Felhívás!

Keresztútnál a Vargyas-szoros

Keresztútnál a Vargyas-szoros Kovászna megye

Pénteken több, a Vargyas-szoros jövőjének alakulásában érdekelt személy tanácskozott a vargyasi kultúrotthonban, azt fejtegetve, miként lehet vagy lehetne a népszerű sziklaszorosban egyre inkább teret hódító turizmus útját olyanféleképpen egyengetni, hogy az mindenkinek jó legyen, ideértve a természetvédők, s nem utolsósorban Vargyas község lakóinak érdekeit is.

A Vargyas-szoros természetvédelmi terület, benne változatos felszíni formák nyújtanak izgalmas látnivalókat a turistáknak, de a nyilvántartott százhuszonkét kisebb-nagyobb barlang is, melyek közül legnagyobb a másfél kilométer hosszú Orbán Balázs- vagy Almási-barlang. A területet több mint tizenöt éve a baróti Elveszett Világ Természetvédelmi, Turista és Barlangász Egyesület kezelte és felügyelte, kidolgozva közben a látogatókra érvényes rendszabályzatot, ugyanakkor önkéntes munkával lehetővé téve azt, hogy a szorost gyalogszerrel, könnyen be lehessen járni: az ösvények karbantartásán és tájékoztató táblák elhelyezésén kívül három pallót is építettek, és ezeket rendben tartottak az idők során, ezáltal hozzájárulva a szoros turisztikai fejlesztéséhez. Mindeközben 2004-ben látogatási díjat vezettek be azzal a céllal, hogy az így begyűlt pénzből tovább fejlesszék a Vargyas-szoros turisztikai létesítményeit.

A hely turizmusában áttörést a Vargyasról a szorosba vezető, 12 km hosszú erdei út 2015-ben történt leaszfaltozása hozott, melynek következményeként a turisták száma jelentősen megnövekedett, és az addigi látszólagos egyensúly természet és turisták között felborult. Ezt a helyzetet egyesületi önkéntességgel egyre lehetetlenebbé vált kezelni.

A tanácskozáson Imets Lajos, Vargyas község polgármestere kifejtette, hogy a kialakult helyzettel maguk a vargyasiak is nagyon elégedetlenek, ugyanis a látogatók elfoglalják a kaszálókat, az említett erdei úton számos baleset történik, és hogy mindebből a vargyasiaknak semmilyen előnyük vagy jövedelmük nem származik, ezen pedig valamilyen formában változtatni kell. A tanácskozáson ismét előkerült az az egyébként régebbi elképzelés, miszerint a vadkempingezést a szoros előterében levő, Kőalja nevű helyen fel kell számolni, és ki kell alakítani kissé távolabb, önkormányzati tulajdonban levő területen egy hivatalos kempingezőhelyet.

A turistaáradat negatívumait ecsetelte Farkas Sándor közbirtokossági elnök is, mondván, a közbirtokosság kaszálóin a turisták szanaszét tüzelőhelyeket alakítanak ki, az otthagyott kövek összetörik a kaszákat, ezen kívül pedig a szoros fele vezető úton a gazdálkodók alig tudnak közlekedni a vadul hajtó, terepjárós turisták autóitól, akik majdhogynem lenyomják őket az útról. A hivatalos kemping gondolatát ő is szorgalmazta, mint mondta, az elképzeléseket a hamarosan sorra kerülő közbirtokossági közgyűlésen a tagokkal is ismerteti, bízva beleegyezésükben. Nyilván, a vargyasi tanácsosoknak is bele kell egyezniük az önkormányzati elképzelésekbe.

Az Elveszett Világ egyesület elnöke, Dénes Ildikó is úgy vélte, ez az elképzelés egy olyan irányvonal, melyen el lehet indulni, a labda tehát a vargyasi önkormányzat és a vargyasi közbirtokosság térfelén van, tovább már az ő dolguk, mit kezdenek ezzel az elképzeléssel, és hogyan fogják tudni a Vargyas-szoros turisztikai övezetét a község számára is hasznosan működtetni, nem utolsósorban pedig a természetvédelmi teendőket is ellátni. Ugyanúgy a Hargita és Kovászna megyei természetvédelmi hatóságok jelen levő képviselői is segítségüket ajánlották fel az érintetteknek, és megegyeztek, hogy további megbeszéléseket, egyeztetéseket tartanak az ügyben. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások