Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A visszaállamosítás célkeresztjében a papolci közbirtokosság

A visszaállamosítás célkeresztjében a papolci közbirtokosság Kovászna megye

Perbe hívta a pénzügyminisztérium az állam nevében a papolci Imreh Albert közbirtokosságot, 747 hektár erdő és 646 hektár legelő tulajdonjogát vitatva, tudtuk meg Porzsolt Leventétől, a Székelyföldi Erdőgazdálkodók és Erdőtulajdonosok Szövetségének elnökétől.

Hirdetés
Hirdetés

A szóban forgó területet a 2005/247-es törvény alapján 2005-ben szolgáltatták vissza a papolci közbirtokosságnak. Ezt megelőzően a 2001/1-es törvény alapján is visszaadtak 2200 hektár erdőt, de a birtokjog megszerzését ez esetben csak perrel tudta elérni a közbirtokosság.

A pénzügyminisztérium azért vitatja a 2005-ben visszaszolgáltatott, Papolc és Kommandó körzetében lévő erdők, legelők tulajdonjogát, mert szerintük a két világháború között ezt a területet kisajátította az állam. A közbirtokosság dokumentumaiból az ugyan kitűnik, hogy 1925-ben el volt indítva a kisajátítás, de véglegesítéséről nincs határozat. Mivel a közbirtokosság még 1947-48-ban is létezett, erősen kétes, hogy a kisajátítás megtörtént, hiszen akkor a közbirtokosság nem használhatta volna az erdős területet még több mint 20 évig.

Nem lehet tudni pontosan, honnan indult a visszaállamosítási szándék, de Porzsolt Levente szerint már évekkel korábban rebesgették, hogy az állam rátenné a kezét a közel másfélezer hektárra. Ő úgy tudja, hogy a pénzügyminisztériumban vannak olyan személyek, akik kifejezetten ilyen ügyekre vannak szakosodva.

A Zágoni Magánerdészet és a Székelyföldi Erdőgazdálkodók Szövetsége egyaránt a papolci közbirtokosság mellé állt, amit ez ügyben meg lehet tenni, megteszik, mondta Porzsolt Levente, aki korábban Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter tanácsosa volt erdőügyekben.
„Úgy látszik, hogy ameddig a kormányban voltunk, addig elfektették az ügyet, most viszont szabad az út a számukra” – vélekedett.

Ha ez a procedúra – az ozsdolai erdők visszaállamosítása ügyében zajlóhoz hasonlóan – évekig elhúzódik, valószínűsíthető, hogy egy ilyen esetekre alkalmazandó törvény alapján a vitatott területen felfüggesztik az erdészeti tevékenységet, az erdőőrzést átvállaló erdészetnek pedig az állam megtéríti a költségeket.

Fotó: Környezetvédelmi minisztérium/Facebook

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások