Röviden

Kutatások a kastélyban

2018 folyamán a Székely Nemzeti Múzeum munkatársai és megbízott külső kutatói az uzoni Béldi–Mikes-kastély, Székelyföld egyik legjelentősebb 17–18. századi nemesi rezidenciája emlékeinek régészeti, történeti és művészettörténeti szempontú feldolgozásán munkálkodtak. A Mikes család kezdeményezésére, 2016–2018 között szisztematikus régészeti feltárás történt az épület környékén dr. Sztáncsuj Sándor József vezetésével, a feltárt latrinából hatalmas mennyiségű, 17–18. századi kályhacsempe és kerámia,valamint egy ritka, érdekes éremlelet került elő. A Bethlen Gábor Alaphoz azért pályáztak, hogy az egész Erdélyre nézve reprezentatív leletek feldolgozásához a Székelyföld legfontosabb tudományos műhelyeiből (Székely Nemzeti Múzeum, Csíki Székely Múzeum, Maros Megyei Múzeum) vonhassanak be szakembereket, és ehhez megteremtsék az anyagi alapokat. A kutatás során Csáki Árpád történész a Béldi–Mikes-kastélyhoz kapcsolódó család- és birtoktörténetet, dr. Sztáncsuj Sándor József, Hőgyes Mihály Huba és Lokodi Alpár-Imre régészek a kastély 2016–2018-as régészeti ásatásainak eredményeit, dr. Szőcsné Gazda Enikő néprajzos muzeológus és Boér Ilka művészettörténész, mesteri hallgató a reprezentatív kerámia- és csempeleleteket, dr. László Keve régész a megtalált éremleletet dolgozta fel, míg dr. Botár István régész a dendrokronológiai vizsgálatok értelmezését végezte el.

Elhunyt egy volt tanácsos

59 éves korában tegnap elhunyt Csiszár József, Kézdivásárhely önkormányzati testületének korábbi tagja. Első ízben 1996-ban jutott be a városi tanácsba, függetlenként, 2000-ig Szigethy István úgyszintén független polgármester jobb kezének számított. 2000-ben már RMDSZ-listán szerzett tanácsosi mandátumot, de 2004 februárjában kilépett a szövetségből, és júniusig függetlenként tevékenykedett.

 

Erőszakos férj

24 órára őrizetbe vették szerdán azt a férfit, aki behatolt felesége lakásába, noha távoltartási végzés volt érvényben ellene, ráadásul késsel fenyegette a nőt. Rövid időn belül kézre kerítették, és családon belüli erőszak, illetve távoltartási intézkedés megszegése miatt kell felelnie a törvény előtt.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.