Hirdetés
Hirdetés

Tizenöten bizonyítottak

Tizenöten bizonyítottak Kovászna megye

Nyolc Duna menti országot bevonó, uniós támogatással lebonyolított kísérleti program keretében romáknak tartottak képzéssorozatot Sepsiszentgyörgyön, amelynek végén azok mesterségbeli tudásukat is bizonyíthatták. Az őrkői közösség tagjaiból összeálló csoport tagjai csütörtökön a Kovászna megyei szakmai Minősítő Ügynökség (AFACOV) székhelyén tartott rendezvényen ünnepélyes keretek között vették át szakmaismereti bizonylatukat.

A megyeszékhelyi önkormányzat részéről Buja Gergely projektfelelős vázolta azt a tevékenységet, amelyet októbertől kezdve folytattak a RARE: Változó diskurzusok, változó gyakorlatok című pályázat keretében. Több szociális szolgáltatást nyújtó partnerszervezettel, legfőképpen a Caritassal, de a Máltai Szeretetszolgálattal és az Esély Egyesülettel is együttműködve, a felhívásra jelentkező őrkői cigányok munkavállaláshoz szükséges készségeit fejlesztették kiscsoportos foglalkozások keretében. Ez esetenként írás- és olvasástanítást jelentett, ugyanis az induló harmincas csoportban különböző iskolázottsági szintű személyek vettek részt. A román nyelv tanulása is szerepelt a programban, de a résztvevőknek egyéni mentoraik a mindennapi életvitelükben is segíteni próbáltak. Januártól kezdődően került sor a romák számára leg­inkább hozzáférhető, illetve általuk kért szakmákban (szobalány, eladó, láncfűrészes, kőműves) az ismeretek átadására, illetve részükről a szakmai ismeretek bizonyítására. A képzésnek erre a részére már csak 23-an maradtak, végül a vizsgáig csak 15-en jutottak el. Számukra ez nem kis erőfeszítést jelentett.

– Nagyon büszkék vagyunk Önökre – hangsúlyozta mind Buja Gergely, mind Kerezsi Hajnalka, a Caritas programkoordinátora, aki azt is elmondta, eddig inkább a gyerekekre figyelt a segélyszervezet, számukra is kihívás volt felnőttekkel dolgozni, és különösen nehéz volt a lemorzsolódókról lemondani.

Az ünnepségen nyilvánvalóvá vált, minden mentor, minden pályázati munkatárs láthatóan közel került pártfogoltjához, a csoport tagjaihoz, szurkoltak nekik, örvendtek sikereiknek.

Hirdetés
Hirdetés

Egyik roma fiatalembert már alkalmazták is megszerzett tudásá­val, kőművesként dolgozik, a többiek még ezután remélnek munkát találni. Ahogy az iskolázottnak számító ötgyermekes Dima Lidia lapunknak elmondta, neki a legnagyobb nehézséget a foglalkozásokon való rendszeres jelenlét jelentette, most pedig minél hamarabb munkába állna, hiszen egyik gyermeke betegsége is sok pénzt igényel. Férjét is bevonta volna a képzésbe, de számára már nem volt hely, anyósa viszont, aki az ötvenes korosztályt képviselve a legidősebb a csoportban, szintén részt vett.

– Ilyen integrált beavatkozásra eddig nem nagyon volt hazai példa – emelte ki Buja Gergely – általában a pályázatok egy bizonyos szegmens egy problémájára keresnek megoldást. Ez a program lejárt, de jönnek újak, például a Sepsi GAL Egyesület többéves projektje. Értesítsék a családtagokat, ismerősöket a lehetőségekről – biztatta az immár szakképzett romákat az önkormányzat munkatársa.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük