Büntetések havas, jeges járdákért

Büntetések havas, jeges járdákért Kovászna megye

Olvasónk azt kifogásolta, hogy korán reggel több sepsiszentgyörgyi polgárt, közöttük idős személyt is megbírságoltak, mivel nem takarították el kapujuk elől a havat idejében. A panaszos tudomása szerint reggel 10 óráig nem szabadna bírságolni: időt kéne adni az embereknek, hogy eleget tudjon tenni kötelezettségének.

„Halomra büntetik a tisztességes embert. Hallottam, hogy még idős személyt is megbírságoltak, aki már gyenge, és nincs, aki segítsen rajta. Reggel tíz óra előtt osztogatják a bírságokat. Tudtommal van idevágó szabály, és nem szabadna ilyen korán büntetgetni” – háborgott olvasónk.

Hadnagy István, a sepsiszentgyörgyi helyi rendőrség vezetője kérdéseinkre elmondta, a lehavazás után minden alkalommal „emberséges” időt szoktak hagyni az épületek előtti járdák letakarítására.

– Nincs órához kötve a bírság. Elsőként a városközpontban lévő cégeket ellenőrizzük, ezután következnek a lakóházak. Az esetek 90%-ban le vannak pucolva a járdarészek, a cégek, de a lakók is lelkiismeretesen hótalanítanak. Az idős személyek esetében, de máshol sem úgy működik, hogy kollegáim odamennek, és rögtön bírságot állítanak ki: többször figyelmeztetnek, és csak utána büntetnek. Eddig 14 kihágást észleltek, ebből 8 figyelmeztetéssel zárult, csupán 6 alkalommal szabtak ki bírságot – magyarázta Hadnagy hangsúlyozva, hogy a legtöbb alkalommal a felszólítást követően hótalanítanak a polgárok a házuk előtt, az idős személyek esetében pedig a szomszédok szoktak összefogni, segíteni.

Magánszemélyeknél 50-150 lejt, jogi személyeknél 100-500 lejt kóstálhat a bírság (van felezési lehetőség is törlesztéskor).

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. január 18., 5:18
  ÉRTÉKELÉS: 18

  az utakat sem takaritjak le,delkorul kezdnek jarni a hoekekkel,szegyelje magat a kezdivasarhelyi tanacs mivel nem fizetik a tulorakat 7 oratol 3 oraig dolgoznak,havazaskor reggel az uttest is jarhatatlan ,hat mirol beszelunk uraim ?

 • User
  Dátum: 2019. január 18., 8:49
  ÉRTÉKELÉS: 17

  A sok ingyenélő helyi “rendőrt” is be kellene fogni ilyenkor hóhányónak. Pl. ki lehetne velük takarítatni a bérelt parkolókat. Ha már van pofája a tanácsnak beszedni értük a pénzt, akkor takarítsák is el a havat róluk. A buszmegállók külön téma!

 • User
  Dátum: 2019. január 18., 8:21
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Jöttünk, láttunk, büntettünk .Az én esetemben ez igy mukodott.Többször figyelmeztetnek?????Nem volt itt semmi figyelmeztetés!!!Mellékesen megjegyezéném, hogy aznap reggel is lesóztam a házam elött a járdát!!!

 • User
  Dátum: 2019. január 18., 9:42
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Annyira kerdeses ez a jardatisztitasos tema is, ugyanis ami a maganhaz elott van, jarda az nem a lakoe, hanem kozterulet , mindamellett hogy valoban ugy van hogy a lakos kell takaritsa. ha a lakos szeretne valamit ott modositani, barmit csinalni az lenne a valasz h nem magantulajdon. Na de meg hagy maga utan mindenkeppen a Tega takaritasi munkaja is.

 • User
  Dátum: 2019. január 18., 9:30
  ÉRTÉKELÉS: -2

  Hótakarítási témáról csak annyit, hogy újabban Sepsiszentgyörgyön, éjjel 11 órakor gépekkel takarítják az útról a havat,lapátolnak, ami elég nagy zajjal jár. Épp hogy elalszik az ember és érkeznek. Szerencsére nem naponta. Egy fél óra amíg végighaladnak az adott szakaszon, kénytelenek vagyunk hallgatni. Megértem én hogy ezt akkor kell csinálni amikor nem zavarja a forgalmat, de akkor is kellemetlen.

 • User
  Dátum: 2019. január 18., 9:02
  ÉRTÉKELÉS: 14

  a Puskas Tivadar utcaban hozzavetoleg 15 eve nemhogy havat nem takaritnak, utcat se sepernek. Arra hivatkozik a Tega, hogy rossz az ut es nem lehet takaritani (a szamlat nyulvan ki tudjak azert hozni, mert rossz az ut…). Hat, nemcsak az ut rossz, hanem a jarda is…

 • User
  Dátum: 2019. január 19., 1:40
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Amikor takaritasrol van szo, akkor az “enyem” a jarda de amikor a reklamtablamat kitettem a jardara, akkor mar kozterulet…
  Kezdivasarhelyrol beszelek- tudjuk hogy a foutak elveznek elonyt a takaritasban, de az udvarterekben mi a helyzet??? Legtobb udvarternel alig ha van egy vekony jarda es en ezt le is takaritom, de azert elvarnam, hogy evente legalabb 2-3 alkalommal a honyomo is is betevedjen.

 • User
  Dátum: 2019. január 21., 21:46
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Nagy dolog, vannak olyanok akik az egész udvarból s a szomszéd telkéről is kihordják a havat a lesepert közútra, ahol hóvár építésére vállalkoznak…