Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Képek Sepsiszentgyörgy sportéletéből

Képek Sepsiszentgyörgy sportéletéből Sport

Ismereteink szerint elsőként Bodor János volt mikós, később nagyenyedi diák Utam című munkájában találunk adatokat már az 1860-as évekből a Református Tanodában folyó testnevelésről, sportjátékokról, így ezt az intézményt tekinthetjük a sepsiszentgyörgyi sport melegágyának. Ha eltekintünk ettől a forrástól, a város sportéletének bemutatása a korabeli sajtó böngészése nélkül majdhogynem lehetetlen.

Hirdetés
Hirdetés

Berde Zoltánnak, a Székely Mikó Kollégium egykori magyartanárának köszönhető, hogy megragadta ezt a lehetőséget és sajtóhírek után módszeresen böngészve, kutatásainak eredményét A sepsiszentgyörgyi sport kezdetei – 1870-1920 című tanulmányában közzétette. Az alábbiakban e munkára is támaszkodva próbálunk ízelítőt nyújtani a helyi sportélet hőskoráról.

Az első sportegyletet 1879-ben a korcsolyázók alapították, mely az évek folyamán többször felbomlott, majd újraalakult. Jégpályát felváltva az Olt mellet, a volt vágóhíd közelében, a Potsa parkban, a polgári leányiskola udvarán, a szövőgyár mellett, a mai Gödri Ferenc utcában két helyen is öntöttek. Mindezek közül a szövőgyár mellett majdnem 40 ár területen, 1899-ben létesített, melegített öltözővel, világítással felszerelt pálya viszi el a pálmát.

Népszerűségét tekintve a teniszé a második hely. Gyakorlásáról először 1900-ban találunk adatokat, amikor arról olvashatunk a Székely Nemzet hasábjain, hogy a Sepsiszentgyörgyi Nőegylet sikeresen próbálkozik e sportág meghonosításával. Az első pályát a Potsa parkban, a katolikus templom mögött képezik ki, hogy aztán az évek folyamán a tavaszi-őszi időszakra a korcsolyapályákat alakítsák át rendszeresen teniszpályákká. A szentgyörgyi teniszezők számos versenyen voltak jelen, s értek el jó helyezéseket.

Hirdetés
Hirdetés

1899-ben először alakul több szakosztályt felölelő egylet Sepsiszentgyörgyi Testgyakorló Egyesület néven. Menetgyakorló (mai nevén kiránduló), torna, korcsolya, labdajáték, vívó részlegekbe lehetett beiratkozni, bár ez utóbbi a vívómesterek jelentkezésétől függően időszakosnak bizonyult.

A tornát és atlétikát kezdetben majdnem kizárólag az iskolán belül űzték. Gyakorlása előbb a Mikó Kollégiumban, az 1872-73.tanévben kezdődik, majd a polgári fiúiskolában is tantárgyként vezetik be. Két neves oktatója Petrás György és Antalffy Elek. Az előbbi nevéhez fűződik a Mikó Kollégium mindmáig legnagyobb sportsikere: 1905-ben a középiskolák számára rendezett országos tornaversenyen úgy lett első 63 megye 121 benevezett iskolájának csapatai közül, hogy végleg elnyerte az országos vándorzászlót. Említsük meg, hogy az 1928-as amszterdami olimpián a Mikó Kollégium három diákja is jelen volt: Péter László rövidtávfutó, Dávid József diszkoszvető és Reznek Jenő, mint a magyar lovascsapat tagja.

A kerékpározással, a brassói kirándulóknak köszönhetően 1888-ban ismerkedik meg városunk lakossága. 1898-ban már ön álló egyesülettel rendelkezik, mely különböző útvonalakon szervez csoportos túrákat.

A labdarúgással kapcsolatos első hírünk szintén a Mikóból származik. Az iskola 1904. évi értesítőjében olvashatjuk, hogy szertára egy rugólabdával gyarapodott. Az 1914-15-ös tanév tornaünnepélyének műsorában már labdarúgó-mérkőzés is szerepel. A következő évtizedek folyamán több labdarúgócsapat is alakul: Concordia, SMTE (Sepsiszentgyörgyi Munkás Testedző Egyesület), Klinger, Korvin. A három utóbbi különböző bajnokságokban is részt vett. Említsük meg, hogy a sepsiszentgyörgyi labdarúgás virágkorát az 1940-es évek második felében élte, amikor a Klinger utódja, a Textil SE csapata – kizárólag helyi játékosokkal (!) – 1947-ben bejutott az országos bajnokság legfelsőbb osztályába, ahol azonban utólagos felsőbb döntések következtében szereplését meg sem kezdhette.

József Álmos

1.kép: 1. A Mikó Kollégium tornászcsapatának felvonulása a Csömöri úti stadionban a középiskolák 1905-ben rendezett országos versenyén 2. A Mikó győztes tornászcsapata az elnyert vándorzászlóval 3. Tornabemutató a kollégium udvarán 1927-ben 4. Sztoján Aurélnak a kollégium atlétikaversenyén elért helyezéseiért kapott diplomája 2.kép: 1. Péter László atlétikaversenyeken nyert érmeivel és kupáival 2. A szövőgyár mellett épült korcsolyapálya és öltözője 1899-ben 3. Benedek Tivadar, a polgári fiúiskola igazgatója és lánya a Mikó épületével átellenben létesített pályán 4. Teniszmérkőzés a mai Kós Károly Iskola épülete mögötti pályán 5. Sepsiszentgyörgy legjobb teniszezőinek csoportképe 1960-ból
3.kép: 1. Kerékpárverseny startja 1928-ban 2. A Munkára, Harcra Kész (GMA) elnevezésű tömegsport-verseny győzteseinek díjazása az 1950-es években (a kép sarkában a mozgalom jelvénye) 3. Gáspár Gyula, az 1957-ben rendezett, tömbház körüli verseny győztese 4. Sepsiszentgyörgy jégkorongcsapata az 1950-es években 4.kép: 1. A Munkás Testnevelő Egyesület labdarúgó-csapata 1942-ben 2. A városi stadion avatóünnepségén 1958-ban, a helyi Textil a kisinyói Burevesztnyik együttesével mérkőzött 3. A Textil 1946 júniusában egy angol katonai missziós csapatot győzött le 6-1arányban 4. A Textil labdarúgó-csapata és vezetősége 1947-ben az első osztályba való feljutás alkalmából készült tablón

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük