Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Új helyen a kovásznai kicsik

Új helyen a kovásznai kicsik Kovászna megye

Habár már január óta belakták a kicsik az új óvodát Kovásznán, a hivatalos átadóra csak tegnap délelőtt került sor. A Piliske utcai intézmény a magyar kormány támogatásával épült, egy bölcsődés és három napközis csoport kapott benne helyet. Az ünnepséget a gyermekek előadása színesítette.

Hirdetés
Hirdetés

A z óvoda udvarán Balogh Zoltán kézdi-orbaiszéki esperes köszöntötte az egybegyűlteket tegnap délelőtt. Beszédében röviden felidézte, hogyan valósult meg az álmuk, és épült fel az óvoda a református egyházkerület Piliske utcai területén. Mint mondta, 2017-ben vetődött fel egy új intézmény építése, akkor egyeztettek ft. Kató Bélával, az erdélyi református egyházkerület püspökével és a város vezetőségével.

– Akkor indult be Magyarország kormányának óvodafejlesztési programja is, ami kiterjedt az egész Kárpát-medencére, így Erdélyre is. A mi helybéli óhajunk, vágyunk találkozott azzal, amit Magyarország kormánya és az erdélyi egyházkerület gondolt a jövő tekintetében – idézte fel az esperes. Hozzátette, megható összefogásnak köszönhető az, hogy a gyermekek belakhatják az épületet, és élvezhetik annak megannyi előnyét, felszereltségét.

– A politikai vezetés és az egyházak intézményei arra valók, hogy segítséget nyújtsanak a szülőknek abbéli elhatározásukban, hogy gyermekeiket miként szeretnék felnevelni. Természetesen egyedül, otthon nem lehet ezt megtenni. Intézmények keretében lehet csak a nyelvet, a kultúrát, a hagyományainkat ápolni, ott alakul ki az identitásunk – hangoztatta beszédében ft. Kató Béla püspök.

Gyerő József polgármester Kovászna lakosainak köszönetét tolmácsolta a magyar kormánynak, az erdélyi református egyházkerületnek, Balogh Zoltán esperesnek, valamint mindenkinek, aki hozzájárult ahhoz, hogy létrejöjjön az épület.

– Pár hónappal ezelőtt örömmel győződhettem meg személyesen is, mint lakta be és töltötte meg önfeledt gyermekzsibongás az épület és az udvar minden zegzugát. A befektetett munka eredményeit a gyermekek nyugtázzák, ők hasznosítsák – emelte ki az elöljáró.

Benedek Ildikó intézményigazgató felszólalásában arról is vallott, hogy 2020-ban mennyire szkeptikusan állt a hírhez, miszerint új óvoda épül a városban.

– Gondoltam: már kezdett itt épülni ez meg az, reménykedünk, de hiába. És láss csodát! Mint a gomba, úgy nőtt ki a földből az új óvoda épülete – fejezte ki háláját mindenkinek, aki tett a csoda eléréséért.

Elmesélte, honnan és hová költözött a fürdővárosi óvoda az évek során, hogyan választódtak külön a csoportok tömbházlakásokba és az iskola földszintjére. Mint mondta, a régi szülészet épületében minden remekül ment addig, amíg csak napi négy órát kellett a gyermekekkel foglalkozni. Azonban egyre inkább megnőtt a lakosok igénye a napközi és a bölcsődei csoportok irányába, ezeket pedig nem tudták gördülékenyen biztosítani addig, amíg az újonnan felépült óvodába be nem költöztek.

Fotó: Kiss Gábor

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások