Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Háromszéki motorosok százai hívták fel a figyelmet a biztonságos közlekedésre

Háromszéki motorosok százai hívták fel a figyelmet a biztonságos közlekedésre Kovászna megye

Százötven motorkerékpár, nagyjából kétszáz résztvevővel gyülekezett Sepsiszentgyörgyön szombat délben, hogy a szezonkezdő találkozó alkalmával üzenjen az autósoknak: a biztonságos közlekedés érdekében figyelniük kell egymásra. A jó hangulatban zajló, motorzúgástól hangos megmozduláson elsősegélynyújtásról szóló bemutatóra és rendőri előadásra is sor került. 

Hirdetés
Hirdetés

A május nem csak jó időt hoz, hanem motoroskat is vonz az utakra, ezzel együtt fokozva a közúti balesetek kockázatát. Az Erdély-szerte elterjedt figyelemfelkeltő mozgalmat éppen ennek apropóján szervezte meg idén nyolcadik alkalommal a Free Adventurer Riders csapata Szánthó Zoltánnal az élen, aki a szombati esemény alkalmával elégedetten mérte fel a résztvevők sokaságát.

Fotó: Tuchiluș Alex

Mint mondta, a programmal némileg megcsúsztak, de végül így is sikerült sort keríteni a felvonulás előtti elsősegély-gyorstalpalóra a Salvatore Egyesület segítségével, valamint a jelenleg érvényben levő közlekedési szabályok felelevenítésére a közlekedési rendőrség közreműködésével.

Fotó: Tuchiluș Alex

Az akciónak a napsütés is kedvezett, az egykori Bodok szálló parkolójában folyamatosan gyűltek a motorkerékpárok, a felvonulás előtti pillanatokban számuk a százat is túllépte. A bőrmellényekre varrt szimbólumokból hamar kitűnt, hogy Erdővidék, Kézdivásárhely, Kovászna és Sepsiszentgyörgy motorosai is képviseltették magukat, de Hargita megyéből is érkeztek az eseményre, miután a háromszéki társaság a pénteki csíkszéki rendezvényen tette tiszteletét. A viszontlátás öröme erős közösségről árulkodott, a szépen előkészített vasparipák pedig vonzották az érdeklődőket, családok és kíváncsi fiatalok is kíváncsiak voltak az eseményre.

Fotó: Tuchiluș Alex

Egy úton haladnak

Egy árkosi motoros kérdésünkre elmondta, részvételével a figyelemfelkeltő akció üzenete mellett szeretne kiállni. „Autós és motoros együtt kell éljen, mindannyian előre tartunk az utakon, a fontos az, hogy ezt biztonságosan tegyük” – fejtette ki véleményét. Ami a baleseteket illeti, szerinte mindkét felet terhelheti a felelősség, mi több, nagyon gyakran fordul elő, hogy a motoros hibázik, és ez végzetes tragédiához vezethet.

Fotó: Tuchiluș Alex

Úgy gondolja, erre a körülmények is rátesznek: míg például a délibb fekvésű országokban egész évben tarthat a szezon, állandó gyakorlásra van lehetőség, addig a vidékünkön csupán néhány hónapig alkalmas az időjárás a motorozásra, a tapasztalatszerzés így jóval korlátozottabb. Ugyanakkor az utak minősége és karbantartása is hagy kívánnivalót maga után, ami egy két keréken közlekedő járművet komolyan próbára tehet. Ezt tetézi, hogy szerinte továbbra is könnyedén lehet megszerezni a jogosítványt, így semmi sem szab gátat annak, hogy frissen vizsgázottként több mint száz lóerős motorral, nagy sebességgel, de nulla tapasztalattal vágjanak neki az útnak.

Fotó: Tuchiluș Alex

Megkérdezettünk szerint fokozatossággal lehetne javítani a helyzeten, illetve tanfolyamokkal, amelyek hatékonyan fejlesztenék a szabályokat már ismerő, de kevésbé tapasztalt motorosok vezetési képességeit. Egy kézdivásárhelyi, körülbelül fél éve motorkerékpározó fiataltól érdeklődve ugyanakkor kiderült, hogy frissen vizsgázottként elengedhetetlennek találja a megfontoltságot a motoros, a türelmet pedig az autós részéről. Ez idő alatt baleset ugyan nem érte, de több figyelmetlen autóssal találkozott – ezekből tanulva vág neki a szezonnak.

Fotó: Tuchiluș Alex

A felvonulás délben vette kezdetét, a többszáz motoros rendezett sorokban járta be a város utcáit, hangos dübörgéssel jelezve az érkezésüket. A társaság egy része bográcsozással zárta a találkozót az Írisz ház udvarán, ahol sor került a korábban megvásárolt tombolák győzteseinek kihirdetésére is.

Fotó: Tuchiluș Alex

Fotó: Tuchiluș Alex

Fotó: Tuchiluș Alex

Fotó: Tuchiluș Alex

Fotó: Tuchiluș Alexs

Fotó: Tuchiluș Alex

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások