Hirdetés
Hirdetés

Röviden

Épül a távirányítású légforgalmi torony

Az illetékesek meglátása szerint jó ütemben és biztatóan halad a vidombáki reptér (hivatalosan: Brassói Nemzetközi Repülőtér) „virtuális irányítótornyának” az építése. A tervek szerint 2023 júniusában kerülhet sor az átadásra, üzembe helyezésre.

A vidombáki reptér egyedi létesítmény lesz Erdélyben és Romániában. Az utóbbi ötven évben az első olyan repülőtér, amelyet nulláról kezdtek, tehát nem egy már korábban létező repülőtér felújítása, fejlesztése, bővítése. Ennél is figyelemreméltóbb az, hogy első távirányítású repülőtér lesz Erdély és Románia területén. Az irányítótorony ugyan Vidombákon magaslik majd, de a tényleges digitális központ Aradon lesz! A vidombáki személyzetet egyéb feladatok ellátására alkalmazzák a következő félév során.
Horia Cazacu, a vidombáki–brassói reptér építőtelep-vezetője a bizbrasov.ro hírportálnak nyilatkozva elmondta, a virtuális légi irányítótorony felépítésében, beüzemeltetésében a svéd Saab cég szakértői vállaltak oroszlánrészt. Azért esett a választás rájuk, mert Svédországban készült a világ első távirányítású légforgalmi tornya – a vidombáki egyébként a második! A mérnök vázolta, hogy összesen 14 korszerű (infravörös sugárral is „látó”), 360 fokra (tehát körbe-körbe) elfordítható térfigyelő kamera lesz felszerelve a toronyépületre, a hatósugaruk 7 kilométer. Azért lesz a szükségesnél több kamera, hogy ha valamelyik meghibásodik, lehessen azonnal pótolni, helyettesíteni – a légi forgalom biztonságának érdekében. A kamerák által rögzített, továbbított jelek, felvételek elemző és megfigyelő központja a Romatsa aradi telephelyén lesz, ahonnan a forgalmat majd irányítják. (bl)

Meghallgatást tart a prefektus

Dr. Ráduly István prefektus folytatja kihelyezett meghallgatás-sorozatát, amelyben Kézdivásárhely következik. Az audienciára ezúttal nem a hónap első (december 1-je hivatalos ünnep volt), hanem a második csütörtökén kerül sor. Várják tehát az érdeklődőket december 8-án, 12 órakor a kézdivásárhelyi polgármesteri hivatalban. Iratkozni a 0267.315.444-es telefonszámon lehet.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük