Hirdetés
Hirdetés

Nem létezik „úgynevezett székelyföld”

Nem létezik „úgynevezett székelyföld” Románia

Bekérette a román külügyminisztérium kedden Magyarország bukaresti nagykövetét, hogy közölje vele: Romániában mind a húsz nemzeti kisebbség szabadon használhatja jelképeit, de az országban nem létezik „úgynevezett székelyföld” nevű területi közigazgatási egység, amely jogalapot teremtene valamely sajátos hivatalos jelkép használatára.

A bukaresti külügyminisztérium közleménye „határozottan helyteleníti” a magyar Országgyűlés külügyi bizottsága elnökének hétfői Facebook-bejegyzését, amely szerint, mint írják, „Románia állítólag korlátozná az úgynevezett székelyföld zászlajának használati jogát”. Németh Zsolt közösségi oldalán egy korábbi fotót osztott meg a budafok-tétényi városházára kitűzött székely zászlóról, a kép alá pedig azt írta: “A székely zászló addig lobog magyar közintézmények homlokzatán, amíg a román állam engedélyezi korlátozásoktól mentes szabad használatát Románia egész területén. Hajrá székelyek! Hajrá Erdély!”

Fotó: Tofán Levente

A bukaresti kommüniké szerint Bogdan Aurescu külügyminiszter utasítására kedden bekérették Magyarország bukaresti külképviseletének vezetőjét, hogy közöljék vele a román álláspontot, amely szerint nem létezik jogalap az „úgynevezett székelyföld” jelképeinek használatára. A tárca másfelől rámutat: a román jogrend elismeri a nemzeti kisebbséghez tartozó személyek jogát, hogy magánrendezvényeken, valamint nyilvános kulturális és vallási eseményeken sajátos jelképeiket szabadon használják, továbbá bármely területi közigazgatási egységnek joga van Romániában saját jelképeiről határozni, „amelyeknek a helyi lakosság egészét képviselniük kell”.

„A román fél nyomatékosan kéri a magyar tisztségviselőket, hogy tanúsítsanak visszafogottságot, és nyilvános nyilatkozataikat igazítsák a két állam közti stratégiai partnerség, az 1996-ban aláírt alapszerződés, illetve a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésének logikájához, ami valamennyi magyar és román állampolgár érdeke, etnikumától függetlenül” – zárul a román külügyi közlemény.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2023. február 7., 20:14
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Nem is szégyellik magukat! Nyomorban az ország, Európa, ezeknek meg az a zászló fáj ami nem is létezik – szerintük. Én csak azt nem értem hogy azt ami nincs hogy lehet annyit emlegetni és hogyan lehet annyira rettegni ettől a nem létező dologtól 😁

 • User
  Dátum: 2023. február 8., 6:20
  ÉRTÉKELÉS: 12

  Ő ő ő ő ő és erre az erős Bukaresti parlamenteti képviseletnek mi a reakciója?vagy jó van az úgy,ha 32 évig jó volt ezután is jó lesz.Hiszen fontos ,hogy őt legyünk a parlamentbe.

 • User
  Dátum: 2023. február 8., 8:28
  ÉRTÉKELÉS: 10

  2023-ban meg ezzel szorakozzanak, persze van akinek jol jon, egy bizonyos udmr nevu szervezetnek peldaul, aki mindig megved, foleg a valasztasok elott.

 • User
  Dátum: 2023. február 8., 10:27
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Szegyeljek magukat ha nem ismerik a Karpat medence tortenetet akkor ne mondjanak velemenyt, Olvasak el a Szekely Hatarorseg tortenetet es abbol vilagosan ki tunik, hogy a Szekelyek elsok voltak a Karpat medenceben, Azutan jottek a Magyarok (Honfoglalas} es azutan tob szaz evre a Romanok (pasztorok} ezt nem szabad szegyelni mert ez az igasag.

 • User
  Dátum: 2023. február 8., 12:52
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Majd lesz migriföld,valamilyen …isztán,innen szivárognakki ,mások szivárognak be,mert hát kell a munkaerő hogy a termelésből meg a nyerességből lehessen csepegtetni a ,szocsiálosoknak’ meg a különleges (a szpecsiálos)nyugdijasoknak.

 • User
  Dátum: 2023. február 8., 17:37
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Valaki mondta, hogy Elena akadémikusnő megjósolta, hogy az osztálytársai még hátra vannak. Hát eszembe juttatják, ezek a másoló és olvasmánysikra nem emlékező doktorok, nagyon valszínű, hogy éppen a nemesemlékű skolakrülői kollegáról van szó.

 • User
  Dátum: 2023. február 8., 17:01
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Fő, hogy van Banie, Tara Barsei, Tara Iancului, Tara Oasului és az etkcsetera, minden, ami nem székely, a römödöszö most szívja a fogát, mert ebbe bele fogják hempergetni….

 • User
  Dátum: 2023. február 8., 18:22
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Hat a telepuleset nezve lassa az elso haz nem szekely,s a tobbi mind…..c…..!Na de kozbe bekell dobni egy ”csontot’ amin ragodjunk napokig.

 • User
  Dátum: 2023. február 8., 21:08
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Néha nem árt elolvasni a cikket kommentelés előtt. “az országban nem létezik „úgynevezett székelyföld” nevű területi közigazgatási egység, amely jogalapot teremtene valamely sajátos hivatalos jelkép használatára.” Amint nem létezik Țara Oașului nevű közigazgatási egység és az ottaniak nem találtak ki 2000 után saját zászlót hogy lobogtassák, mert kinek használt volna? Inkább dolgoztak és kiépítették a gyönyörű gazdag máramarosi falvakat. .Tehát közigazgatási egység nem létezik. És Németh Zsoltnak lehetne más dolga is, mint a provokálás. De hát némelyek a konfliktusokból élnek.

 • User
  Dátum: 2023. február 10., 13:26
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Nincs öt milliárd beoltott… Európában erőltették nagyon és a fehér ember élőhelyén… Afrika, Dél Amerika alig, Kína igen. Európa, Észak Amerika, Ausztrália volt az elsődleges célpont. Európában a migránsokat kihagyták valamiért… Miért is? Pedig ők voltak azok, akik szabadon jártak-keltek amíg a sok marha #maradjotthon-olt!

  • User
   Dátum: 2023. február 12., 17:27
   ÉRTÉKELÉS: 2

   A sok tudatlan migrans, Afrika, Dél-Amerika neked a mérce. Majd mikor orvosi segitsegre lesz szukseged remelem a kuruzsloik receptjeid hasznalod es nem europai orvosok segitseget kered.

 • User
  Dátum: 2023. február 11., 11:16
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Nagyon jól megírta itt előttem valaki: inkább dolgozni kéne és építeni, akkor létezne Székelyföld, s előbb- utóbb mások is elismernék. De amíg csak zászlókat lobogtatunk, a fiatalok pedig mind elmennek, a fene tudja mi értelme ennek az egésznek…
  Ja persze, eszembejutott: hogy a politikusok legyen akit és amit megvédjenek négyévente.

 • User
  Dátum: 2023. február 12., 1:26
  ÉRTÉKELÉS: 4

  És addig kik?A busmanok vagy a hottentották? Hogy lehet ilyen hülyeséget írni…200 év csak…vagyis kb. 1820 -tól.
  Az 1848-49 -es forradalmat suhancok meg csecsemők valósítottak meg.És van még egy busman aki egyetértett.Ez volt a hét vicce…
  Vagy komoly volt ?Mert viccnek ahogy tudjuk dúrva lenne.