Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Átadták a Pro Urbe-díjakat Sepsiszentgyörgyön

Átadták a Pro Urbe-díjakat Sepsiszentgyörgyön Kovászna megye

Az utóbbi évek gyakorlatával ellentétben idén egyszerre négy sepsiszentgyörgyi személyiségnek ítélték oda a Pro Urbe-díjat, amelyeket a városnapok zárónapján, vasárnap adták át a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Béla termében.

Hirdetés
Hirdetés

Tóth László, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezetője, Sepsiszentgyörgy számos testvérvárosának képviselői, a helyi tanácsosok, korábbi Pro Urbe-díjasok, a kitüntetett díszpolgárok családtagjai és tisztelői jelentek meg a vasárnapi díjátadón, ahol a négy kitüntetett átvehette oklevelét, emlékérmét, majd nevük is felkerült a város díjazottainak nevét, fényképét tartalmazó táblára.
Az ünnepségen Vargha Fruzsina sepsiszentgyörgyi alpolgármester – aki egyúttal az ünnepség moderátora is volt – köszöntötte a meghívottakat, a résztvevőket, majd Antal Árpád polgármesternek adta át a szót.

Fotó: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata/Facebook

„Nehéz megszólalni Önök előtt – mondta a polgármester –, de hányszor és hányszor lehetett Önöknek nehéz megszólalni az életük során, és mennyivel nehezebb lehetett tenni, mindig csak tenni és tenni, minden akadály, nehézség és tiltás ellenére, oly sokszor az életút során.” Akikhez szólt, azaz az idei kitüntetettek: Jánó Mihály művészettörténész, Kató Béla református püspök, Puskás Bálint Zoltán volt alkotmánybíró és Carol Santa érdemes edző, utóbbi a román közösség képviseletében és jelöltjeként.

A díjátadót ezúttal a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Terme fogadta be.. Fotó: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata/Facebook

Először Jánó Mihályt méltatta Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója, a művészettörténész legnagyobb érdemeiként a Szent László falképek kutatásában végzett hiánypótló munkáját, a kiváló szervezőkészséget, jó humorát és a vele folytatott jókedélyű, baráti beszélgetéseket. Köszönetként Jánó Mihály a sárkányölő Szent György szobrokról nyújtott egy kis körképet. Zárógondolatként, tehát igen hangsúlyosan az egyik szobrásznak azt az értelmezését említette, mely szerint az általa elképzelt küzdelem a szent lovag és a sárkány között jelképe lehet annak a küzdelemnek, amelyet az embernek a tudatalatti mélységekből feltörő ismeretlennel kell megküzdenie, de végül képes felülkerekedni. „benned emeli Szent György jó vitéz/győztes lándzsáját a szörnyeteg ellen”, idézte Csanád Béla költő sorait.

Jánó Mihály művészettörténész a Szent György szobrokról szóló kis tanulmánnyal közvetítette mondanivalóját. Fotó: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata/Facebook

A „jövőbetekintő” Kató Béla püspököt Klárik Attila, a LAM Alapítvány igazgatója méltatta. A LAM Alapítvány léte, annyi más intézményé is, Kató Béla kezdeményezésének köszönhető, ugyanúgy, mint a Sapientia EMTE Sepsiszentgyörgyi Karán négy szak elindítása, a Szilvássy Carola idősotthon vagy református óvoda építése. Klárik kiemelte azt, a püspököt jellemző precizitást, mely a „mai kaotikus világban szükségesebb, mint valaha, valamint az embercentrikusságot, mert minden Kató Béla által teremtett intézmény célja, hogy az ember tudását, szellemét folyamatosan fejlessze”. A szellemileg, lelkileg erős ember pedig erős közösséget és végső soron nemzetet teremt – vélekedett Klárik.

Kató Béla püspök a díj átvetelekor. Fotó: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata/Facebook

A kitüntetett elmondta, bár gyakorlatilag csak tizenkét éve a város lakója, de minden ügyében benne volt, mindig tett a fejlesztéséért akkor is, amikor a környék falvaiban szolgált, s akkor is, amikor országos feladatokat is vállalt. Kató Béla ez alkalommal azt is bejelentette, hogy egy hónap múlva kezdődik a Sapientia kampuszának építése, szerinte elkészülte után ez ad majd inkább okot az elismerésre.

Lehetőségeket, közösséget, erőt kapott Sepsiszentgyörgytől

Puskás Bálint Zoltán volt alkotmánybírót, a Máltai Szeretetszolgálat sepsiszentgyörgyi egységének megalapítóját, máltai lovagot Péterfi Ágnes sepsiszentgyörgyi unitárius lelkész laudálta. „Az ő élete átitatódik nemzeti identitástudattal, a hittel és nagyon aktívan jelen van a segítségnyújtásban. Sokszor kellett bátornak lennie, megtette, sokszor kellett kiállni ügyekért, amit mindig vállalt. Istentől kapott talentumaival jól gazdálkodott, a közjóra, a közösségre fordította azokat” – hallhattuk. „Istené a dicsőség, a mienk a hála és köszönet” – mondta Puskás Bálint Zoltán, aki az élet nagy utazását Szovátán kezdte, de egyszer csak leszállt a sepsiszentgyörgyi állomáson. A város neki lehetőségeket és erőt is adott a feladatok elvégzéséhez. „Ha valaha valami megvalósításom, sikerem volt az életben, azt ennek a közösségnek köszönhetem” – jelentette ki.

Puskás Bálint Zoltánnak gratulál Tóth Birtan Csaba alpolgármester. Fotó: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata/Facebook

Végül Carol Santa sporttanárt, atlétikaedzőt felterjesztője, Jean Leaua, az Open Mind Ifjúsági Egyesület elnöke méltatta rendkívüli eredményeiért, hiszen az évtizedek folyamán több száz országos, Balkán-, Európa-bajnok került ki a keze alól, sőt, az olimpiára is kijutott tanítványaival. A díjazott edző a maga során először szép magyarsággal, majd románul köszönte meg a díjat, azt, hogy értékelik tevékenységét, és ezzel jelzik azt is, hogy a sport is fontos a közösség életében. Nem is képzelte volna, hogy Sepsiszentgyörgyből ilyen sportparadicsom lesz – tette hozzá.

Fotó: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata/Facebook

A Pro Urbe-díjat Sepsiszentgyörgy 1997 óta ítéli meg olyan személyiségeknek, akik a városért és a közösségért végeznek önzetlen munkát. A kitüntető címet hetvenedik életévét betöltött, arra érdemes személy kaphatja meg, aki munkásságával öregbítette a háromszéki megyeszékhely hírnevét városi, megyei, országos vagy nemzetközi téren „pénz és taps nélkül”, függetlenül állampolgárságtól, nemzetiségtől, lakóhelytől, nemtől, illetve felekezeti- és politikai hovatartozástól. 

Fotó: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata/Facebook

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások