyt. „Ha nem fejtünk ki akkora erőt, akkor valóban nem annyira hatékony a fogtisztítás, ám ezt hosszabb ideig tartó, 4–5 perces mosással tudjuk kompenzálni” – húzta alá.

Mint mondta, bár sok ember előszeretettel használja az előre-hátra, illetve a fel-le irányú dörzsölést, ezek kifejezetten károsak a fogakra és az ínyre. A helyes technika, ha a fogkefét 45 fokos szögben tartjuk és körkörös mozgásokat végzünk a fogak külső, illetve belső felszínén – ismertette a fogorvos, hozzátéve, hogy így sokkal hatékonyabb fogmosást érhetünk el, eltávolítva fogak és az íny közé bekerülő lepedéket is.

Kérdésre válaszolva az előadó kifejtette, nincs jelentősebb különbség a kereskedelemben kapható fogkrémek között hatékonyságuk szempontjából. „Addig, amíg a fogkrém nem tartalmaz semmilyen gyógyszeres hatóanyagot – például fogágy-betegségre vagy fogínygyulladásra –, addig teljesen mindegy, mit választunk” – vélekedett. Hozzátette, elegendő egy borsószemnyi fogkrémet tenni a kefére, a nagyobb mennyiség nem eredményez jobb tisztulást, ugyanakkor hatékony fogfehérítést csak a fogorvos tud végezni.

Ne feledkezzünk meg a fogselyemről!

A fogorvos hangsúlyozta, a fogmosás mellett fontos a fogközök tisztítása is, ami fogselyem segítségével lehetséges. „Fogselyem használata nélkül sajnos semmit nem ér a fogmosás” – emelte ki a szakember, hangsúlyozva, hogy csupán fogkefével nem tudjuk megtisztítani a fogak érintkezésénél található felületeket. Mint mondta, a kereskedelemben ma már kaphatók pálcikára kifeszített fogselymek is, amelyek olcsók, és könnyedén használhatók, így bárki számára elérhetőek.

A szájvizek kapcsán úgy vélekedett, használatuk nem indokolt, de ha mégis szükségét érezzük, akkor alkoholmentest válasszunk, mivel az alkoholos kiszárítja a szájnyálkahártyát, ami szájszárazsághoz vezethet. Hozzátette, a szájvíz nem helyettesíti a fogmosást, mivel csupán a lepedéknek egy kis hányadát tudja eltávolítani.

Legalább félévente ajánlott az ellenőrzés

A megfelelő fogápoláshoz hozzátartozik a rendszeres fogorvosi ellenőrzés is, mivel számos olyan elváltozás megjelenhet a szájüregben, amit házilag nem tudunk kiszúrni. „A fogorvos észre tud venni olyan szuvasodásokat, amelyek nem a fogfelszínen, hanem a fogak érintkezésénél kezdődnek, így megelőzhető egy komolyabb fogbél-gyulladás kialakulása” – hívta fel a figyelmet, kiemelve, hogy az ilyen gondok megelőzése érdekében ajánlott legalább hathavonta ellátogatni a fogorvoshoz, akkor is, ha nincs semmilyen panaszunk.

A fogszuvasodás megelőzésében szerepet játszanak az egészséges étkezési szokások is, ugyanis amit a táplálékkal beviszünk a szervezetünkbe, a szájüregben fellelhető baktériumoknak is táplálékul szolgál. A folyamat során sav képződik, ami kimarja a fogzománc felületét, idővel pedig lyukak kialakulásához vezet – mondta Lukács Helga-Erika.

Érvelése szerint mindenféle táplálék káros kisebb-nagyobb mértékben a fogakra, különösen a savas ételek, de étkezés után mégsem ajánlott az azonnali fogmosás. „Ha táplálkozás után várunk legalább fél órát, a fogzománcba visszaépülnek a keménységéért felelős ásványi sók, és nyugodtan letisztíthatjuk a lepedéket – emelte ki.

Hangsúlyozta a megfelelő mennyiségű víz fogyasztásának fontosságát is. Elhangzott, a csapvíz jelentős mennyiségű fluoridot tartalmaz, ami nagyon hasznos a fogzománcnak, ugyanakkor hozzájárul ahhoz is, hogy a szájüreg ne száradjon ki. „A nyál folyamatosan átmosásban tartja a szájüreget, és bár nem helyettesíti a fogmosást, egy részét a lepedéken folyamatosan lemossa, kitisztítja a szájüregből. Ha nem iszunk elég vizet, a szervezetünk dehidratáltságba kerül, leáll a nyártermelés, kiszárad a szánk, ami szuvasodáshoz vezet” – magyarázta.

Az előadó a dohányzás kapcsán elmondta, a cigarettafüst amellett, hogy elszínezi a fogakat, szintén hozzájárul a szájszárazság kialakulásához, ugyanakkor foghúzás esetén a dohányzás miatt legyengült immunrendszer miatt a sebek is nehezebben gyógyulnak. A túl kemény rágógumi szintén káros lehet, elsősorban fogfájást és állkapocs-ízületi problémákat okozhat, a cukormentes rágó azonban nagyon jó hatással van a fogak tisztulására, ugyanis beindítja a nyáltermelést.

A magzatnak is árthat, ha rosszak a kismama fogai

A szakember felhívta a figyelmet a terhesség előtti és alatti fogápolás jelentőségére is. Mint mondta, a terhességre való felkészülés során a nőgyógyász és a családorvos mellett ajánlott ellátogatni a fogorvoshoz is, és szükség esetén rendbe hozatni a problémás fogakat. Várandósság idején ugyanis nem minden esetben adható érzéstelenítő, így egy rossz fog kezelése vagy kihúzása rendkívül fájdalmas lehet, ugyanakkor a magzat is veszélybe kerülhet. „Ha hanyagolom, szuvas fogakkal, fájdalom közepette jelenek meg a fogorvosnál, fenntartok a szervezetemben egy olyan gyulladást, ami a méhlepényen keresztül elérheti a magzatot, és genetikai problémákhoz, koraszüléshez, alacsony súllyal születéshez vezethet” – figyelmeztetett.

Végezetül elmondta, a fogmosást már kisbaba korban, az első fog megjelenésétől kezdődően el kell kezdeni, és tévhit az, hogy a tejfogakat nem kell kezelni, mert úgyis kihullnak. „A tejfogakat kezeljük, egyrészt azért, hogy megóvjuk a gyereket a fogszuvasodás okozta fájdalomtól, másrészt a fogak lecserélődése 12–13 éves korra lezárul, vagyis addig nem lehet szó fogszabályozásról” – magyarázta Lukács Helga-Erika, majd az előadás végén a közönség kérdéseire válaszolt.

Fotó: Zöld Nap Egyesület

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2024. április 10., 7:22
    ÉRTÉKELÉS: 5

    Egeszsegugyet fizessuk s semmi kedvezmenyt nem adnak sehol. Labort,orvost,fogorvost megfizetni jo busasan, Valoban egy tomes eler 1000 lejig is akar,s csinalnak egy silany munkat,per honap mulva mehetsz vissza. Fogkovet jo penzert ugy leszedik,hogy haza mesz nezed es tobb helyt ott hagyjak! Es nem szegyelnek elkertni 350-500 lej kozotti osszeget ! Valaki oket is kellene ellenorize,ne csak a csilli villi rendelot tudjak felepiteni,5 evente atrendezni,felujitani!