Felhívás!

Újra kellene osztani a személyi jövedelemadót

Nagyon jó ez a kormánykoalíció, de itt annyi reform lesz, amennyit az RMDSZ kezdeményez – állapította meg sajtóértekezletén Sepsiszentgyörgy polgármestere. Antal Árpád a költségvetési törvénnyel kapcsolatban azt mondta: „az irány jó, de áttörés nem történt”.

A helyi pénzügyek rendszere továbbra is „sántít” – nyilatkozta Antal –, hiszen semmilyen észszerű korlátozást nem ír elő. Így fordulhat elő, hogy Bukarest első kerületének a személyi jövedelemadóból (szja) annyi bevétele van, mint nyolc moldvai megyének, vagy hogy a nagy nemzetközi vállalatoknak otthont adó településeken az szja-ból származó bevétel többszöröse az országos átlagnak.

– A Renault gyár nem azért ment Mioveni-be, mert ott ki tudja milyen jó közpolitikákat alkalmaznak, hanem azért, mert az állam milliárdos nagyságrendű támogatást adott, hogy oda telepedjen. A támogatást nem a mioveni-i emberek adójából, hanem a költségvetésből, azaz a mindannyiunk által befizetett adólejekből adták, akkor meg úgy volna tisztességes, hogy a haszonból is jusson mindenkinek valamennyi – érvelt a polgármester.

Azt mondja: egy „észszerű plafont” kellene megállapítani (például az országos átlag kétszeresét), amely fölött (akárcsak más országokban) az adó a központi költségvetésbe folyik be. Számítása szerint az országban 14 municípium, 15 város és 48 olyan község van, amelyben az szja-ból befolyó pénz messze több, mint az országos átlag duplája, ezeken a településeken a plafon fölötti adóhányad összege meghaladja az egymilliárd eurót (ez a konszolidált állami költségvetés bevételeinek csaknem 14%-a).

Antal Árpád azt mondja: ilyen ínséges időben ennyi pénztől „nem lehet eltekinteni”. Elismeri: „nem lesz egyszerű” ezt az elképzelést átvinni a koalíción, de „érdemes megpróbálni”. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. február 22., 15:37
    ÉRTÉKELÉS: 3

    Ezeket a dolgokat nem Kelemen Hunor tiszte lett volna elmondani? Vajon Antal urat felfelé akarják “buktatni”? Mert eddig nagyon olyan a hangvétel. Az elhangzottak mindenképp az RMDSz bírálataként érthetők, ami enyhén szólva furcsa egy RMDSz-es polgármestertől! Hacsak a polgármester nem pályáz magasabb tisztségek felé.