Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Elrugaszkodott az ANI? – az önkormányzati képviselők szerint nem vétkes a helyi tanácsos

Elrugaszkodott az ANI? – az önkormányzati képviselők szerint nem vétkes a helyi tanácsos Kovászna megye

Elmarasztalta az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) Vajna László sepsiszentgyörgyi városi tanácsost, és a prefektúra által erre szólította fel az önkormányzati képviselőket is. A testület azonban ártatlannak találta Vajnát, ezért nem is léptetett életbe semmilyen szankciót. Erről a legutóbbi tanácsülésen született döntés.

Hirdetés
Hirdetés

Vajna ellen az a vád, hogy helyi tanácsosként 2019-ben megszavazta a sepsiszentgyörgyi Multitrans közszállítási vállalat költségvetését, annak vezetőtanácsában pedig akkoriban felesége képviselte az önkormányzatot. Mivel érdekellentét esete állt fent, az ANI szerint ebben a ügyben nem szavazhatott volna Vajna László. Az ügy bíróságra került, Vajna megfellebbezte az elsőfokú döntést, de másodfokon a Legfelső Bíróság jóváhagyta az alapfokú ítéletet.

Az ügynökség a prefektúra közvetítésével felszólította az önkormányzatot, hogy szankcionálja a helyi tanácsost hathónapi javadalmazása 10 százalékának megvonásával, ám a testület jogi bizottsága hosszas mérlegelés után sem látott erre okot – mondta az ülést vezető Zsigmond József, RMDSZ-es képviselő. Így tehát a tanács nem is terjeszt elő semmilyen határozattervezetet, amellyel büntetné Vajna vétségét.

Antal Árpád polgármester kifejtette, a cég (a Multitrans), amelyiknél Vajna felesége alkalmazott, az önkormányzat tulajdonában van és sem a tanácsosnak, sem feleségének nem származott haszna a szavazás nyomán. „Önkormányzati cég alkalmazottja nem teremthet összeférhetetlenséget, mert ott nincs magánérdek” – magyarázta a polgármester.

„Ha valamelyikük saját cégével kötöttünk volna szerződést, és ezt szavazta volna meg Vajna, érthető lett volna az ANI ítélete, de saját alárendeltségünkbe tartozó cégünk költségvetését nyilvánvaló módon elfogadhatjuk” – summázott az elöljáró.

Fotó: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük