Felhívás!

Röviden

Célkeresztben a dohánycsempészet

Március 15-én, pénteken reggel számos illetékes hatóság összehangolt akciója következtében 98 házkutatást tartottak az ország 22 megyéjében, közöttük Háromszéken is: az egyenruhások dohánnyal feketéző személyeket vettek célkeresztbe. Az említett házkutatások Bukarestben, illetve Dâmbovița, Călărași, Ilfov, Olt, Dolj, Argeș, Arad, Bihar, Ialomiţa, Ilfov, Botoșani, Buzău, Kolozs, Konstanca, Kovászna, Gorj, Hunyad, Szeben, Temes, Prahova, Tulcsea és Vâlcea megyékben zajlottak, olyan személyeknél, akiket illegális dohánykereskedéssel vádoltak, illetve raktárakat, terjesztésre használt hivatalokat is górcső alá vettek.

Kiderült, hogy 2017–2019 között bolgár és román polgárok gyakran „utaztattak át dohányt és dohánylevelet” Románián, az áruval hivatalos okiratokat is felmutattak, amelyekkel igazolták, hogy csak átutazóban vannak, a cél, végállomás pedig más európai uniós ország. A valóságban viszont itt, Romániában pakolták le több helyszínen a dohányt, dohánylevelet, innen vitték feldolgozni és eladni, illetve futárszolgálatokat használtak fel a „portéka” eladásában. A feldolgozott dohányt online népszerűsítették, internetes oldalakon, ahol az eladók hamis személyi adatokkal, nehezen lekövethető (pre pay) telefonkártyák segítségével tevékenykedtek.

Az ügyben 5 bűnügyi dossziét nyitottak, több mint 15 ezer kilogramm dohányt, 17 ezer szál cigarettát és 174,2 ezer lejt, továbbá 3 ezer eurót koboztak el a hatóságok.
Az akciók során 60 személyt hallgattak ki, és több tucat, dohányfeldolgozásra használt szerkezetet, de laptopokat, mobiltelefonokat, adathordozókat is lefoglaltak. Tolvaj-Marin Nicoleta, a Kovászna megyei rendőrség szóvivője érdeklődésünkre elmondta, Háromszéken három helyszínen tartottak házkutatást. 

Tűzcsapokat ellenőriznek

A háromszéki lánglovagok a megye városaiban felállított tűzcsapokat ellenőrzik, főként azt vizsgálják, hogy a sofőrök szabadon hagyják-e a speciális csapokhoz vezető utat. „Kérjük a polgárokat, hogy figyelmesen parkoljanak, főképpen a szűk utcákban, hiszen hanyagságuk jelentős anyagi károkat okozhat másoknak, de akár életekbe is kerülhet. A lángokkal vívott harcban fontosak a másodpercek, és itt az önök megértésére, körültekintésére is szükségünk van!” – fogalmazták meg a tűzoltók.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.