Hirdetés
Hirdetés

Több mint 70 millió lejből gazdálkodhat Kovászna

Több mint 70 millió lejből gazdálkodhat Kovászna Kovászna megye

Kovászna tanácsa nemrég elfogadta a település költségvetését, melynek részleteibe Gyerő József polgármester avatott be.

A fürdőváros önkormányzatának összjövedelme 2023-ra 63.244.880lej, fejtette ki lapunknak az elöljáró. „Ez a jelenlegi tényállás, ám számítunk arra, hogy ezek a számok nőnek a jövőben, hiszen van jó néhány, az Országos Helyreállítási Alaphoz (PNRR) benyújtott nyertes pályázatunk, amelyekre ezután kötjük meg a finanszírozási szerződést” – hangsúlyozta Gyerő József. Hozzátette, az előrelátott költségek 70.251.470 lejre rúgnak. „A bevételek és kiadások közötti különbözet kiegyenlítéséhez a fejlesztési fejezetnél felhasználjuk a 2022-es év 7.506.590 lejre rugó költségvetési többletét” – jegyezte meg az elöljáró. Az így felkerekített összegből működésre 27.116.420 lejt, míg fejlesztésre 43.635.050 lejt fordítanának.

Gyerő az adók és illetékek mértékéről szólva hangsúlyozta, az előbbieket nem emelték idén. „Bár az önkormányzat működési költségeinek lefödése az energiaárak emelkedése folytán nagy terhet ró ránk, idén a helyi adók csupán a kormány által javasolt 5,1 százalékos inflációarányos értékkel nőttek. Az illetékek némelyike, többek között a sportcsarnok, a sí-, illetve a korcsolyapálya igénybe vétele esetében történt 5–10 százalékos emelés, azonban ez a már említett energiaár-növekedés miatt elkerülhetetlen volt” – jegyezte meg.

A megnyert uniós pályázatokhoz szükséges önrész biztosítása kihívás elé állítja a fürdőváros önormányzatát. „Beruházási listánkon prioritást élveznek a már megkezdett munkálatok, ugyanakkor bízunk benne, hogy idén a többi nyertes pályázatunkra is aláírhatjuk a finanszírozási szerződést” – hangsúlyozta. Ami a nagyobb beruházásokat illeti, reményei szerint idén nyár elejéig befejeznék a 11 utca teljes körű felújítását célzó, uniós finanszírozásból (Regionális Operatív Program 7. 1-es tengelye – szerk.) történő munkálatokat, emellett óvodaépület-befejezése, a kőrösi szennyvízcsatorna-hálózat kiépítése és még további fejlesztések is az idei tervek részét képezik.

„Továbbra is keressük a finanszírozási lehetőségeket, és igyekszünk integrált településfejlesztésben gondolkodni a helyi lakosok életminőségének javítása és a település turisztikai potenciáljának minél jobb kihasználása érdekében” – hangsúlyozta az elöljáró, aki befejezésül a hitelfelvételről is szólt. „A mandátumom kezdete óta eltelt hat évben nem vettünk fel hitelt, ám, amennyiben az újabb beruházások finanszírozására nem futja önerőből, nyilván hitelfelvételhez folyamodunk” – összegzett.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük