Itt a szezonvégi árleszállítás!

Itt a szezonvégi árleszállítás! Kovászna megye

Elkezdődött a szezonvégi árleszállítások időszaka. A kereskedőknek előzetesen be kellett jelenteni az engedményeket, ezen szabály megsértésért súlyos büntetést róhatnak ki.

A törvény értelmében egy évben két árleszállítást vezethetnek be a kereskedők: január 15-e és április 15-e között (az őszi-téli kínálatra), illetve augusztus 1-je és október 31-e között (a tavaszi-nyári kínálatra). Ugyanakkor fontos kitét, hogy az árleszállítás időszakát, illetve az engedmények mértékét előzetesen be kell jelenteni a fogyasztóvédelmi hivatalnál és az önkormányzatnál. Feltétel még, hogy a leárazott termékek ellenértékét legalább harminc nappal előtte ki kell fizetni a forgalmazónak, és az árleszállítás maximum 45 napig tarthat. Azokra, akik elmulasztják bejelenteni ezt az időszakot, 400–2000 lej közötti büntetést is kiróhatnak. A 45 napos időszak túllépéséért akár 20.000 lej is lehet a pénzbírság, valamint a fogyasztóvédelem munkatársai elrendelik az árengedmény megszüntetését.

Sepsiszentgyörgyön több üzletben – főleg ruhaboltokban – alkalmazzák a kedvezményeket, amelyek 15 és 70 százalék között mozognak. A legtöbb helyen, bár téli árleszállításról van szó, a kedvezményes áron kapható ruhák között tavaszi-nyári darabok is akadnak. Ugyanez érvényes a cipőboltok ajánlataira is, a szandálok, esetenként strandcipők olcsóbbak, mint a csizmák vagy bakancsok. A használtruha, outlet jellegű üzletekben a legtöbb helyen 50 százalékos árengedmény van minden ruhadarabra, de az ilyen helyeken hetente tartanak árleszállítást, amit szintén törvény szabályoz.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.